Já jí teda d+ělám bez vibulky, na másle, na 1 díl rýže 1,3 dílu vody, nechat trochu vody vyvařit, aby rýže pořád ještě "plavala" a na půl hoďky do postele. Konec, tečka, nic složitýho
Já dělám rýži tak že hrnek rýže dám vařit do 2,5 hrnku vroucí vody a když je rýže poloměká dám ji na chvíli na pánvičku orestovat s kapkou olivového oleje. Občaas tam nasypu i kari koření a sójovou omáčku a rýže je úžasná
Já vařím jasmínovou, ale i obyč dlouhozrnnou nebo parboiled dělám takto : promyju studenou vodou, v rychlovarné konvici uvařím vodu, propláchnu dvakrát rýži horkou vodou. Poté dám do hrnce nebo velké pánve trochu olivového oleje, rozpálím, nasypu rýži, trochu opražím (tak dvacet vteřin) a přeliju horkou vodou (zase z konvice) - jen aby se rýže ponořila, o nic víc. Nechám vyvařit. Je to velmi rychlé a rýže tak má nejlepší strukturu, nelepí se, není tvrdá, prostě akorát. Vaří se cca 5 minut, možná ani to ne.
Miluju jasmínovou rýži, dám jí do pekáčku a zaliju vodou (na 1 hrnek rýže 1,5-2 hrnky vody), přidám sůl a trošinku tuku a nechám píct v troubě, dokud neni rýže hezky sypká. Takhle jí můžu jíst s čímkoli, klidně i samotnou.
Ale podotýkám, že takle připravená chutná asi jenom mě, ostatní čelové rodiny jasmínovou do pusy nedají..
Já kupuju jasmínovou nebo basmati, obě jsou moc dobré.
Jinak vařím podle návodů z tohoto webu - http://jakuvarit.cz/ryzi/. Je tam spousta typů a návodů a můžeš si vybrat, co ti vyhovuje.
Moc dobrá je z mikrovlnky s máslem nebo vařená po španělsku.
Cituji Marissa: na oleji osmažit cibulku, a pak přidat omytou rýži, promíchat, posolit zalít vodou. Na šálek rýže jde 1 a pul šálku vody... pak nechat sevřít, zeslabit a na mírnem ohni přikryté udusit, kým se všechna voda nevypaří.bez cibulky je rýže nic moc...s cibulkou mňam
já jí dělám přesně tak, ale ne na sporáku, ale v troubě, je ještě lepší! Tudíž osmažit cibulku, pak přidat rýži, zalejt vodou, osolit a hodit do trouby, vynikající!
Cituji Thami: hodit do trouby, vynikající!
Zní to skvěle, rýži miluji. Na jak dlouho do té trouby a nakolik stupňů?
já taky miluju jasmínovou a sushi rýži, a koupila jsem si ricecooker na rýži. Stal sice skoro 2 000 Kč, ale nevím si ho vynachválit, protože udělá takovou rýži jako z japonské restaurace. Do ricecookru pouze promyjem vodu a dám vařit, bez soli, bez cibule, a je fakt úžasná. Koupila jsem ricecooker i mámě i tetě, a také jsou velmi spokojené, oni vaří i normální guľatozrnú rýži. Stačí dát do zásuvky, a samo vám to vypne když to bude hotové. Doporučuji!
Reaguji na steffik: Mohla bys sem dát odkaz na ten vařič rýže, uvažuji o koupi také nějakého. Děkuji
Já rýži peču v remosce. Na hrnek rýže 2,5 hrnku vody. Přidám cibuli, bobkový list, zakryju a upeču.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.