Zapečená zelenina s omáčkou ze sýra s modrou plísní
skupina: zvířátka
potřebujeme: 1 brokolici, vaničku cherry rajčátek, 3 střední cibule, půl pórku, 50 ml mléka, dva kelímky zakysané smetany (ty menší), 300 g sýra s modrou plísní (např. niva), 2 vajíčka, pepř, sůl, muškátový oříšek
postup: brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru (wurtzl), cherry rajčátka nakrájíme na půlky, cibuli a pórek na kolečka, brokolici slijeme a necháme okapat, pak smícháme se zbytkem zeleniny a rozprostřeme na pečící papír na plech, mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů, vyrobíme přeliv: sýr s modrou plísní nastrouháme, smícháme se zakysanou smetanou, dvěma vajíčky, 50 ml mléka, osolíme opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku, celou směs řádně promícháme, aby se ingredience smísily a přelijeme přes zeleninu, popřípadě ještě se zeleninou promícháme, aby se přeliv dostal i na dno pekáčku, vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů
PS: je to velká porce, cca pro 4-6 osob (podle velikosti žaludku ), takže pokud vaříte jen pro sebe, použijte odpovídající množství ingrediencí, ale je zaručeno a vyzkoušeno, že to chlapům chutná!
zapeen zelenina
Tradiční arabský falafel s cizrny kytičky
200 g cizrny,100g petržele kudrnky,100g cibule,10g česneku,mletý římský kmín,sůl,pepř.
Cizrnu namočmíme a necháme nabotnat.Pak ji spolu s česnekem,cibulí a kudrnkou semeleme v mlýnku,nebo kutru najemno.osolíme opepříme a přidáme římský kmín.Vše důkladně promícháme a necháme v lednici ztuhnout.Z těsta vytváříme placičky,nebo kuličky a smažíme dozlatova.Já je miluju v arabském chlebu.Do arabského chleba dám salát ledový ,nebo zahradní a libovolnou zeleninku,pár kuliček falafel a pokapu to sojanézou,přehnu a baštím.Je opravdu delikatesa.
Osvěžující, zvířátkový salát ze surimi tyčinek
Ingredience: cibule nakrájená na kolečka, čínské zelí, jedno rajče,surimi tyčinky,lžice hořčice, lžice kečupu, sůl, pepř,kysaná smetana ( méně tučná) ,majonéza.
Vše nakrájíme smícháme, osolíme , opepříme a dáme vychladit. lze použít na obložený talíř se šunkou a zeleninou, nebo já využívám ty tvrdé části čínského zelí a ty si načančám tímto salátkem ozdobím kečupem, rajčetem a baštím
Pro ty, které také nikdy nevařily pohanku
POHANKA
Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme stát, nemícháme. Ideální je tu pohanku s hrncem šoupnout na tu půl hodinky schovat do peřin.
Italské rizoto
Suroviny:
1 cibule,100g oloupaného celeru,rýže,zeleninový vývar,tymián,sůl,pepř, oříšky
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku,přidáme na nudličky nastrouhaný celeru a ještě trochu zpěníme.Přidáme rýži (1hrst je 1porce).Promícháme aby se rýže obalila v oleji a zalijeme trochou zeleninového vývaru (1/2l vody+2kostky zeleninového bujonu). Poctivě mícháme 15 minut a postupně podléváme zbylím vývarem.Nakonec přidáme špetku tymiánu,sůl a pepř.Zamícháme,vypneme sporák a necháme 3 minuty dojít pod pokličkou. Opražíme si nakrájené oříšky, strouhanku / ze sojového nebo celozrnného pečiva/ a špetku tymiánu a touto směsí posypeme rizoto na talíři. Námaha z patnácti minut míchání se vyplatí je to fakt super ňamka.
KUŘE NA PAPRICE BEZ KUŘETE /od Lenky Kořínkové/
Suroviny:
200 g sojových kostek, mletá červená paprika, kmín, česnek, sůl, cibule, sojová omáčka, 3 deci sojové smetany nebo mléka, solamyl na zahuštění
Postup:
Sojové kostky namočíme přes noc do horkého silného zeleninového vývaru, do kterého přidáme ještě sojovou omáčku a trošku červené papriky.
Na dně kastrolu zpěníme na trošičce oleje nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme lžící papriky, osmahneme a přidáme sojové kostky i s lákem. Okmínujeme, osolíme a dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme, aby se kostky nepřipálily.
Do sojové smetany vmícháme lžíci solamylu, dle potřeby i více.
Až jsou kostky měkké, přilijeme k nim smetanu se solamylem a trošku ještě povaříme.
Jako příloha se hodí těstoviny nebo houskový knedlík.
Kuřecí nudličky se špenátem a smetanou zvířátka
Kuřecí prsa si nakrájíme na nudličky.Do pánve wok dáme olej a nakrájenou cibulku,smažíme do mírně zlatava,přidáme kuřecí nudličky,chvíli opékáme.Přidáme čerstvý,nebo mražený listový špenát a chvíli dusíme. Zalejeme šlehačkou ,chvíli provaříme a nakonec přidáme dle chuti prolisovaný česnek.A je hotovo.Je to opravdová mňamka!
Americký banánový koláč
recept je určen pro 1 osob(y)
doba přípravy je cca max. 1h
Ingredience:
100 ol. oleje, nebo 125 g rozstlinného tuku, 80 g fruktózy , 1 žloutek , 150 g hladké mouky, 2 lžíce sój.mléka, 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička prášku do pečiva, 3 větší zralé banány, 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového frukt.cukru, špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
Příprava:
Smícháme (ručně či lépe mixérem) tuk a cukr, přidáme žlouteka sodu rozpuštěnou ve dvou lžících soj.mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku (na klasický český velký obdélníkový plech je třeba počítat s dvojitou dávkou) či hřbetu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut nebo do doby, kdy se při testu párátkem těsto nelepí. Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a podáváme. Někdy je lepší až druhý den.
Nejjednodušší recept na piškot, dortový korpus
Poměr surovin:
na 1 žloutek 3/4 lžíce fruktózy 2 lžíce polohrubé mouky. Cukr s žloutky vyšlehat do pěny přidat lžíci horké vody opět šlehat + trošku perlivé vody a mouku po lžících něžně vmísit.
slíbený recept ze šmakouna
na oleji jsem si osmahla do zlatova hanolky syrového celeru a na drobno rozebraný květák,obojí jsem jen ochutila sojovou omáčkou,,,,mezi tím jsem nakrájela šmakouna na kostičky, k tomu jsem přidala cibuli na kolečka,lžici hořčice a kečupu a koření na americké brambory )) nakonec jsem to šoupla k zelenince a lehce ohřála,, k tomu jen ledový salátek,, bylo to jedlééééééééééé
tak jo, zeleniová salsa, výborná jako příloha k masu,( ale určitě i k těstovinám).
na oliv. oleji jsem osmahla cibuli spolu s na malé kostičky nakrájenou cuketou, lilkem, paprikou a rajčaty, přidala jsem česnek, trochu kečupu, bazalka, sůl, pepř a protože miluju vše co je ostré, tak ještě trochu čili a ďábelské feferonky. Dobrou chuť.
Zapečený květák
ve slané vodě uvařený květák, uvařená obraná uzená vepřová žebirka,cibule,houby,tvrdý sýr, smetanu, česnek
Na dno zapékací mísy s pečícím papírem vrstvíme uvařený květák, obrané uvařené uzené maso, na cibulce osmahnuté houby, zasypeme nastrouhaným sýrem a zalejeme smetanou, do které jme rozdrtily stroužek česneku a dáme zapéct.
Jí to i má vybíravá rodinka a to už je co říct....
Štrůdl dle inspirace z Itálie - zvířátkový
2 celá vejce + 2 lžíce fruktózy, 1 lžička horké vody - šlehat do zhoustnutí
Vložíme do malého pekáčku na pečící papír - pečeme při 190 stupních 9 minut.
Vyjmeme obrátíme na pocukrovanou /rozemletou fruktózou/- /papír je nahoře/ a opatrně sundáme z ní pečící papír. Placku obrátíme a dáme na ni co nejvyšší náplň - nastrouhaná jablka, s fruktózou, skořicí a rozinkami, pokapat malinko rozpustěným máslem Roládu přehneme tak, aby se spojila. Pocukrujeme rozemlenou fruktózou.
Pozn: možná by taky nebylo špatné na náplň před naplněním malinko podusit, ale pozor, aby se jablíčka nerozvařila. To by potom už štrůdl nevypadal jako ten z Itálie.
Příště zkusím tento štrůdl raději z 5-ti vajec a 5 lžic fruktozy + 2 lžíce horké vody - ale chce to poměrně hodně jablíček.
/zkusila jsem podusit - velice krátce - jablíčka na másle,s fruktózou a skořicí - mohu doporučit touto směsí plnit štrůdl/
trdl dle inspirace z Itlie - zvtkov
Kokosová roláda kytičky
Piškot : 2 žloutky,90 až 120g fruktózy,140g polohrubé mouky,6 polévkových lžic vody,1 prášek do pečiva
krém: 500ml sojového mléka,2 vanilkové pudinky,100g fruktózy,200g rostlinného tuku,jahodová marmeláda dia,kokos
Šlehačem ušleháme žloutky s fruktózou do husté pěny,do níž postupně vešleháme 6 lžic vody.Do hmoty vmícháme ručně a opatrně kovovou metličkou mouku s práškem do pečiva.Hotovou hmotu nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 150 stupních asi 15 min.do zlatova.Piškot musí být zlatavý,pokud bude více upečený ,bude se špatně rolovat.Necháme ho vychladnout.Mezitím si připravíme krém.Z mléka a dvou pudinků uvaříme hustý pudink.Necháme ho vychladnout.V žádném případě nemícháme,aby nám vzniklý škraloup nenadělal žmolky.Škraloup po vychladnutí pěkně stáhneme z povrchu.1/3 změklého tuku a fruktózu přidáme k pudinku a šleháme elektrickým šlehačem.Postupně přidáme zbytek tuku.Dochutíme rumem,nebo rumovou trestí,ale opatrně po troškách přilévat,jinak se nám krém srazí.Z vychladlého piškotu sejmeme pečící papír a potřeme ho jahodovou marmeládou.Na ni rozetřeme krém,toho si necháme trochu stranou na ozdobu a potření rolády.Roládu srolujeme,potřeme krémem,posypeme kokosem a nakonec nahoře ozdobíme.Necháme vytuhnout v ledničce.
hotov rolda
horn zdoben
jak vypad na ezu
Vepřové masíčko
Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu.
Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou.
Připravíme si vývar ze 1/4 lt vody a 1 kostky masoxu, vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci.
Podáváme teplé.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.