Reaguji na zuza81:
Tak to je doře, že se tak cítíš, vracíš se tedy k vita?
Cituji zuza81: snědla jsem toho několik košíků denně
a prostě chroupáš jen tak? nebo jako salát s nějakou zálivkou...ja si to moc nedokážu představit.
Reaguji na R17: Momentálně držím hubnoucí režim v klasicky pojaté zdravé stravě, tj. hlídám poměr BST, věřím, že se mi to podaří skloubit se 70% vita stravy....chce si to jen dopředu naplánovat jídelníček.....k vita přidám tatarák z lososa a jiných čerstvých ryb a přidám mléčné výrobky tepelně neupravené - našla jsem si BIO farmu na Kokořínsku, kde prodávají nepasterizované mléko i tvaroh Doufám, že tohle doplnění mi nezkazí energii ze 100% vita. Mám na disku excelovský soubor, který jsem u vita používala, v podstatě jde o soupis všeho ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, oříšků, hub a bylin - pro pestrost, takže teď jej zase vytáhnu a zkusím naplánovat jídelníčky, doufám, že mi tu energii z vita nezkazí ty mléčné výrobky....je to fakt prima cítit se nabitá na 100%.
Reaguji na Siiri: prostě chroupám jen tak....tento víkend - švestky, špendlíky, ostružiny, jablka, hrušky+meduňku, víno, meloun, mrkev, rajčata +oregano+bazalka, listovou zeleninu, ředkev... Co se týče kopřiv a drceného lněného semínka (bílkoviny) ty jsem si odšťavnila spolu s mrkví, pomerančem a vínem a připravila si koktejl. Mátu jsem sekala nadrobno, zalila vychlazenou vodou zakapanou citronem a limetou a stévií pro sladkost, to jsem pila kdykoli na mě přišla žízeň.....jinak pro delší vita bych samozřejmě zvolila i pestřejší saláty a zastudena dělané náhražky chleba a pomazánek z různých semen, obilovin atd...ale na ty 3 dny to nebylo vůbec třeba, uspokojil mě ovozel a lněné semínko.
Holky asi se k Vám přidám. Ovoce a zelenina mi dělá nejlíp, ještě k tomu mám bezlepkovou dietu, tak mi to alespoň usnadní nakupování (neustálé pročítání složení) ... Jen mám dotaz. Můžou se nepražené nesolené oříšky (mandle, kešu....)?
Vitariánky pomooooc, jak na červenou čočku, necháte jen namočenou nebo klíčíte?
Reaguji na R17:
Jestli ti nevadí ten škrob, tak asi stačí namočit. Ale klasická čočka klíčí hodně rychle, druhý den už má maličké klíčínky, takže u červené to možná bude podobně.
Reaguji na mau-mau:
Děkuji Mau-mau já jí namočila a ráno vodu slila, jakoby se oddělila a měla miniklíčky, byla jsem překvapená jak je chutná a hlavně mě nenadýmá - toho sem se bála.
Prosímtě co vše se dá namáčet z obilovin, co máš vyzkoušené.
Děkuji
Reaguji na R17:
Není zač.
K tomu namáčení: Já jsem zkoušela jen čočku, cizrnu a z "obilovin" pohanku (kupuj si příp. jen tu světlou, která je loupaná mechanicky). Nemám s tím moc zkušeností, protože mně luštěniny příliš nevyhovují, zkoušela jsem je máčet jen párkrát na začátku, teď spíš namáčím ořechy a semínka - těm většinou stačí krátká doba, jen na "probuzení". Určitě by ale šla namočit třeba konopná semínka (ta jsou velmi výživná), hrách... Bála bych se trochu fazolí.
Je fakt, že namočená čočka chutná trochu jako hrášek. Tak ji možná zase po dlouhé době zkusím, když už hrášek nikde není. Jen kdyby nebyla tak škrobovitá, fuj
Děkuji, já tedy dost kombinuji s jiným výživovým stylem, protože ze začátku jsem se do toho vrhla, ale zjistila jsem že vlastně nevím co jíst, aby byla strava pestrá a já byla zvyklá opravdu na rozmanistost, musím se teď hodně ptát a vzdělávat v tomto směru, ale pozitivní je že nejím maso klasické, jen občas ryby, ale ty už taky méně.Nejdříve jsem byla zklamaná že jedu jen na 80%, ale zjistila jsem že spousta vitariánů to tak má, dneska budu na menším procentum ale nevadí, všechno má svůj čas
Konopné semínko mám dneska s ananasem a je hrozně chutné, škoda jen že jsem sehnala poslední balení, protože já vše kupuji 2x jedno domů a jedno do práce.
Reaguji na R17: Dá se říct, že klíčit se dá snad všechno. Luštěniny, obiloviny, olejniny, semínka. Např. špalda, pohanka, čočka, fazolky, řeřicha, brokolice, fazolky mungo ( mé oblíbené chutnají jako mladý hrášek ), fenykl, hořčice, rukola, řepa, vojtěška, zelí. Jediné co mi vyloženě nechutnalo pouze v naklíčené formě byl len - hrozně moc slizu
Děkuji Zuzi, já nechala klíčit - namočenou jen tu červenou čočku, ale mungo jím normálně .
Reaguji na R17: NZ snažím se teď marně najít na disku vita kuchařku, tam bylo tolik báječných a krásně vypadajících receptů - pizzy, rolády, koláče... Určitě by to bylo fajn pro inspiraci, ach jo, na kterým NTB nebo PC to vlastně je.
Reaguji na zuza81:
Tak to by mě taky pomohlo, já kupuji dost produkty od life food na zpestření a jejich čokoláda 80% z nepraženého kakaa je báječná, nikdy jsem nemusela sladkosti ale tohle je pochoutka to se nedá srovnat s humusem jako jsou třeba M... aj.
Zdravím vita, holky používáte některá konopný protein? Dneska jsem ho koupila a není tepelně ani chemicky ošetřen, jsou zachovány původní enzymy, vitamíny a minerály, jsou to rozmělněná konopná semínka druhu cannabis sativa , který je prostý od THC, má všechny aminokyseliny a vyvážený poměr omega 3,6,9. Řekla bych skvělý doplněk pro vitariány.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.