Chystám se s kamarádkou si udělat tzv Palačinkový den (ten se slavil v Anglii včera) a chtěla bych se poptat po receptu,aby co nejmíň uškodili zdravému stravování. Koukala jsem na google a nejlepší mi přišla varianta - celozrná mouka,bílek,vejce,trochu soli. Ještě je možnost místo mouky použít ovesné vločky,což se mi líbí ještě víc.
Máte nějaké nápady a vychytávky? Třeba jestli je víc druhů celozrný mouky. Jako náplň bych asi zvolila odtučněný tvaroh,jahody a trošku polít čokoládou.
Cituji whatsername: Třeba jestli je víc druhů celozrný mouky.
Já jsem dělala palačinky z celozrnné mouky BIO koupené v Bille a vůbec nebyly dobré. Nějakým způsobem se mouka nestihla "upéct", palačinka byla dobře opečená (stejně jako když dělám z bílé mouky), ale uvnitř to bylo lepkavé, hořké a bylo nám po tom špatně.
Ale nevím co dodržuješ za režim zdravého stravování, pokud si palačinku dáš dopoledne a potom ve zbytku dne snížíš svůj kalorický příjem dvě tenké palačinky s tvarohem by ti uškodit neměly
Já jím palačinky jedině ráno, tzn. na snídani. Takže během dne snížím kaloricky příjem, dám si na jídlo už jen něco menšího. Vůbec žádné výčitky nemám a to žadný dietní recept na palačinky nepoužívam. A ještě dodám, že jsem palačinkový maniak, jím palačinky dvakrát tydně a jsem schopna jich spořádat dost, na váze se to vůbec neprojevuje.
Např. tady je nějaká inspirace:
http://www.varimezdrave.cz/kukuricne-palacinky-s-f enyklem
Receptu na palacinky tam je vic, ne jen tenhle.
Ovesné palačinky
- ovesné vločky (asi půl šálku)
- 1/2 vaničky odtučněného tvarohu
- 1 vejce
- trochu mléka
Vločky jsem rozmixovala na prášek, pak přidala tvaroh a vejce a mixovala dál. Vznikla hustší hmota, tak jsem ji zředila mlékem, aby se konzistence blížila více těstu na palačinky Pak jsem udělala na pánvičce kterou jsem jenom nepatrě vymazala olejem. Palačinky jsou trošku širší, asi jako lívance, ale i tak moc dobré Já si na ně dala borůvkový džem (s nízkým obsahem cukru), vy můžete použít klidně i nějaké ovoce nebo cokoliv, co vám napadne.
Já miluju v palačinkách celé ovesné vločky, takže udělám řídké palačinkové těsto z celozrnné mouky a pak přidám celé ovesné vločky na zahuštění.
Na slano jsou výborné z pohankové mouky.
Já ty palačinky plánuju na večer,takže spíš celej den mít nízký příjem abych si večer mohla dát. Jde mi hlavně o nízký obsah tuku.
Jak chutnají ty z ovesných vloček? Docela mě láká právě tahle varianta
Reaguji na whatsername: Já je mám z vloček ráda. Normálně samotný vločky mi nejedou, ale v palačinkách mi to nevadí. Hlavně asi proto, že je nameleme doma na mouku a nejdou tam cítit
Mám vyzkoušené tyhle a mně osobně chutnají mnohem víc než obyčejné.
2 hrnky sójového mléka, 1 hrnek špaldové celozrnné mouky, 1 vaječný bílek, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžička vanilinového cukru.
Ale určitě doporučuju pánvičku na palačiny. V létě si dávám na snídani třeba s bílým jogurtem a spoustou ovoce.
Cituji panda08: dělat je na nějaké teflonové nebo keramické pánvi. Já třeba palačinky dělam úplně bez jakéhokoliv tuku, jen na sucho a nepřijde mi to nijak hrozné...
Palačinky se dělají stejně jen na kapce oleje,takže o tuku to fakt není.0no ani nejdou udělat na pánvi s hodně olejem,palačinky po pánvi musí klouzat a ne tam plavat v oleji,obracejí se nadhozem a s olejem by to nešlo.
Cituji whatsername: Třeba jestli je víc druhů celozrný mouky.
Než takhle prznit palačinky,to bych si radši nedala nic
Holky a myslíte že je to takový hřích sníst třeba 2 palačinky za den ?
Já si klidně dopřeju a myslím pokud to nepřeháníte s cukrem nebo kalorickou náplní do palačinek tak se nic tak hroznýho neděje.
Já dělám lehký palačinky (alespoň pro mě jsou jako odlehčené) takto " hl. mouka, vejce, odtučněné mléko, voda, sůl.
Na pánvičku dám minimum (jen pokapu) olejem a dělám velice tenké palačinky, které ve finále potřu lehce marmeládou , nebo tvarohem, nebo lžičkou pribiňáčku..necukruji, nepolévám čokoládou a i tak je to dobré.
Cituji Laky: Než takhle prznit palačinky,to bych si radši nedala nic
jako proč, my děláme skoro všechno už z celozrnné mouky a rozdíl v chuti tam žádný skoro není a je to zdravější..takže nevidím problém...
Já je dělám normálně jako obyčejné palačinky ale s celozrnnou moukou(někdy i z obyčejné ale málokdy) a vždy přidávám ovesné vločky. Nakonec je jím s jogurtem nebo tvarohem(neslazeným) a spoustou ovoce. Brachovi a přiteli samozrejmě ten tvaroh osladím..
jinak s olejem souhlas..neznám lidi,kteří by dělali palančiny na spoustě oleje. já jenom potírám pánvičku štečkem, který mám na olej
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.