Cituji PardGalen: Důvod?
Myslím, že mě chtěl pouze upozornit na to, že ne vše propagované jako zdravé, je tak zdravé a bez chemií... měl na mysli to, že u nás je opravdu kvalitní olivový olej těžko k sehnání a to co máme k dispozici na pultech jsou náhražky, ačkoli je tam psáno za studena lisovaný, extra panenský, jedná se mnohdy o rafinovaný, který je chemicky upravován. A také když zjišťují kvalitu získaného oleje, musí olej "podstoupit" chemickou analýzu . Já si ale osobně myslím, že když už olej, tak pořád lepší olivový, než řepkový nebo slunečnicový.
Reaguji na Mia_Sofia:
Něčeho podobného není problém se dočkat ani u sádla, takže v tomhle to vyjde nastejno. A dle složení je rozhodně lepší olivový olej než sádlo. U těch ostatních se dá polemizovat který kdy použít a který ne.
Reaguji na PardGalen:
Ano, to je pravda, proto říkal, že sádlo a maso nejlépe ze svého prasete. Nebo alespoň domácí sádlo.
Podle mě se to má prostě střídat a na přípravu každého pokrmu vybírat to pro něj vhodné. Já se dřív vůči sádlu vyjadřovala pouze slovy "bléé sádlo" a po rozhovoru s ním jsem jenom trochu otevřela oči a nejsem už tak drastickým zastáncem rize výrobků rostlinného původu a zásadně tmavého a celozrnného pečiva....
Cituji Mia_Sofia: Podle mě se to má prostě střídat a na přípravu každého pokrmu vybírat to pro něj vhodné.
Ano, s tím se dá souhlasit. Ono sádlo je vhodné zejména na smažení. Osobně představa sádla v zeleninovém salátu je taková podivná. Nebo si ho dát třeba do rýže či jáhel.
Cituji sartre: Hermelín a Niva, nejsou moc tučné?
Jsou dost tučné, ale pokud je nejím od rána do večera,proč ne
A co říkáte na tuňáka v konzervě rio mare...já prostě jinou rybu nepozřu, když nepočítám štědrý den...
Jo a tisíckrát si dám raději chleba se sádlem než pozřít něco jako Ramu...udivuje mě, že to někomu chutná...mě ty margaríny vadí i když jsou moc cítit v někteých potravinách...
Celozrnné pečivo taky moc nejím, nebo beru ho stejně jako bílé. Klidně si dám sem tam rohlík, protože si všeobecně myslím, že člověku nepříliš pečiva nijak neuškodí, takže pokud já sním tak průměrně půl rohlíku denně, max 1ks , nevidím v tom problém. Horší je to u lidí, co jsou zvyklí snídat, svačit i večeřet pečivo
Cituji Julie24: Mléko zahleňuje
tenhle výrok nebyl nikdy žádnou výzkumnou metodou prokázán.....
taky se přidám
oblíbený pangas - sama jsem neslyšela, ale máma slyšela v rádiu nějaký rozhovor a tam se mluvilo o tom, v jakých podmínkách ryba žije. Je to sladkovodní ryba, a chová se ve vietnamu v obrovských počtech a hrozných podmínkách, že prý kdybychom viděli v jakém blátě ryby žijí, už bychom jí do pusy nevzali.
Nedávno mě oslovil článek na téma zdravého stravování, kdy rada byla naprosto jednoduchá. Jíst jako naše babičky a prababičky. Žádné margaríny, hotový polívky ze sáčku, sladký limonády atd atd.
Mléko - kupovala jsem si selské, bio, či čerstvé od Olmy, a dokázala jsem vypít litr. Moc mi chutnalo. Ale - měla jsem hodně hodně let ekzém. Omezila jsem mléko - už ho samotný nepiju - v jídle a kávě ho mám. A ekzém je pryč.
Tavené sýry - absolutní hnus, plný tavících solí a nic to tělu nedá
Levné párky a uzeniny - hnus, který nemá s masem nic společného - kupuji občas, ale s maximálním % masa.
Polotovary - instatní polévky, čínské nudlové polévky tolik oblíbené - jen kupy soli
V dnešní době už bohužel není pravda, že člověku stačí pestrá strava pro dostatečný denní příjem minerálů a vitamínů. Z půdy se za několik desetiletí vyčerpalo vše, co v ní bylo, ale lidé nehnojí proto, aby ovoce a zelenina byla zdravá, ale aby vyrostla. z půdy se vyčerpalo vše, už v roce 1960 byly zmínky o tom, že půda je chudá na živiny.....
Syntetické vitamíny nelze poměřovat s přírodními.
Ahoj holky já tomuhle vůbec nerozumím...ale teď držím takovou "dietu" podle Havlíčka mohly byste to jentak omrknout jestli je to podle vás ok? Já jsem s tim spokojená do týhle doby sem jedla jen smažený a fastfoody a tak...a teď to držím cca 3 tejdny a cejtim se mnohem líp...dík za názory http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6540
Ráno jsem si stačila přečíst první tři stránky téhle zajímavé diskuze, ale čas reagovat mám až teď.
Když se budu držet tématu, tak pouze mohu říct, že na každou potravinu dnes můžete téměř vždy najít dvě naprosto rozdílné recenze.
Je to docela prekérka ve chvíli, kdy se opravdu potřebuju rychle dozvědět pravdu, ale paradoxem je, že čím víc hledám, tím míň se jí kolikrát dopátrám.
Uvedu příklad:
Zelený čaj mne svého času okouzlil a rozhodla jsem se ho pravidelně konzumovat.
Poté jsem si rozklikla různé odkazy a ejhle, přestože je z. čaj tolik vychvalovaný, našla jsem pár odpůrců, kteří tento nápoj odsuzují a dokonce zavrhují, jako nevhodný a dokonce i zdraví škodlivý. Samozřejmě to celé doloženo patřičnými výzkumy.
A teď babo raď!
No co - řeknete si - je to jenom čaj, a budete mít pravdu, ale pravdou taky zůstává to, co jsem napsala na začátku, že téměř na každou potravinu existují dva naprosto rozporné názory a to potom už dá člověku pěknou prácičku, než se tím prokouše a udělá si vlastní názor.
Cituji panda08: co doporučuješ věřit, nebo jen konsporační teorie?
Uvádí tam různá fakta a teorie které se momentálně prohánějí světem vědy. Například co je příčinou obezity, cituje tam různé vědecké práce. Plus tam třeba popisuje jak to funguje na jatkách, o tom co s přebytečnou kukuřicí a tak. Je to zajímavé čtení.
šmarja to je krásné téma poslendí 3 měsíce jsem naprosto překopala jídelníček v rodině,ale comne nejvíc překavpilo u mýtů o jídle ,tak bylo to,že tuky způsobují srdeční choroby,jeden z lékařů ( odborník,který celý život operoval ) popsal na stránách celostnímedicíny,že ne že tuky jsou pohromou pro srdce,ale naopak cukr,mouka a mléko,vše co je špatně stravitelné se musí někde usadit a zjistili,že se to právě děje nejvíc u cév a díky dochází k ucpávání,protože mají horší průtok. Nejhorší bylo,že když lidem prý nasadilinizkotučnou dietu,tak nakonec zjistili,že je tím ještě zabíjeli
u nás jsem přestala dětem podává mléčné výrobky a mléko,přešla na úplně jiný jídelníček,nikdy jsem sicetavené sýry nekupovala,ale ted koupím maximálně parmazán a čerstvou ricottu ze syrovátky,jinak nic
pečivo nejím žádné ,děti jí většinou z naší pekárny co upeču,ale už mi ukrádají kukuřičné chleby a knackerbroty ,hodně používám bezlepkovou rýžovou mouku,vejce mám domácí,maso jsem omezili a ji se tak 1x tydne a zeleninu hodně upravuji těch 5 minut a dost dětem začala chutnat i cizrna a fazole,až jsem koukala co všechno sní,ale mohu říct,že když vidím některé nákupní košíky v obchodech,tak nestíhám plno cukru,barevných limonád,uzenin ( nejlepší perl ajsou dětské uzeniny ) a toho mléčného hnusu ,který obsahuje plno barviv amléčného hlenu
já jsem pročetla knihy praktická detoxikace od jonáše,potom knihu je to kuchařka belepková,bezlméčná a bez cukru dieta a super,hlavně se mi silně zlepšilo akné na bradě a děti konečně nejsou zahleněné a hodně jsem početla stránky o celostní medicíne a konečně vím,že nemám tělo jako jednu velkou popelnici na jídlo
Reaguji na spoiltsun:
Já stačila přečíst jídelníček na první dva dny a musím říct, že jsem sytá.
Taková dieta je v pohodě, protože je hodně nabušená a pestrá.
Určitě svůj smysl má.
Cituji Gigigirlone: Cituji Julie24: Mléko zahleňuje
tenhle výrok nebyl nikdy žádnou výzkumnou metodou prokázán.....
já bych to mohla předvést. Do druhého dne smrkám. Pokud se k tomu nepřidá ještě svědění. Není to zrovna potravina vhodná pro všechny.
Reaguji na Pett21:
Tady Ti házím dvě "pravdy" o mléce.
Je na každém, čemu uvěří a taky je samozřejmě důležité to, co dělá jeho tělu dobře.
http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/pravda-o-mleku-je-z dravi-prospesne/
http://beta-glucan.wz.cz/info/mleko1.htm
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.