Cituji radka: Určitě máte spousty tipů jak a co čím nahradit, zdravěji zpracovat. Kde koupit zdravější a méně "umělé" potraviny a na co si dát pozor.
Já se snažím nahrazovat při vaření bílou mouku a bílý cukr
bílou mouku nahrazuji hlavně:
rozmixovanou povařenou bramborou - při zahušťování polévek třeba květákové a brokolicové
syrovou nastrouhanou bramborou - tím zahušťuji převážně guláše
při pečení - míchám bílou mouku půl na půl se zdravějšími druhy jako žitnou, špaldovou, celozrnnou,
bílý cukr nahrazuji
třtinovým, ovocným, hroznovým, medem, javorovým sirupem, melasou a stévií
Cituji radka: Kde koupit zdravější a méně "umělé" potraviny a na co si dát pozor.
já kupuji méně umělé potraviny v supermarketech kde mají koutky se zdravou výživou nebo bio produkty a pak také v DMku
Perfektní je hrubá mořská sůl v mlýnku, pepř 4 barev a další jednodruhové koření (než směsi kde je přidáno zbytečně mnoho soli a různých zvýrazňovačů chuťi )
Směsi kupuji jedině v bio kvalitě. Bujóny taky převážně bio, natur nebo aspoň bez glutamátu, když už jiné nejsou k sehnání.
Pak také čerstvé bylinky jako petrželka, pažitka, bazalka, tymián, majoránka a další.
Cituji radka: Všimla jsem si ,že ne každý je kvalitní nebo vhodný na smažení.
Já používám většinou olivový olej převážně na studenou kuchyni na smažení nebo tepelnou úpravu není moc vhodný. Nebo musíš najít ten co je k tomu určený.
Na tepelné úpravy používám většinou olej vita (kupuji v kauflandu) který obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny a je ještě obsahuje vitamin E. Pak taky 100%ní rýžový olej.
Holky prosím nemáte někdo tip jak připravit "zdravěji" knedlo zelo vepřo?
Jak třeba lépe zahustit zelí, většinou používám žitnou mouku. Ale chtěla jsem vědět jestli někdo nezkoušel zahustit zelí jinak než moukou?
Holky tip na zdravou a dobrou žemlovku z pořadu jste to, co jíte. Včera jsem jí dělala a je výborná. Jen místo stévie jsem sladila mléko medem. A do tvarohu nepřidávala mandle. Rozinky jsem namočila v rumu
http://www.iprima.cz/jstetocojite/o-zivotnim-stylu /zemlovka
Cituji radka: Sýr obalím v trojobalu a dám do toustovače
Fakt báječnej nápadJá místo smažení někdy dělám třeba květák v troubě,rozloženej na pečícím papíru,i řízky se tak dají dělat,ale toustovač by mě teda nenapad
Cituji Marissa: zelí zahušťuju jedině nastrouhaným syrovým bramborem
Také jsem dříve dávala strouhanou bramboru, teď to prostě jen přiměřeně zaliji rozmíchaným bramborovým škrobem.
mouku na zahuštění dávám bezlepkovou, ne bílou. Do pečení se snažím taky dávat co nejmíň pšeničné.
Bílý cukr ne, místo něj třtinový nebo částečně stevii.
šunku jen s masem nad 80%.
těstoviny celozrnné
kuskus ječný
musli dělám sama dle chuti (jakékliv vločky, nastrouhat čokoládu, rozinky nebo jiné sušené ovoce)
a taky jsem si oblíbila kokosový olej, nejen na vnitřní užívání
Reaguji na DominikaP: Tak nějak to mám taky. A ještě třeba - syrovátka místo sušeného mléka do kávy. Žaludovka místo kávy a tak.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.