Omlouvám se, pokud už tu takové téma je, ale já nic nenašla. Děláte někdo sýrové fondue? Jaký sýr používáte, nebo podělíte se rovnou o celý recept? Děkuji
Reaguji na lemurka: Sýr je dobré použít jakýkoliv tučnější-gruyére, čedar apod.Prodává se už i přímo sýr na fondue, ale nám přijde nic moc.
Reaguji na Ziralka: taky asi chtěla vyzkoušené, doporučitjá tam dávám gorgonzolu, eidam a ementál, není to origoš recept, nám to ale tak chutnátrochu pepře, muškátového ořechu a třešňovice..... mícháš a mícháš, pak třeba ještě něčím dochutím dle chuti a konzistence, zas taková věda to není, pokud chceš úplně origoš http://www.fondue.cz/index.php
Já také používám tučný - vytřu nádobu rozpůleným česnekem a v bílém víně něchám ten sýr rozpustit (nesmí se vařit). Na závěr do toho dám ještě lžičku solamylu rozmíchaného ve studené vody a trošku sherry. Někdy přidávám trochu bílého pepře a muškátového květu. Namáčím nejvíc bagety, ale máme to rádi třeba i s hroznovým vínem a nebo zeleninou.
Reaguji na Ziralka: protože chci poradit ze zkušeností. Na netu je fůra receptů a spousta z nich je nepoužitelných, nebo neseženeš suroviny. A vůbec, 75% věcí, co se tu řeší, se dá tzv. vygůglit
Jenže ono někdy na těch kuchařských webech není všechno... nebo to tam není vysvětlené. Třeba já, když jsem začala fondue dělat sama (naši ho dělali odnepaměti, ještě v totalitě a to na něj sehnat recept bylo umění), tak se mi často oddělilo to víno od sýra - sýr klesl a víno zůstalo nahoře a nevěděla jsem proč. Až pak jsem se dozvěděla, že tomu zamezí právě ten solamyl (v některých receptech je i mouka, ale s tou jsem to nezkoušela).
Reaguji na Ziralka: tak jsem koukala na ten Apetit, ale nepomohla jsem si . Jinak děkuji všem za osvěcčené recepty.
já doporučuji sýr Excellent který mají v tescu je výborný, mají různé druhy, pepř, uzený, mix.. opravdu super kdo ochutnal - každý chválil
Holky,
a je to vůbec dobrý? Dostali jsem set na fondue, ale zatím jsem to ani nezkoušela dělat,
ani jsem to nikdy nejedla. TAk se teprve chystám, ale nevím, jestli to stojí za to
My vozíme sýr ze Švýcarska nebo Francie... Tady jsou šíleně drahé a kvalita většinou neodpovídá. To si raději fondue dáme jen 1-2x ročně, ale opravdu výborné
Ale kamarádky třeba dělají z eidamu a nivy a jsou spokojené, záleží na každém
Reaguji na ziza1108:
Dělali jsme doma fondue z ementálu (větší část) + trochu goudy, mně to teda nechutnalo kvůli tomu ementálu, ale ostatním jo.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.