méně než
10 příspěvků
Chtěla bych udělat klasické české bramboráky, ty velké placky. Doma děláme jen menší placičky, spíš to chutná trochu jako röstli. Hledala jsem v receptech a nikde není jednoznačně napsáno, zda je třeba brambory nastrouhat na hrubém nebo jemném struhadle. To je moje první otázka a pak můžete přidávat i vaše recepty na těsto a případné vychytávky. Ráda se něco přiučím
Já dělám těsto na hrubém, na jemném mi to přijde jako bláto, vajíčko, mlíko, mouka, česnek, sůl, pepř, majoránka.
Reaguji na darig:
Strouhám na jemném struhadle,vodu z brambor odleju,přidám celé vejce,majoránku,sůl,pepř,česnek,trošku strouhanky.Smažím na rozpálené pánvi s trochou oleje,ne potopené v oleji
Pokud chceš jemnější chuť,tak přidat měkký tvaroh/kostku ne ve vaničce/.Do těsta se dá přidat i na kousky pokrájené uzené.
Cituji darig: Doma děláme jen menší placičky, spíš to chutná trochu jako röstli.
To je právě strouhané na hrubém struhadle
Já dělám půl na půl / hrubé/jemné ..... Vajíčko, pepř, sůl, hodně majoránky, česnek, mouka ( já je dělám bez mléka - to slyším poprvé, asi to vyzkouším ) a když to děláme s partou i pro kluky tak přidáváme buď libové moravské uzené, nebo slaninu ( tu extra pro jednoho ) a jednou jsme tam daly půl napůl - brambory x cuketa - také mňamka
Cituji Gogelka17: Já dělám půl na půl / hrubé/jemné
Já taky...
Cituji Gogelka17: já je dělám bez mléka
Ono se to dělá i s mlékem? No, mám dost....
méně než
10 příspěvků
Cituji Laky: brambor
A na kolik brambor(kg) kolik vajec a kolik mouky? Co nejméně, nebo klidně víc? Má těsto mít spíš tekutou konzistenci?
Cituji Laky: strouhané na hrubém struhadle
taky jsem si myslela, že je to tím, ale v receptech to nebylo upřesněno, proto řeším tady
Mléko se tam dává snad proto, aby těsto nezčernalo. Ale najisto vám to nepovím.
méně než
10 příspěvků
Reaguji na darig:
Já nikdy nejedla jen vyloženě z cukety. Měli jsme to i s brambory, ale vážně dobrůůůůtka
Cituji darig: na kolik brambor(kg) kolik vajec a kolik mouky?
No přiměřeně na kilo brambor ti stačí jedno vejce a mouku tam nesypu,dám tam houskovou strouhanku/cca jedna hrst/,aby těsto bylo tak polotekuté........na naběračce když ho dáváš do pánve by nemělo téct,ale ani být moc husté,dáš na pánev a rozplácneš buď tou naběračkou nebo lžící do cca 1cm tlusté placky.No a chuť tu ochutnáš
Cituji Gogelka17: Já dělám půl na půl / hrubé/jemné ..... Vajíčko, pepř, sůl, hodně majoránky, česnek, mouka
Dělám je stejně, s tím, že mouky opravu jen trochu a nesmažím je, ale peču na pečícím papíře v troubě.
Taky dávámé mléko, někdy brambory strouháme na jemno a někdy meleme na mlýnku na maso, obě varianty jsou pracné...
Cituji Gogelka17: Vajíčko, pepř, sůl, hodně majoránky, česnek, mouka
+ trochu mléka, nastrouhané raději na jemno (pokud se mi chce, jinak půl na půl)
Mám starý recept po babičce a dělám takto:
Na jemno brambory, z nich odliju vodu do skleničky, nechám stát. Mezitím přidám sůl, pepř, majoránku, na jemno nastrouhanou cibuli a vejce.
Kolik se mi ve skleničce odstálo vody, tolik naliju do směsi mlíka, vodu ze skleničky opatrně vyliju, seberu škrob ze dna skleničky a přidám ho do směsi. Pak přidám i mouku. Těsto mám radši trošku hustější.
Česnek se u nás nedává
Brambork
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.