Cituji misa_sisa: loupeš teda i rajčata a papriky?
ne
Cuketa má slupku tvrdou,stejně tak loupu jablko například.
Cituji misa_sisa: naopak mi ty kousky s krajem chutnají mnohem víc, než to blemcavé uvnitř
Aha,tak já jsem jikdy nedokázala mít cuketu ve stavu blemcavém a to i bez slupky.Ale fakt jím jen ty malé co se prodávají v zelenině,ze zahrady ty velké nene
Cituji Laky: takže se to válelo bůh ví kde
Na to stačí vzít kartáček a pořádně omýt, ne? Někdy je třeba okurka nebo banán na nějakém místě potlučená nebo praskne slupka. To to pak rovnou vyhazujete? (Nekritizuju, chápu, že to má každý jinak.)
Já mám cuketu nejraději nakrájenou na kolečka a osmaženou na olivovém oleji s kořením nebo nějakou další zeleninou. Bez slupky by to nebylo ono
Cituji Gladysska: Na to stačí vzít kartáček a pořádně omýt, ne?
brambory taky loupe každý a divné to asi nikomu nepřijde,tak já loupu cuketu no.
Cituji Laky: Aha,tak já jsem jikdy nedokázala mít cuketu ve stavu blemcavém a to i bez slupky.
no tak když ji dávám do Ratatouille, tak prostě bez slupky je blemcavější, než s ní
Já cuketu vypotit nenechávám. Dřív jsem ji chvíli odležet nechávala, ale ani z ní tolik vody není, aby mi přišlo nutné to dělat. A u hotového jídla jsem nepozorovala rozdíl u té vypocené a u té, kterou jsem udělala hned.
Když mám ze zahrady velikánskou cuketu, tak ji loupu, tam je ta slupka opravdu tužší, i vydlabávám vnitřek, protože je plný opravdu velkých semínek, ale u těch maličkých co se prodávají v obchodě, ani není co vydlabávat... Ty malé ani neloupu, tvrdá ta slupka v hotovém jídle není. Samozřejmě předem pořádně omýt. Měla jsem nějaké jídlo s cuketou v restauraci a taky tam byla se slupkou. Pravda je, že vyhozením slupky se člověk zbaví nejvíce vitamínů.
Cituji Laky: brambory taky loupe každý
U vařených brambor ano, ale třeba pečené jsou neoloupané nejlepší Samozřejmě teda záleží na konkrétních bramborách - nějaké staré nic moc brambory s hnusnou slupkou ne, ale třeba u nových je to něco jiného, že. A stejně tak je to s tou cuketou.
Cituji Ziralka: nemůžu se vždycky dočkat sezony lilků a cuket
vždyť se to prodává celý rok nebo já jinou cuketu než tu malou z obchodu nejím a ostatní tady píšete o těch velkých přezrálých ze zahrad?
Reaguji na Laky:
Třeba na grilování mám ty velké zahradní cukety ráda, nám strašně chutná ten vnitřek. Zase na dušení kupuju jen ty malé, ale jako ty, taky je loupu, ta slupka mi prostě nesedí.
Cituji hyena 02: Třeba na grilování mám ty velké zahradní cukety ráda
na grilování mám ráda vepřovou krkovičku a k tomu ta cuketa může být jako doplněk na záhonku.
Náhodou, cukety na grilu jsou super, na kolečka a jen osolené, nic víc to nepotřebuje, a pochutnala jsem si na nich víc než na mase.
Dámy, a nechcete se podělit o vaše oblíbené cuketové recepty? Téma je nazvané "příprava cukety", takže by to ani nebylo OT Já cuketu miluju, ale zas až tak moc jídel z ní neznám, tak bych moc uvítala nějaké nové inspirace.
Já cuketu oloupu a nakrájím na plátky, vezmu celá cherry rajčata. Dávám po vrstvách do zapékací misky (ve které je alobal), solím a sypu čerstvím tymiánem, zaleju olivovým olejem. Nakonec přidám plátkový sýr. Všeho podle chuti. Alobal uzavřu tak, aby se z něj vytvořil takový jako pytlíček a peču půl hodiny až hodinu. Ke konci pečení alobal rozevřu, aby se mi opekl sýr
Zapečená cuketa
Na pánvi podusím mleté maso s nakrájenou cibulkou, osolím, opepřím, přidám oloupaná a nakrájená rajčata a vydlabané vnitřky z cuket (používám jen ty malé a neloupané). Nechám trochu zchladnout, přidám nakrájenou navlhčenou housku a zamíchám. Naplním cukety a posypu nastrouhaným sýrem. Zapeču v troubě cca 20 minut. Na jednu cuketu (2 naplněné lodičky) cca 15 dkg mletého masa a 1 rajče.
To vypadá lákavě, určitě se nechám inspirovat. Já jsem před pár dny dělala moc dobrou směs na těstoviny - na cibulce jsem opekla na malé kousky nakrájené kuřecí prso, k tomu na menší kostky nakrájenou cuketu (i se slupkou), zalila jsem to smetanou, přidala trochu nějaké kořenící směsi na dochucení, případně dle množství smetany trošku zahustit. Jednoduché, rychlé a chutné
já jsem tuhle metodu "vypocení" nikdy nepochopila a slyšela jsem o ní teprve nedávno...už dlouhou dobu upravuji lilek i cuketu a nic takového nepraktikuji a hořké vůbec nejsou jde asi o to, jak s tou potravinou člověk nakládá dál a já je většinou potírám směsí z oliv. oleje, soli, estragonového octa a směsi koření dle chuti a než je hodím na gril či pánev, tak to chvilku trvá (dělám u toho další věci), takže možná se mezitím stihnout vypotit (protože vážně je hořké nikdy nemívám)..
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.