Už několik let používám pouze rýži Basmati. Vařím v hrnci ve vodě (vaří se pouze 10 minut), pak přecedím a nechám vykapat. Nikdy se nelepí a má výbornou chuť. Kupuju v Lidlu.

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Cituji jaja55: Vařím v hrnci ve vodě, pak přecedím a nechám vykapat

Vařím stejně, jen používám rýži parboiled.

arrow
profile_image
tlapka6
od 11. 2. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Miasofia
tetalee
Ahoj, a necháte ji nezadeklovanou?

Rýži propláchnu pod tekoucí vodou, nechám okapat, v kastrolu rozehřeji olivový (a nebo slunečnicový) olej a rýži na něm osmahnu (tak dvě minutky), pak zaleji vodou, když chci urychlit vaření, zaleji vodou horkou, osolím, promíchám, aby se všechna zrnka odlepila ode dna. Přidám celou oloupanou cibuli s napíchanými 3-4 hřebíčky. Vařím na mírném ohni a přikryté puklicí jen částečně, tak aby mohla unikat pára. Je-li potřeba, doleji během vaření trochu vody, každá rýže je přece jenom trochu jiná a jinak přijímá vodu. Když je rýže vařená, přiklopím a nechám tak 5 minut ještě pod puklicí "dojít". No a pro začínající kuchařky - na jeden díl rýže patří dva díly vody, během vaření se rýže nemíchá.
Ale na opravdu krátké vaření je nepřekonatelná rýže ve varných sáčcích.

arrow
profile_image
Miasofia
od 30. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

tlapka6
já nechávám bez deklu (pokud dělám v troubě)

Cituji Morrigan: a jeden díl rýže patří dva díly vody

já dávám na jeden hrnek rýže, jeden a půl hrnku vody, je to pak lepší

Cituji Miasofia: je to pak lepší

Není...

arrow
profile_image
Miasofia
od 30. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Morrigan: Není.

je každý má jiné chutě

arrow
profile_image
tlapka6
od 11. 2. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Miasofia
tetalee

A rejžovej nákyp taky děláte ? Vaříte rýži předem, nebo jí taky dáte do trouby?

Cituji Miasofia: každý má jiné chutě

No právě...

tlapka6
Rýži nejdřív uvařím v osoleném mléce, pak přidám další ingredience (máslo, žloutky, cukr, citr. kůru, sníh z bílků), proložím ovocem a teprve pak zapékám v troubě.

arrow
profile_image
Miasofia
od 30. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji tlapka6: rejžovej nákyp

no já uvařím normálně ve vodě, ušlehám máslo s cukrem a žloutky, přidám tvaroh, pak uvařenou rýži a nakonec zlehka vmíchám sníh z bílků, dám do vymazaného pekáčku, proložím ovocem (nejčastěji meruňky nebo nastrouhané jabka) a šup do trouby

arrow
profile_image
Miasofia
od 30. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Morrigan: Rýži nejdřív uvařím v osoleném mléce

jsi dobrá, já to zkoušela jednou a byl to děs, strašně se mi to připálilo a to jsem pořád poctivě míchala

Miasofia
Já když dělám nákyp, tak taky vařím v mléce, ale "říznu" ho napůl s vodou a vařím rýži v pytlíku, to se prostě nepřipálí...

arrow
profile_image
Miasofia
od 30. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

1EPE
to nezní špatně, to bych mohla vyzkoušet, díky za tip

Miasofia
Zkus to, jako pohlídat se to musí, ono to mlíko rádo utíká, ale nemusíš celou dobu stát a míchat jako blázen

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené