Ahoj holky! Strašně jsem si oblíbila sushi. Chtěla bych si ho vyrobit doma sama, dle mého na tom nic těžkého není. Mám na mysli takové to klasické -. plát řasy, na to rýže, pruh náplně, zabalit, nakrájet. Má otázka zní - kde sehnat veškeré ingredience - řasu, rýži, ocet, atd.? Kolik to tak stojí? Lze některé ingredience nahradit jinými lépe dostupnými (mám na mysli např. rýži, zda musí být nutně rýže určená přímo na sushi... atd.). Jsem z Ostravy, tak pokud mi poradíte nějaký obchůdek, kde seženu od A až po Z, budu moc vděčná. děkuji!
Rýže a řasa, se dá sehnat v Albert hypermarket. Co se týče octu ten se dá sehnat pouze na internetu bohužel jsem nenašla obchod který by ocet prodával. Určitě se nedá rýže nahradit jinou než na sushi. Já si zbylé věci objednala z tohoto internetového obchodu vyjde to levněji než v Albertu. http://www.japan-eshop.com/
Všechno koupíš v supermarketech-Globus, Tesco, Albert...
ocet, řasy, wasabi, zázvor, rýži, čerstvou rybu, zeleninu, sezamové semínka...jen ještě přikup podložku na rolování.
na domácím sushi je nejdražší ryba, vše ostatní ti vyjde na více použití. Počáteční investice jsou sice trošku vyšší, ale pak už to jde.
Ovšem rýži kupuji pouze v Japa shopu-je daleko lepší než ty ze supermarketu. Ta rýže je fakt základ celého úspěchu sushi.
A žádný náhražky!! Sushi je prostě sushi, má nějaká pravidla.
ocet jsem sehnala např. v bille, ale ono to fakt tak snadné není. nejhorší je uvařit dobře rýži, což je fakt úplná alchymie, já doma sushi dělala, ale prostě mi vůbec nechutnalo
méně než
10 příspěvků
Cituji Didli: na domácím sushi je nejdražší ryba, vše ostatní ti vyjde na více použití. Počáteční investice jsou sice trošku vyšší, ale pak už to jde
Tak. Prvotní investice bylo asi 300,- a pak už jen ryby. Řasa stojí 10ks(cca na 20 rolek) asi 50 korun, rýži seženeš v Kauflandu, nebo Tescu, ocet mají v Kauflandu, sójovka je asi největší problém. Kikkoman mi nechutnala, oblíbila jsem si Light soya sauce z Alberta, stojí asi 40 korun, vše ostatní mi chutnalo jako maggi a bylo s přídavkem glutamátu. Zázvor mi moc nejede, tak ho nepoužívám, wasabi doporučuji z prášku, nezkazí se a je dost silné. A shlédnout pár videí na you tube také není od věci Hodně štěstí, a když se první rolka nepovede, tak druhá už ano
My nakupujeme suroviny na Sushi v TESCO ) ... Mají tam většinou vše a někdy i slevy . Dělali jsme sushi podle tohoto receptu : http://jedlikovo-vareni.blog.cz/1108/sushi-maki a výborný byl také sushi salát http://jedlikovo-vareni.blog.cz/1111/sushi-salat ... )
Ahoj já jsem si koupila startovací set kde je i podložka a vše potřebné na stránkách jako osnall
http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p rn=33927
a pak jsem si dokoupila na stejných stránkách i nějaké ingredience do vnitřku, jako nakládanou ředkev, okurku (ta je v výborná) atd. a další pak v obchodě, jako uzený losos, surimi tyčinky, kaviár, prostě vše podle chuti (syrových ryb jsem se bála). I tak bylo moc dobré. Dělala jsem silnější "klacky" né jako přesně mají být, ale zarulovala jsem celou řasu
Vkládám fotky svého prvního pokusu, další už jsem si nefotila
P1060401_Small.JPG
P1060400_Small.JPG
Rýži si kup kulatozrnou, řasu v albertu, stojí kolem 50,- , wasabi taky v albertu, dál si tam pak můžeš dát (já dávám) surimi tyčinky, tofu, mrkev, okurku a pak ještě proužek vaječný omelety. Když jedu do německa tak koupím uzeného lososa a to má hned jinačí grády )
Tak já všechno kupuju ve specializovaném obchůdku na japonské potraviny, ale netuším, jestli je něco takového i v Ostravě. Jinak v nějakém větším Tescu budou mít určitě všechno včetně řasy a rýžového octa.
Co se týče rýže, tak je lepší samozřejmě rýže určená přímo na sushi, ale dá se udělat i z jiné kulatozrnné rýže (např. arborio). Pokud ji správně připravíš, tak to nebude ničemu vadit.
Cituji darig: wasabi doporučuji z prášku, nezkazí se a je dost silné
Ja také. Hlavně nekupovat takové to předpřipravené v tubách,
Cituji Mischellin: at si říká kdo co chce, ale mně se to tak líbí a chutná
Jen tomu neříkej sushi,ale zamotaná rýže s něčím v zeleném a bude to fajn.
Ať si říká kdo chce co chce,hlavně,že ušetříte a ten pocit,že jíte sushi je k nezaplacení.
Reaguji na Tiakia:
Určitě se nedá srovnat doma zamotané sushi a v restauraci, ale jde tady spíš o pocit si vyzkoušet jak se to dělá a jestli to bude i chutnat (s tím jsem to dělala i já) a mě chutnalo.
Ale moc mě to nebavilo,je to celkem pracný, takže jsem si to zkusila a dohromady jsem to dělala 3x, stejně se vždy ráda vrátím k hotovému v restauraci nebo si ho jen vzít s sebou domů.
A nemyslím si že by to někdo doma dělal proto aby ušetřil, ty ingredience jsou celkem drahé...
Je z tvého příspěvku cítit trocha ironie, no nevím, ale nevidím nic divného říkat domácímu sushi "sushi"
Reaguji na Tiakia:
samozřejmě, známá rýpalka se ozvala. Klasické sushi sice vypadá trošičku jinak, ale mně se to moje líbí. Byla bych moc zvědavá na tvůj výtvor (pokud jsi teda někdy zkoušela)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.