Ahojky vegetariáni. Už asi deset měsíců nejím maso. Potřebovala bych poradit nějaké chutné recepty, které nejsou náročné na příprav. A taky nějaký typ na svačinu nebo do práce. Já hodně jím ty nové sendviče od Crocodillu s tou fetou a musslli tyčinky. Co jíte vy? Akorát se skoro vůbec nedokážu vzdát sladkého, jím ho skoro každý den, ale sladím třtinovým cukrem. Dále jsem se chtěla zeptat jestli chodíte nakupovat do bio obchodu a co vám tam nejvíce chutná.
Občas jím bio čočku, chutná mi ta červená a nebo rizoto s cizrnou je výborné a se sojovým masem. Jinak jím docela dost ovoce a zeleniny,ale ne bio, jsem studentka,tak nejsou penízky.
ahoj,zkus si koupit vegetariánskou kuchařku,nebo zapátrej na internetu. spoustu toho najdeš. jinak já maso taky moc nemusím, držím teda tu dělenou stravu a raději mám skupinu rostlinnou než živočišnou. miluju brambory.
Já jsem maso nejedla 8 let, teď od března jsem zase naplno masožrout. Za vegetariána jsem se ovšem nikdy nepovažovala, prostě jsem jen nejedla maso. Vegetariánskou kuchařku sice mám, ale nikdy jsem podle ní nevařila. Vždyť, přesně jak píše Jofiel, je asi "miliarda dalších potravin" Vždycky jsem si něco uklohnila. Nedám dopustit třeba na sojové maso, takový sojový gulášek je vynikajicí a oblíbil si ho i můj přítel, vyložený masojed. Jinak spousta luštěniny, zeleniny, mám moc ráda různé přílohy, takže často jsem jedla rýži s nějakou směsí, těstoviny s nějakou směsí, pečené brambory, vařené brambory s cibulkou, ty miluju, kuskus s cibulkou, s hráškem, no prostě je velká spousta možností, jak se dobře a chutně nadlábnout...stačí si jen vybavit, co Ti chutná, a něco z toho dát dohromady
Taktéž dělená strava a mezi moje oblíbená jídla patří kuskus, do toho uzené tofu, rajče, sojové masko s příchutí šunky povařené v zele. bujonu a zalité dressingem tisíc ostrovů. Můžete třeba zalít i jogurtem čistým nebo tak...
Jo, já taky zbožnuju hlavně smažený sojový řízky s bramborovou kaší. Chtěla jsem zeptat, poznali jste nějak na svým těle,že jste přestali jíst maso? Myslím zlepšení zdravotního stavu, lepší kondici apod.? Já jsem určitě zhubla o něco a na svůj způsob stravování jsem si už zvykla. Měly jste zpočátku nějaké problémy si zvyknout nejíst maso? Co okolí setkáváte se s hloupými narážkami?
co se týče receptů, tak přesně, jak už se tu psalo, staří kombinovat co máš ráda a vždycky to bude dobrota
přidám oblíbené:
1. jednoduchý pórek
pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na tři díly, dovnitř vetřeme hořčici (obyčejnou nebo dijonskou spolu s trochou soli a pepře a navrch podrobíme strouhaným sýrem a dáme zapéct
2. červená čočka
dáme vařit čočku spolu se dvěma cibulemi v celku v zeleninovém bujónu Wurzl, mezitím si vedle na olivovém oleji orestujeme červenou papriku a rajče, trocha soli a pepře a sladké papriky, zamícháme a nakonec vmícháme do čočky, uvařenou cibuli buď rozdělíme a poklademe na čočku nebo ji rozkrájíme a s čočkou promícháme
3. zapečené brambory čtyř sýrů
brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody, přisypeme trochu kmínu, mezitím nakrájíme pórek, cibuli a cuketu na kolečka, směs dáme na pánev a restujeme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a přidáme asi 2 lžičky sladké papriky, 250 ml smetany ke šlehání smícháme se směsí sušených bylinek (můžeme použít i čerstvé) a necháme odstát, nastrouháme kousky vybraných sýrů, trochu odsypeme vedle do misky na posyp, zbytek vložíme do hrnce a spolu se smetanou a bylinkami vaříme na menší plamen dokud se sýry nerozehřejí, stále mícháme, slijeme brambory, připravíme si zapékací misku – dno potřeme olivovým olejem, polovinu brambor spolu s polovinou orestované zeleniny poklademe na dno, zasypeme trochou sýra a postup zopakujeme do druhé vrstvy, na závěr polijeme rozehřátou směsí smetany, sýrů a bylinek, na vrchu posypeme sýrem, který nám zbyl a dáme zapékat, pokrm se peče cca 15-20 minut na 180 stupňů celsia (v elektrické troubě)
4. rýže s uzeným tofu
dáme vařit rýži a do hrnce přidáme jednu celou oloupanou cibuli, mezitím nakrájíme tofu na kostičky (na jeden sáček rýže postačí půl balíčku), jednu cibuli a třetinu pórku na užší kolečka a vše orestujeme na pánvičce s olivovým olejem, jakmile je rýže uvařená, vysypeme ji do misky a promícháme se směsí tofu, cibule a rýže, na talíři pak dozdobíme nakrájenou cibulí, kterou jsme vařili spolu s rýží, pažitkou a petrželkou, popř. dochutíme pepřem a solí
5. paprikové kuličkové rizoto
do osolené vody dáme vařit rýži a mezitím připravíme zeleninový mix, nakrájíme všechny cibule a pórek na kolečka, otevřeme si obě konzervy a slijeme z nich vodu, na pánvičce potřené olivovým olejem nejprve restujeme cibuli s pórkem, opepříme a osolíme a přidáme 2 – 3 kávové lžičky sladké papriky, poté přidáme všechen hráček i cizrnu a poctivě promícháme, uvařenou rýži smícháme se zeleninovým mixem a necháme několik minut odstát, aby se zelenina s rýži spojila podáváme třeba s červenou řepou
!TIP! Místo rýže lze například použít kuskus.
6. plněná pikantní grilovaná rajčátka
rajčátka omyjeme, seřízneme vrchní klobouček a menší lžičkou z nich vydlabeme dužinu, do misky nastrouháme zelené olivy s papričkou na jemno a protlačíme jeden stroužek česneku a poctivě promícháme, nastrouháme sýry (eidam, cheddar, parmazán,...), přidáme směs oliv a česneku, chilli, najemno nakrájenou jarní cibulku a pažitku, osolíme a opepříme a opět poctivě promícháme dokud se suroviny nespojí na jednu hmotu, hmotou pak plníme rajčátka až po okraj, přiklopíme klobouček a z obou stran ho upevníme k rajčátku dřevěným párátkem (doporučuji mířit našikmo od středu kloboučku ke stranám rajčátka, pak to lépe drží), grilujeme nejlépe na staniolové misce, rajčátka jsou hotová ve chvíli, kdy je lze ze strany snadno propíchnout nožem s kulatou špičkou
!TIP!
Lze sehnat i směs nastrouhané mozzarely, cheddaru a chilli v jednom, prodává např. obchodní řetězec TESCO.
Některé recepty jsou si dost podobné, jsou univerzální a dají se vařit na několik způsobů podle oblíbené zeleniny.
Já jím jenom kuřecí a ryby, chtěla bych zkusit být úplně bez masa nebo jen semtam tuňáka či lososa kvuli omega-3, ale nevím, čím nahradit bílkoviny, nejím jogurty - nedělají mi dobře na zařívání a když si dám luštěniny jsem nafouklá ještě týden. Vajíčka bych taky chtěla omezit na minumum. Myslíte, že jako náhrada postačí šmakoun?
Radull
šmakoun je z vaječných bílků, takže nějaký vitamin ti dodá, ale jako náhrada nic moc
já také nejím jogurty, ale zato luštěniny ano - ty jsou právě velkým zdrojem výživy, takže doporučuju jíst sýry - pokud ti nevadí - a hlavně si kup v lékárně přírodní vitaminové doplňky
pokud si dáš ale tuňáka nebo lososa, tak můžeš být v klidu
Marianne
No luštěniny mi moc chutnají, ale pak je to děs. Z doplňků stravy mám chlorelu, ta je podle mě dobrá a doplní toho nejvíc. V zimě mám pak i vitaminy v kapslích a na podzim a na jaře si dávám pangamin. Snad by to mohlo být OK
Musim se pridat, maso nejim asi 18 let. Dneska mne to vubec neprijde, ale zacatky byly krusne. Kdyz nekam prijdu, casto si uz ani neuvedomim, ze maso nejim. Co se tyka receptu vrele doporucuju kuskus, lze ho pouzit vsude tam, kde ryzi, a je to rychlovka. Vyborne chutna salat z kuskusu, do ktereho pridame tofu - napr. uzene, nebo bylinkove (zalezi na chuti). Smakouna jsem taky vyzkousela, jak do salatu, tak treba do nakypu (brokolicovy). Vice na www.smakoun.cz, tam je rada pouzitelnych receptu. Na svacinu doporucuju napr. pomazanku tofu, da se koupit ve zdrave vyzive, ma tvar takoveho strivka a ma ruzne prichute - tofu, francouzska, tataracek, brokolicova... Velice rada delam ruzne zapacene testoviny, brambory. Je to v podstate obdoba toho, co bylo jiz vyse. A muj takovy zjednoduseny recept na slany kolac: listove testo rozvalime na tenky plat. Na plech dame pec. papir a testo roztahneme pres cely plech. Zeleninu (mrazena smes, kukurice, brokolice povarena v pare, aj.) osmahneme na cibulce. Testo potreme kecupem, nebo horcici, nebo tento krok vynechame. Propichame vydlickou (pary) a poklademe zeleninou. Posypeme strouhanym syrem (eidam, nebo na chut i trosku nivy, uzeneho syra). A zalijeme omackou - vajicko, mleko, smetana. Dame do trouby priblizne na 20 minut. Ma to uspech i u masaru.
Obdobou tohoto jsou tzv. sneci - opet z listoveho testa. Listove testo rozvalime na tenky plat, rozdelime na nekolik dilu - podle velikosti sneku. Potreme kecupem, nebo treba cikanskou omackou (obdoba kecupu). Posypeme eidameme, nivou, porkem, olivami... to uz zalezi na chuti a tim, co zrovna mame doma. Zabalime jako roladu a podelne krajime na sneky. Neni treba se bat tvaru, v troube se upravi. Pokladame na plech vylozeny pec. papirem. Vynikaji pochoutka.
U nas v menze dokonce maji smakouna jako prirodni rizek a neni to spatne. Proste jenom rozkrojime podelne, posolime (okorenime), obalime v trojobalu a osmazime.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.