Holky, hodně jsem se zajímala o složení stravy všech výživových směrů... Vitarián, stejně jako vegetarián, může trpět pouze nedostatkem B12 (i pokud jí vyváženě). To je jediným nepopiratelným bodem častých diskusí běžných lidí, kteří se snaží vymýtit radikálně odlišné výživové směry. Toto je zaneseno i v oficiálním výzkumu světové zdravotnické organizace. Je zde kromě hrozby nedostatku B12 uvedeno, že průměrný vegetarián je výrazně zdravější než průměrný běžně se stravující jedinec, jelikož u něj prudce klesá výskyt civilizačních chorob.
Ano, je pravda, že vitarián může též trpět nedostatkem B12. Běžným strávníkům je ale již jedno, že oni mohou a v naprosté většině i trpí přemírou cukru, soli, nevhodného tuku, nedostatkem vlákniny a nedostatkem celé řady minerálů, stopových prvků a vitamínů a to nejen B12 Tento fakt mě vždycky vytáčel. Běžný člověk může mít dostatek vitamínů a minerálů jen pokud konzumuje více jak 600g zeleniny denně, což nedělá téměr nikdo ! Když se mě kamarádi ptali - a odkud bereš dostatek omega3, když nejíš maso. Na to jsem řekla, že ze sóji, pšeničných klíčů, sezamových semen, kukuřice , řepky, vlašských ořechů a všech olejů z těchto rostlin. A dodala jsem, odkud je berete vy? Když sníte denně pouze 300g tepelně upraveného masa, které nemůže tuto dávku pokrýt? A nevěděli, jak jinak. Vím...odběhla jsem. Jen jsem chtěla říci, že vitarián má rozhodně všeho dostatek, pokud jí opravdu pestře a nad jídlem se zamýšlí. Ta B12 na tu pozor, já to řešila právě tím tatarákem, ona rostlinná B12 existuje taky (kvašená zelenina, obilné klíčky, řasy), ale prolém je, že ne každé tělo jí zpracovává stejně dobře jako živočišnou B12. Někdo to řeší tabletama, někdo jí ryby, některý vitarián zase jí vejce i med, protože to se tepelně neupravuje. Pro jistotu, že dává tělu 100%...další chytráci operují nedostatkem železa, vápníků, jódu a zinku. Pokud jí vitarián pestře, a jí i mořské řasy (chlorella, spirulina, wakane, nori), nebo konzumuje byliny (kopřivy, zelené natě, já to dávala do odšťavňovače k ovoci ), tak má tyto hodnoty naopak nad DDD. Další chytráci se mě třeba ptali, co dělám s červama ve třešních, ale tihle už jsou jednoduše na odstřel, to nemá cenu komentovat. Takže i vědecky bych se vitariánství fakt nebála. Jen ta B12, tu si hlídat, to by mohl být jediný černý puntík...ale co, běžňáci maj puntíků, že by s nima mohli tapetovat.
Omega-3 ve stravě: Kauza omega-3 vyplývá z toho, v jakém obrovském nepoměru dnešní západní strava obsahuje kyseliny omega-3 a omega-6 – tj. mnohonásobně víc omega-6 než omega-3. Existuje tu hypotéza, že poměr omega-6 a omega-3 má být ve stravě přibližně stejný, tedy poměr blízký asi 1:1. Z toho někteří usoudili, že problém je primárně kvůli nedostatku omega-3 a že stačí přidat ji do dnešní stravy ve formě ryb, lněného oleje, doplňků atd. Takže pokud např. lidé dnes přijímají ve stravě nějakých 60 jednotek omega-6 a jen 1 jednotku omega-3, tak že stačí přidat (např. v doplňcích výživy) cca 59 jednotek omega-3 a je rázem vše v pořádku.
Ale ono je taky možné, že primárně problém není v nedostatku omega-3 a ani jiné mastné kyseliny či něčeho jiného - ale v obrovském nadbytku něčeho jiného, a to zřejmě právě omega-6 (maso, vejce, oleje...). Naví zvířata jsou dnes krmená úplně jinak než kdysi (a než by bylo přirozené - např. krávy místo trávy žerou obilný šrot, kukuřici apod.) a jejich maso už má ten poměr kyselin taky zcela jiný, než jaký by měl být.
Mastné kyseliny samozřejmě obsahuje i ovoce a zeleniny, a pokud by si někdo dal tu práci a počítal se s tím, myslím, že by došel k velmi zajímavým závěrům
Reaguji na zuza81: mohla bys prosím dát nějaké video, o kterém jsi psala? s těmi kulturisty na syrové stravě? děkuji s tím okolím je to opravdu těžké, dokonce mi přítel řekl, že je mu za mě trapně, když si na grilovačce u jeho rodiny nic nedám
jinak se ještě chci zeptat, kolik gramů sacharidů denně sníte? musí být sacharidů vždy ta největší část, pak bílkoviny a pak tuky?
Reaguji na dulinka123:
Já se to snažím dělit na třetiny - 1/3 sacharidů, 1/3 chlorofylu (zelenolisté zeleniny) a 1/3 tuků - suché váhy potraviny. To znamená, že zelenolisté zeleniny, která obsahuje hodně vody, bude víc než např. ořechů nebo oleje, kterých stačí poměrně málo.
Ale ono jde o to, že každému vyhovuje něco jiného, existuje třeba styl 811 - tj. 80 % cukrů, 10% tuků a 10 % bílkovin. Chce to vyzkoušet a vypozorovat, co komu nejvíc vyhovuje. Mně třeba víc sedí hodně zeleniny s tuky a trochu ovoce (jím i sladkou zeleninu jako papriky a rajčata). Po velkém množství sacharidů se mi zhoršily vlasy, teď jsem se vrátila ke svému zajetému modelu a je to lepší. Na druhou stranu jsem po sacharidech hubla.
Reaguji na dulinka123: jo mraky kulturistů na RAW, což je v podstatě veganství bez tepelných úprav, koluje na internetu.... tihle by se mohli tvému příteli líbit, třeba by přestal mít blbé řečičky (on takovej kulturista bez RAW by si na té grilovačce u jeho rodičů taky skoro nic nedal )
http://www.youtube.com/watch?v=lXvAw96eDCQ&feature =related
http://www.youtube.com/watch?v=YvEH7W_w1NA
http://www.youtube.com/watch?v=KROAGJkyYpE&feature =related
http://www.youtube.com/watch?v=Zk6NUAieNsY&feature =relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=Ihfb6PDmcFg
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=g EOdVTjj850&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=oIoF00zHirM
Reaguji na mau-mau: a sacharidy tedy přijímáš z ořechů a ovoce?
jinak jsem dnes zkusila syrovou kapustu, brokolici a cuketu a máte pravdu, je to dobré, jen mě nikdy nenapado to jíst nevařené
ještě bych se chtěla zeptat jak děláte ten tytarák z lososa?kupujete přímo čerstvého, nebo může být mražený, nebo ten uzený..? ptám se jak b*bá, ale opravdu nevím, jestli je to jedno nebo není
Tahle vitariánka mi přijde fajn, píše i knížky a články:
http://www.ziva-strava.cz/Default.aspx tady je spoustu hezkých tipů na jídla
http://www.vitalia.cz/clanky/vitarianstvi-neni-ask etismus/ tady se mi líbí jak vitariánství bere a že to fakt není o tom, něco hrotit. Jinak podíl BST jsem neřešila, zařazovala jsem všechno, kromě ovoce, zeleniny taky fermentované potraviny, byliny, traviny, houby, řasy a dělala si krekry a tělo si samo řeklo na co má z toho chuť, čeho přidat. Když budeš mít všeho dost pocítíš příval energie a pak víš, že jíš dobře.
Reaguji na zuza81: velmi zajímavé odkazy, děkuji moc
jinak se chci zeptatna tibetskou houbu, myslíte, že je na tom něco špatného z hlediska zdraví? četla jsem, že se to přímo nepovažuje za mléčný výrobek, proto by neměl ani zahleňovat...
Reaguji na dulinka123: já osobně jsem znala pár rybářů, kteří čas od času jezdili na víkend do norska...neznáš náhodou taky někoho? dneska je to dost moderní....kluci pak vozí ryby v chladícím boxu jen mezi ledem, jsou čerstvoučký, no a tepelně je to v pořádku to je důležitý... z toho co najdeš v obchodě je pro vitariána nejlepší losos uzený studeným kouřem (tj. do 30C), nebo ten přepravovaný na ledu (nikoli hluboce zamražený).. počítej ale s tím, že to nebude levná záležitost, pokud vím, holky to kupovaly v Palladiu. Když jsem neměla nic, tak jsem holt jednou koupila mraženýho.....recept je stejný, jako u klasického tataráku.
Zuzo, můžu se tě zeptat na tvoje případné zkušenosti nebo názor na půstování? Mě přímo půst (tedy nějaký delší neláká), ale spíš mi jde o takové ty odlehčovací dny, tj. jednodenní půstíky na odpočinek organismu. Já jsem to několikrát zařadila, zvládala jsem to v pohodě, druhý den ráno se mi pak dobře vstávalo, energie dostatek. Ale poslední dobou se nějak nemůžu přinut, už mám jednodenní v plánu asi měsíc, ale pokaždé do toho něco vleze. Ty jsi půstovala, nebo ti to připadá zbytečný?
Reaguji na mau-mau: No párkrát jsem to zkoušela jako detox, pila jsem celý den jen bylinkový vody (mátu, meduňku), ale já nemohla usnout kručelo mi v bříšku. Takže se ti ani nedivím, že se ti nechce. Já se pak už k tomu nenutila.
Cituji dulinka123: s tím okolím je to opravdu těžké, dokonce mi přítel řekl, že je mu za mě trapně, když si na grilovačce u jeho rodiny nic nedám
hmm, to bych byla trochu naštvaná...to je jako by tobě bylo trapně že si někde naopak dá flák bůčku...
Já to třeba dělám trochu nenápadně, vždycky jako že joo, vezmu si , pak se nabaštím salátu apod. (většinou na grilovačkách bývá, nebo ho tam já donesu ) a když si někdo všimne že jsem vlastně neměla, řeknu ,že jsem napucnutá zeleniny, že si dám potom a nakonec se tomu tak nějak vyhnu , když už to teda nejde okolí vymluvit.
Ale jinak mám v nejbližším okolí pochopení, naštěstí. Nejsem teda úplný vitarián, jsem spíš na "ultra zdravé stravě", zelenina, ovoce, ořechy, bylinky, občas se sýrem a masem...
Musím ale říct že jím takto teprve třetím dnem a je mi skvěle, žádné těžké břicho. zatím to na mě funguje báječně
Reaguji na zuza81:
To já jsem naopak byla úplně euforická. Mám ale pocit, že člověk musí vychytat ten správný okamžik, kdy je takto naladěn, nenutit se, jak píšeš. Párkrát se mi prostě vyloženě chtělo. Teď dost dlouho ne, což mě trochu mrzí, protože jsem se poslední měsíc docela přejídala, takže bych nějaký oddych potřebovala. No ale v nejbližší době se chystám na hory a myslím, že tam během těch túr nebudu mít na jídlo čas ani pomyšlení, takže možná...
Reaguji na mau-mau: Určitě musí mít člověk chuť, nenutit se. Máš pravdu, taky jsem měla přes den energii na rozdávání, až večer jsem se musela najíst, abych usnula.
No jo, na vitarianu.cz taky půstaři popisují svoje zkušenosti, jak bez jídla v podstatě nepotřebovali skoro žádný spánek, max. pár hodin a byli zase čilí.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.