To je dieta? Já měla za to, že si jen prostě hlídáš, abys jedla hlavně potraviny s nízkým GI. Jinak na netu najdeš plno tabulek, kde máš napsaný, který potraviny maj vysoký a který nízký GI.
Jako dieta je to použitelné pro diabetiky, jinak se to dá bez potíží zahrnout do běžného způsobu stravování.
Pro hubnutí jsou výhodné hlavně potraviny s nízkým glykemickým indexem.
Ociální stránky jsou zde: http://www.glycemicindex.com/. Jinak se obávám, že tady na recepty podle Gl nenarazíš.
Reaguji na Evelina12:
Píšu snad někde, se má člověk řídit pouze glykemickým indexem? Nebo že je jedno jaká potravina je hlavně když má nízky Gl? Nevšiml jsem si a trochu mě zaráží jakým postupem se tam dá dojít.
A ještě poznámka k těm ořechům a čokoládě. Není problém je konzumovat i když se jeden snaží zhubnout a v některým případech jsou napak velmi vhodné.
Reaguji na Evelina12:
Já v klidu diskutuji, ty jsi přeformulovala můj názor do něčeho co jsem ani vzdáleně nevyslovil. Popravdě na GI záleží o něco více než na tuku v potravinách.
Tímto způsobem stravování se zabývá kniha: Jím, tedy hubnu..a natrvalo od M. Montignace, doporučuju přečíst .
Sama nevím, jestli se podle něj řídit nebo ne. Miluju třeba pečenou zeleninu - řepy, dýně, mrkve, cukety... To ale musí mít glykemický index jak blázen ne? Znamená to tedy, že je to nevhodné na hubnutí?
Naopak ovoce má nízký glykemický index, ale já osobně když se podívám na jablko tak prostě vidím cukr
Takže co jíst??
Reaguji na Sportacka:
Právě že. Většina zeleniny má nízký Gl a pokud k tomu dáš ještě maso nebo olej, tak bude ještě nižší.
Já ale mluvím o pečené zelenině.. U GI se např. zdůrazňuje, že pečené brambory mají 2x vyšší GI než vařené, že vařená mrkev je mnohem horší než syrová.. Proto si nejsem úplně jistá, jestli je to vhodné.
Reaguji na Sportacka:
Však já také. U vařené mrkve se to zvýší asi o čtrnáct jednotek, ale pořád je to potravina z nízkým GI. Třeba taková brokolice má GI 10 kolik ho může mít vařená? Patnáct? Dvacet? Pořád hodně málo.
Ono je třeba si uvědomit, že brambory jsou sacharidová potravina, obsahují škroby. U jiné zeleniny to tolik neplatí.
Cituji Evelina12: GI pro klasický rohlík s dvěma plátky krůtí šunky a nízkotučného sýra? Bude mít GI nižší než celozrnný dalamánek?
Ano bude mít nižší. Sice nebude známa přesná hodnota, ale to zase tolik nevadí. Stačí znát několik jednoduchých pravidel podle kterých se dá GI slušně odhadnout.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.