Už několik let používám pouze rýži Basmati. Vařím v hrnci ve vodě (vaří se pouze 10 minut), pak přecedím a nechám vykapat. Nikdy se nelepí a má výbornou chuť. Kupuju v Lidlu.
Cituji jaja55: Vařím v hrnci ve vodě, pak přecedím a nechám vykapat
Vařím stejně, jen používám rýži parboiled.
Rýži propláchnu pod tekoucí vodou, nechám okapat, v kastrolu rozehřeji olivový (a nebo slunečnicový) olej a rýži na něm osmahnu (tak dvě minutky), pak zaleji vodou, když chci urychlit vaření, zaleji vodou horkou, osolím, promíchám, aby se všechna zrnka odlepila ode dna. Přidám celou oloupanou cibuli s napíchanými 3-4 hřebíčky. Vařím na mírném ohni a přikryté puklicí jen částečně, tak aby mohla unikat pára. Je-li potřeba, doleji během vaření trochu vody, každá rýže je přece jenom trochu jiná a jinak přijímá vodu. Když je rýže vařená, přiklopím a nechám tak 5 minut ještě pod puklicí "dojít". No a pro začínající kuchařky - na jeden díl rýže patří dva díly vody, během vaření se rýže nemíchá.
Ale na opravdu krátké vaření je nepřekonatelná rýže ve varných sáčcích.
tlapka6
já nechávám bez deklu (pokud dělám v troubě)
Cituji Morrigan: a jeden díl rýže patří dva díly vody
já dávám na jeden hrnek rýže, jeden a půl hrnku vody, je to pak lepší
Cituji Miasofia: je to pak lepší
Není...
Miasofia
tetalee
A rejžovej nákyp taky děláte ? Vaříte rýži předem, nebo jí taky dáte do trouby?
Cituji Miasofia: každý má jiné chutě
No právě...
tlapka6
Rýži nejdřív uvařím v osoleném mléce, pak přidám další ingredience (máslo, žloutky, cukr, citr. kůru, sníh z bílků), proložím ovocem a teprve pak zapékám v troubě.
Cituji tlapka6: rejžovej nákyp
no já uvařím normálně ve vodě, ušlehám máslo s cukrem a žloutky, přidám tvaroh, pak uvařenou rýži a nakonec zlehka vmíchám sníh z bílků, dám do vymazaného pekáčku, proložím ovocem (nejčastěji meruňky nebo nastrouhané jabka) a šup do trouby
Cituji Morrigan: Rýži nejdřív uvařím v osoleném mléce
jsi dobrá, já to zkoušela jednou a byl to děs, strašně se mi to připálilo a to jsem pořád poctivě míchala
Miasofia
Já když dělám nákyp, tak taky vařím v mléce, ale "říznu" ho napůl s vodou a vařím rýži v pytlíku, to se prostě nepřipálí...
Miasofia
Zkus to, jako pohlídat se to musí, ono to mlíko rádo utíká, ale nemusíš celou dobu stát a míchat jako blázen
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.