Milé dámy, zajímalo by mě, jaký olej používáte v kuchyni při vaření, pečení a smažení? Celkem se teď všude mluví o řepkovém oleji, jak blahodárné účinky má pro naše zdraví, ale nevím, zda se spíše nejedná o placenou reklamu.
Já používám přepuštěné máslo na střídačku se slunečnicovým olejem a olivový olej na studenou kuchyni. Nejraději bych používala jen přepuštěné máslo, ale ta cena je poněku vyšší, tak proto ten slunečnicový.
Byla bych ráda za vaše tipy na "zdravé" oleje
Já teda kupuju řepkový, už dávno jsem někde slyšela/četla, že je lepší než slunečnicový, ale přiznám se, že ani nevím, z jakého důvodu.
Jinak kokosový na smažení palačinek je můj nejnovější objev, ten je fakt skvělý.
A na studenou kuchyni olivový.
Reaguji na mineee: Vzhledem k tomu, že preferuji zdravé suroviny, používám na jak na teplou tak i studenou kuchyni olivový olej, sádlo a máslo.
Čistý slunečnicový olej používám pouze k výrobě majonézy, protože z oliváče jí neudělám.
Máslo nepřepouštím, protože zbavit ho bílkovin, už ho nemusím používat. Protože mám ráda jemné chutě často dávám, zvlášť na smažení, kombinaci jak oliváče, sádla, tak i másla. Nic se nepřepálí a žádná "tuková" chuť jídlo nepřebíjí.
Řepkový olej je odpad a do kuchyně a vlastně i kamkoliv jinam, mi nesmí.
Reaguji na Veselka10: Já jsem si vědoma toho, že olivový olej je zdravější (řepkový nepoužívám s myšlenkou, že by to bylo kdoví co zdravého, ale prostě jsem slyšela, že je lepší než slunečnicový, nevím proč), ale na smažení a vaření mi prostě nechutná, nejsem schopna si na tu chuť zvyknout. I když bych ráda.
Cituji jana81: na smažení a vaření mi prostě nechutná, nejsem schopna si na tu chuť zvyknout. I když bych ráda.
Tak hodně záleží také na tom jaký olivový olej máš. Ale jinak pokud jde třeba o řízky apod. fakt doporučuji zkombinovat ještě s máslem a sádlem.
Používám jen olivový. Levnější na smažení - mám dobrou teflonku, takže jen štětcem rozetřu pár kapek a extra virgin na studenou kuchyni.
Na smažení používám rýžový olej. Do studené kuchyně kvalitní olivový olej koupený v italském obchodě. Sádlo mi hrozně smrdí už od dětství, kdy se u nás používalo snad na všechno.
Cituji Veselka10: Tak hodně záleží také na tom jaký olivový olej máš.
To samozřejmě ano, to jsem už poznala, některé jsou fakt hnusné a některé snesu Zrovna mám lahev dovezeného z Řecka, tak po něm občas sahám, no budu muset častěji.
Cituji Veselka10: pokud jde třeba o řízky apod. fakt doporučuji zkombinovat ještě s máslem a sádlem.
A čeho třeba na to smažení řízků použiješ nejvíc? Je ta chuť olivového oleje potom na těch řízkách poznat? No budu to muset někdy vyzkoušet...
Do salátu používám olivový a ořechový. Smažím jen na másle, připadá mi že maso je pak lepší.
Já používám na smažení kvalitní slunečnicový olej, nebo také arašídový olej (ten vydrží hodně vysoké teploty bez přepalování), na pečení používám olej z pražených vlašských ořechů, z lískových ořechů, slunečnicový s chilli a na studenou kuchyni olej z hroznových jader, dýňový olej, a skvělý je olivový olej s lanýži. No jo, mám doma pěknou sbírku, ale všechno jen po malých množstvích (maximálně 100ml).
nejlepší je řepkový, protože obsahuje více omega 3 mastných kyselin, než například olivový olej, který má více omega 6 a omega 3 jsou pro naše tělo důležitější...z toho vyplývá, že zdraví prospěšný olivový olej se hodně přeceňuje...nicméně já se snažím praktikovat pestrost stravy, proto různé oleje střídám...
Cituji Tanja77: Smažím jen na másle, připadá mi že maso je pak lepší.
Mně přijde, že se mi máslo hned začne přepalovat. Jak to děláš, jestli Tobě ne? Já jsem schopna na másle udělat jen něco, co je fakt rychle, třeba žampiony.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.