Ahoj holky! Chtěla jsem se zeptat těch, které již se vydaly tímto směrem a jí pouze netepelneěupravenou stravu. Hodlám s ní též začít dnes si již jdu nakoupit suroviny,jenomže nevím,zdali mám hned zítra, jestliže vím, že na štědrý den si prostě ještě smaženého kapra s bramborovým salátem dám ? Nebo mám zažít až po štědrém dni ? A jak se vám na této stravě daří ? Děkuju!
Reaguji na meeskaa18:
Rozhodně bych to nechala až na jaro/léto, kdy je dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Teď v zimě je to samá chemie a nic zdravého.
Cituji meeskaa18: odlám s ní též začít dnes si již jdu nakoupit suroviny,jenomže nevím,zdali mám hned zítra, jestliže vím, že na štědrý den si prostě ještě smaženého kapra s bramborovým salátem dám ?
Nezlob se, ale když se ptáš takhle, tak o tom
a) nic nevíš
b) víš málo, a pleteš si vitariánství s dietou
Zkus se zamyslet znovu, proč chceš být vitariánka, co od toho čekáš...?
A proč nelze vypustit smaženou rybu za 2 týdny?
Reaguji na meeskaa18:
To záleží na tobê . Nemusíš být 100% vitariánka pokud tě k tomu nenutí nemoc, můžeš se stravovat podle jjejich zásad jen částečně a brát to jako přechodovou fázi.
Cituji Fit: Asi o tom mnoho nevíš, usuzuji dle tvého komentáře.
Možná o tom nic neví, ale nechybí ji zdravý, selský rozum
Osobně si nemyslím, že by vitariánství byl další moderní výmysl. Hodně lidí ve světě se takto již stravuje a věřím, že to dělají z důvodu, že se cítí lépe a jsou zdraví. Já sama jsem se v době, kdy jsem byla vegan a jedla většinu potravin tepelně neupravených, hodně zeleniny, trochu ovoce, ořechy, semena etc., cítíla nejlépe ve svém životě. Byla jsem zdravá, plná energie a hlavně optimismu Znovu se k tomu vracím...
Zakladatelce bych radila počkat s tím určitě do nového roku, tzn. po vánocích, možná ještě lépe opravdu začít až na jaře a období do té doby využít k přechodu na zdravější stravu. Nejdříve vyřadit maso, mléko, pak obilí (pokud ho nechce jíst), pro mě bylo samozřejmostí při vyřazení masa také přestat pít alkohol, dále nastudovat nějakou literaturu a weby se zkušenostmi lidí, kteří jsou vitariáni.
Na vitarian.cz je spousta informací a deníků, hodně zkušeností s přechodem, problémy, jsou tam i diskuze a potravinách, co jíst, kde co koupit, jaké existujou směry a literatura k nim...
Je toho spousta.
Taky si můžeš zajít, pokud jsi v Praze, do vitariánské restaurace, secret of raw se to myslím jmenuje, a zjistit, co všechno se dá jíst raw. Syrové potraviny prodává firma lifefood,
dělají různé krekry, sladkosti, prodávají raw kakao atd. Takže inspirace je dost.
Na webu je také spousta receptů v angličtině....
Po mých zkušenostech vím, že je lepší jít na věc pomalu, člověk o tom musí být přesvědčen, protože je velmi lehké se dostat zpět k vařené stravě (závislost je opravdu velká), zbavovat se toho postupně a hlavně jít na to s otevřeností k sobě, vnímat svoje pocity... Chutě se ti budou hodně měnit, můžeš mít období ořechů, ovoce, určité zeleniny, vnímej, co ti dělá dobře, jaké množství a tělo ti začně říkat, co máš dělat.
Přeju hodně štěstí.
Reaguji na LucieVip:
No když to vidíš takhle, tak zdravým selským rozumem si o tom nejprve něco zjistím.
Reaguji na LadyMiss:
No ono to až tak pravda není, můžeš upravit tak aby jsi nezničila enzymy, které jsou hodně důležité. Vitariánská kuchyně je jednou z nejlepších a nejprospěšnějších lidskému tělu a hlavně zdraví.
Protože máš minimum informací, tak to objektivně nemůžeš posoudit.
Reaguji na kalachakra:
moc hezky jsi to napsala, zkušenosti s raw food mám taky.
Navedla mne na to tady před pár roky jedna slečna a od té doby jsou raw jídla mnou nejvyhledávanější, doma chtějí už jen raw dorty a dezerty i když se rodina stravuje racionálně tedy kromé mne.
Reaguji na meeskaa18: Ahoj, tak já byla 3 dny taky na vitariánské stravě a moc jsem si s tím nevěděla rady a celkově mi to moc nesedlo.. neměla jsem ani pořádný důvod, ale po těch 3 dnech jsem plynule přešla na veganství a to mi maximálně vyhovuje a cítím se viz:
Cituji kalachakra: jsem byla vegan a jedla většinu potravin tepelně neupravených, hodně zeleniny, trochu ovoce, ořechy, semena etc., cítíla nejlépe ve svém životě. Byla jsem zdravá, plná energie a hlavně optimismu
Taky se tak cítím rozhodně nebuď vitarián z ničeho nic, je to celkem šok. Doporučuji začím min. veganstvím. Pak plynule přejdeš
Cituji LadyMiss: A jako k čemu ti to bude? Chápu vegetariány, ale neuvařit si ani zeleninu?
ne, nebudu se rozčilovat...klídek
Souhlasím s příspěvky výše. Sama jsem 13 let vegetariánkou a vitariánství beru jako očistu těla, a to jen jaro/léto v délce max. dvou týdnů. Je to o tom jíst zdravou zeleninu a ovoce bez chemie (ideálně pěstovat si ji doma). To v supermarketech nenajdeš!
Jdi na to postupně. Nejde přemýšlet o smaženém kaprovi a snažit se být vitariánem. Není to dieta, ale životní styl. Být tebou, tak bych nejdříve zkusila vegetariánství, pak veganství a pak až vitariánství. Z nuly na sto s tím do týdne sekneš
Je všeobecně známo, že syrové potraviny ochlazují organismus, proto bych s tím asi nezačínala v tomto ročním období Samozřejmě můžeš, ale je pravděpodobné, že tělo na to bude reagovat ukládáním tuku a trochu přibereš...pokud ti to nevadí, tak třeba pomalu začni se změnami od nového roku... tot můj názor
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.