Podělím se Vámi o recept na polévku s pracovním názvem "patlámo matlámo":
Velká cibule - opražit, po opražení přidat červ.papriku - mletou, pak na kostičky nakrájenou šunkovou klobásku, kvašené zelí, na kostičky brambory,zaliješ vodou, sůl, 1/2 kostky bujónu, kmín, špetka česneku. Podusíš a až budou brambory, tak když bude trocha vody vypařená, doliješ mlékem. V hrnku si rozmícháš v mlíku polohrubou mouku a tím to všecko zahustíš a tak 10 minut provaříš, dochutíš+pepř.
No a máš takovou hustou kyselici+chleba k tomu. Není co pokazit. Někdo dává smetanu, já nikoliv. Můžeš pro zjemění trochu másla. Hustou si jí uděláš jak budeš chtít. Já dělám tak, že lžíce skoro stojí...no a pak už nic. Žádné druhé jídlo, na co ?
Ještě mě napadla špenátová polévka, tu dělám furt.
Takže:
1 mražený špenátový protlak hodím do hrnce, zaleju asi 1,5l vody, vrazím tam 2 kostky bujonu (já dávám Wurzl) a vařím, dokud se to nerozpusí, potom přidám trochu mouky rozkvedlané v mléce, povařím a nakonec tam nechám rozpustit 1-2 smetanové taveňáky. Popř. dosolit, jak to komu chutná. Já ji dělám takovou hustější a do ní jsou nejlepší ještě celestýnské nudle - prostě vaječná omeleta nakrájená na tenké nudličky. Taky pak není potřeba další chod :-))
Ahojte, já bych sem dala svoji nej polívku, není to sice husťanda, ale je výborná. :-) Natrouhám 2 velké mrkve a petržele, osmahnu na troše tuku a zaleju vodou, přidám na 3l hrnec 2 bujóny a vařím, přidám podle chuti krupici-dávám dětskou, sochutit vegetou, solí a přidat trochu pepře-drceného, hotovo. :-)
Taky mám jednu jednoduchou: osmažím cibulku nadrobno, nejlépe na sádle, tak dorůžova, přisypu krupici, pořádně míchám, osmažím, to vše zaliju rozšlehanými osolenými vejci, a míchám a míchám, postupuji rychle. Vše se zdrcne v takové noky, pak zaleju vodou, nastrouhanou zeleninku najemno, pórek na jemno, cokoli, masox, sůl, pepř, petrželka a pažitka nakonec, hotovo
Super "bulharská" polévka:
Olej, nejlépe olivový, dvě cubule nakrájené do skla, potom tam dám červenou papriku, i trochu pálivé a opražím na měnší kostky nakrájené brambory. Za chvílu zaleju vodou s kostkou- bujónem. Povaříma nakonec dám smetanu, může být i kysaná, ovšem šlehačka nedělá nikdy "žmolky". Na talíři okyselím citrénem. Hotovo za 15 minut.
Když už nevím, co by: Do trouby strčím papriky, opeču do černa. Slupku dám pryč, dám ohřát do hrnce s oliv. olejem, osolím, očesnekuju, dám trochu horké vody, ať je "sos". K tomu chleba- mňam.
Zž jsem to psala- v "studené" kuchyni je mi zima a smutno. Doma má stálě něco být na plotně- to je můj názor.
Maria
Ahoj kočky, vařím výbornou mrkvovou polívku,tak se s váma musím podělit o recept
Karotková polévka se zázvorem:
5karotek, omytých
1jablko, omyté, oloupané
1cibule, oloupaná
3lžíce másla
120ml bílého vína
1l drůbežího vývaru
1 bobkový list, cukr, sůl, pepř na dochucení
kousek čerstvého zázvoru, několik lžic smetany na dochucení, tymián k podávání
Postup: mrkev, cibuli a jablko nakrájejte na kostičky a v hrnci je osmahněte na rozehřátém másle. Zaprašte trochou cukru, zasmahněte a zalijte vínem, promíchejte a dolijte vývarem. Uveďte do varu, zmírněte plamen a vložte bobkový list. Půl hodiny zlehka vařte. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte, okořeňte a vmíchejte trochu jemně nastrouhaného zázvoru. Podávejte zakápnuté smetanou, ozdobené několika lístky tymiánu
Timhle tématem jste mě potěšily,taky píšu svou oblíbenou:
na oleji osmažíme cibulku, přidáme drcená rajčata a zaliju bujónem či vývarem, přidáme kečup a protlak, oregáno, bobkový list,který nakonec vaření vyndáme, přidáme nudličky.
Miluju:
* 4 velké, nejlépe červené cibule, oloupané a nakrájené na kolečka
* 50 g másla nebo 3 lžíce olivového oleje
* 1 l silného hovězího vývaru
* 250 ml červeného vína
* sůl a mletý pepř
* pár kapek worcesterské omáčky
* na dochucení
* 4 plátky nasucho opečeného bílého chleba
* 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
* zelené bylinky na posypání
1. V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli. Zalijte vývarem, opepřete a vařte dvacet minut. Ke konci přilejte víno. Podle chuti osolte a dochuťte worcesterskou omáčkou.
2. Polévku rozdělte do žáruvzdorných šálků nebo misek. Dejte rozehřát gril, každou porci posypte sýrem a nechte chvilku grilovat. Podávejte s plátky chleba; můžete jimi také polévku poklást, posypat sýrem a krátce zapéci. Ozdobte bylinkami.
Moje nej polívka momentálně je mrkvovo-koriandrová, oblíbila jsem si ji v anglii. Je také hodně jednoduchá.
Nakrájíš mrkev na kolečka(půl kila mrkve na litr bujónu a necelý svazek koriandru), osmažíš chvíli na pánvi /správně se to má s cibulí,tu já ale nerada/ .. nakrájíš svazek koriandru, přidáš k té mrkvi, pak zaleješ bujónem a povaříš nežco zelenina změkne. Přidáš nějaký pepř, sůl, podle chuti. Necháš trochu vychladnout a rozmixuješ tyčovým mixérem. Zdobí se čerstvým koriandrem.
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/carrota ndcorianderso_1919.shtml
carrot and coriander soup
Tak já si taky přihřeju svoji polívčičku:
Špenátová s ovesnými vločkami
Z másla udělám cibulovou jíšku (rozpuštěné máslo, hl.mouka, nadrobno cibule)
kterou zaliju horkou vodou, povařím, přidám mražený špenátový protlak, povařím, přidám hrst ovesných vloček a nakonec zakvedlám vejce. Osolím, trošku česneku , eventuélně pepře.
Cuketová
Na oleji osmahnu cibuli a více česneku, přidám oloupanou cuketu, orestuju zaliju vodou a chvíli povařím. Nakonec rozmixuju a přidám smetanu na šlehaní. Samozřejmě sůl a pepř. Polévka má být krémová tak pozor šetřit vodou. Na talíři můžete podat se smaženou houstičkou.
Obě polévky jsou za čtvrt hoďky hotové.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.