Dobrý den,
mám bezlepkovou dietu, neboť jsem zjistila, že je to příčina mých problému. Ale jsem na začátku a mám problém s recepty a vařením. Na internetu je mnoho receptů ale většina je neúplná a nevím si někdy rady. Často se mi recepty nepovedou. Byla bych ráda kdybyste napsali jaké recepty používáte vy a další informace k jídlu bez lepku. Třeba z jaké mouky děláte buchty, jakou moukou je nejlepší zahustit omáčky a další. Značek je mnoho a každá mouka je jiná. Děkuji moc.
Nejčastěji používám mouku Jizerku a Schar. Peču podle receptů s normální moukou a nahradím ji bezlepkovou. Nemám ráda zahušťované omáčky a polívky, takže to nevím, jinak s bezlepkovým vařením problémy nemám
Na zahuštění omáček používám kukuřičnou hladkou mouku, nedělá hrudky a je levná. Jinak chléb peču z Jizerky v domácí pekárně. Mouku nevážím používám k tomu přiložené odměrky, Je to jednoduché.
Zahustit lze zeleninou, bramborem apod.
Jinak se taky o tuto "dietu" zajímám, taky přivítám osvědčené recepty. Nedávno jsem koupila nějaké bezlep. pohankové vločky - má z nich být kaše, příloha a dá se s nimi i zahustit - podobných produktů tam měli více (globus, bezlepkový koutek). Ale abych řekla pravdu - vůbec mi ta kaše z toho nechutnala Podle návodu se to mělo dát do vařící vody, to jsem udělala, ale ta chut byla příšerná, tak nevím, jestli to tak mělo chutnat nebo ne.....Asi jo
Pěkně mě štve, jak jsou ty mouky drahé! Co to je za diskriminaci nemocných! To fakt nechápu Vydělávat na něčím neštěstí! Já je kupovat nemusím a peníze mě zrovna netrápí, ale stejně mě to dost irituje.
Ahoj,
mě v začátcích pomohli diskuse na tohle téma na těchto stránkách - Baby-cafe a Dáma. stačí to zadat do googlu. No a pak jen vyhledáš téma Bezlepková dieta
Díky holky. Počítám s tím, že pekárnu si budu muset pořídit. Pekla jsem chleba v trobě a moc se mi to nepodařilo. Jestli máte nějaký osvědčený recept, sem s ním.
Reaguji na martinam: Souhlasím s tebou, pohanka mi taky nechůtná. Ani mouka, kaše nebo těstoviny. Ale třeba rýžová, amarantová, jáhlová jsou docela dobré.
Posílám dva recepty, které jsem dělala a jsou moc dobré.
Mufinky z ryzove mouky:
125 g masla
175 g cukru
4 vejce
pomerancova kura (bio)
40 g mletych mandli nebo liskovych orisku
150 g ryzove mouky
trosku amaretta (neni nutne, mozna by sel rum)
1/2 pytliku kypriciho prasku
Vse smichat, naplnit do vymazanych formicek (mnozstvi je na 12 mufinu), pect asi 30 minut na 170°. Nechat chvili odpocinout pred vyklopenim.
Do testa je mozne vmichat cokoladu...
Pred podavanim se muze poprasit cukrem.
Amarantové koláčky s dýní a rybízem
Amarantové placičky s kysaným zelím
2 hrnky kysaného zelí
2 hrnky amarantové mouky
1 vejce
sůl
olivový olej
Zelí propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pak pokrájíme nadrobno. Přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme. Z těsta tvoříme placičky, které z obou stran opečeme dorůžova. Placičky jsou výborné třeba k nějakému masu, chutnají bramborově.
Ještě se chci zeptat, četla jsem na internetu, že prý obchodní síť Globus prodává 112 druhů bezlepkových uzenin. Máte někdo zkušenost?
Cituji Elienka: 112 druhů bezlepkových uzenin. Máte někdo zkušenost?
Kupovala jsem tam bezlepkouvou šunku (pultovou), ale už je to dýl. Byla celkem dobrá a tuším, že i cena byla běžná. Mají tam fakt více bezlepkových salámů - i balených, máš u nich takové to označení přeškrtnuté pšenice, někdy je to u těch pultových i napsáno- případně se zeptej prodavačky za pultíkem, jaké mají bezlepkové salámy.
Zkoušel jste někdo tu hotovou, bezlepkouvou pizzu z Globusu (bezlep. koutek). Je v krabici, má hodně dlouhou trvanlivost, stojí asi 200 kč a není skladovaná v chladu, ale normálně v regálu...Přemýšlím, že ji koupím, ale jak může chutnat pizza, která nepotřebuje ledničku? To mě trochu zaráží......
Cituji Elienka: Ani mouka
Alespon vím, že mouku a těstoviny už zkoušet nebudu Dík. Ta kaše bylo fakt příšernost Zároven jsem koupila právě rýžové instatní bezlepkové vločky a ještě hrachové. Z těch hrachových už jsem udělala kaši a ta byla celkem ok. Rýžové se docela bojím Ta se jí spíše asi nasladko, vid?
Reaguji na martinam:
Aha, díky. Určitě se tam vydám Rýžová mouka je moc dobrá. Má takovou jemnou chuť. Vyzkoušej a pak dej vědět.
Já mám kamarádku, která má stejné problémy... hlavně měla problémy, když jezdila na dovolenou tak si vše vozila , člověk nikdy neví v Chorvatsku třeba... ale prý teď vozí sebou jídla od trutnovské firmy Expres Menu- mají to mít celé bezlepkové hotovky
HOlky, můžu se zeptat, co jste měly přesně za problémy, že musíte mít bezlepkovou dietu? Děkuji
Ahoj, já osobně si myslím, že základem dobré a zdravé bezlepkové diety je naučit se základnímu vaření přirozeně bezlepkových obilovin, protože z nich pak můžeš udělat různé variace slané či sladké, dokonce i koláče apod. Bohužel na obalech výrobků bývá nepoužitelný návod na přípravu a neúspěch pak spoustu lidí odradí, takže takhle: Jáhly nasypeme do odměrky, abychom věděli, kolik ml vody potom budeme potřebovat, důkladně propláchneme v jemném sítu pod teplou tekoucí vodou, dokud není odtékající voda čirá, necháme okapat. V hrnci zatím přivedeme k varu mírně osolenou vodu v přesně dvojnásobném množství jáhel, jáhly do ní vsypeme, stáhneme plamen na minimum, přikryjeme poklicí a takto je necháme bobtnat 20 minut, potom jsou již připravené ke konzumaci nebo dalšímu zpracování. Stejným způsobem vaříme rýži a pohanku. Kukuřičnou krupici neproplachujeme, vsypeme jeden díl do 4 dílů vroucí osolené ody a za stálého míchání vaříme přibližně 10 minut, záleží na hrubosti krupice. Takto uvařenou kaši použijeme přímo nebo ji nalijeme do formy a necháme ztuhnout jako polentu, tu pak ohříváme nasucho na pánvi nebo v troubě.
Knedlk jhel s pohankovou krupic
Jhlov kuliky okoldov
Pizza z vaench jhel
Tak má dcera to má od 3 let a poznalo se to tak že měla střevní potíže průjmy a větry.Jinak globus má skoro všechny masné výrobky bez lepku i pivo a těstoviny
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.