MagdaA
Jinak já si dávám na topinky směs z červené řepy nebo najemno nastrouhaný celer s trochou sýra, česneku a jogurtu.
A co tuky? Už ani nevím, jak vypadá sádlo, co můžu, nahrazuju olivovým olejem, ale ocenila bych, kdyby mi někdo vnesl jasno do takových těch tuků jako flora nebo rama, jestli jsou nebo nejsou vhodné k jídlu! vtip, samozřejmě že se dají jíst, ale někdo říká, že je organismus nedokáže strávit, protože se upravují při vysokých teplotách.
hašlerka
Je to trochu složitější. Nejsou v tom jen vysoké teploty. Ale dnes už se většina odborníků přiklání k tomu, že to zdravé není a organismus to zbytečně zatěžuje. Já osobně se jim vyhýbám. Používám oleje, ale mám spotřebu tak litr za 3 měsíce, při vaření pro 2 osoby.
Mám titanokeramické pánve a tak většinou smažím bez tuku. Zbylou "rezervu" z ušetřených tuků použiju a pochutnám si občas na másle nebo sádle.
radka
Dík, taky ty rostliné tuky nemusím, ale ke smažení bez tuku jsem ještě nedospěla. Ale třeba se to ještě můžu naučit. Ty pánve si Ti osvědčují?
hašlerka
Vařím na nich už dlouho a úspora tuku je ohromující. Jsou dražší ,ale investice se brzy vrátí.
Nepoškrábou se jako teflonové a dají se tam používat i kovové obracečky a pod.
Nejdřív se nasucho rozpálí, pak tam hodím maso a ono se smaží ve vlastní šťáve. Není suché a na tom co pustí udělám i cibulku nebo zeleninu. Tuk opravdu není potřeba. Palačinky na sucho jsou také vynikající. Tuk přidávám jen když dělám bramboráky nebo když smažím sýr a řízky.
Pánev se nemyje jen nasucho vytírá ubrouskem.
hašlerka
Sýr smažím bez tuku v toasteru je to parádní vychytávka a stejným způsobem jdou udělat i smažené bramborové nudličky.
radka
Tedy Radko, to zní opravdu dobře, uvažuju už nějakou dobu, že si pořídím dobrou pánev, kdyby to šlo ještě zkombinovat se zdravějším vařením, bylo by to optimální! Díky za informaci.
hašlerka
Dobré pánve jsou BAF někde bych vyštrachala i stránky kde se dají objednat. Před rokem stála kolem 2500,-Kč. Kupovala jsem ji i jako dárek rodičům.
Ten sýr se v podstatě krásně usmaží v tuku co si sám pustí.
hašlerka
Zkusím je najít a pošlu je zítra.
Jinak mě taky trápí otázka umývání zeleniny. Slyšela jsem, jak důkladně se mají vydrbat jablka, pomeranče atd. Ale co brokolice a květák? Tam se mi to zdá hodně obtížné.
hašlerka
Tady jsou popsane - http://www.domacky.cz/titanove-nadobi-baf
Ja už bez nich ani neuvařím. Hodím tam třeba nasucho kuře (porcovane) ,když se pustí ode dna otočím ho , zasypu pokrájenýma bramborama, přikryju pokličkou a za 15 minut se jí. Chce to trochu cviku, ale pak je to pohoda a hlavně se nic se nepřipálí.
A taky pak vidí kolik toho tuku v potravinach vlastně je a že není potřeba ho tam ještě dodávat.
radka
Děkuju, jdu to prostudovat!
hašlerko
....já mám taky titanový kastrol s poklicí. V porovnání cena a velikost s pánvičkou vyšel tento. Mám jej furt vyndaný na sporáku a dělám všecko. Do myčky jej nedávám-prý to není vhodné ale umyju pod vlažnou vodou. Pánvičku mám Teffal, trochu zkroucenou a je mně líto ji vyhodit...ale vyhodím a další nebudu kupovat, jsou to vyhozené peníze.
Ten kastrol je středně nízký s poklicí a německé výroby, juknu se doma. Vedle Remosky nejvíce používané. Jinak všecko na olivovém oleji i zelí a stačí 1/4 množství jak byl člověk zvyklej na slunečnicový. Daleko lepší je u všech pokrmů stravitelnost s olivovým olejem.
janis
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.