Ahoj holky, hrozně ráda peču, a přes ukrutné začátky a první pokusy s kynutým těstem a podobně jsem se dopracovala k touze vyzkoušet chleba. Zatím jsem zkoušela ten nejprimitivnější recept na chleba bez hnětení tady, který vyšel už dvakrát fantasticky, ale ráda bych vyzkoušela chléb kváskový. Vím, že je na to na internetu milion návodů, některé rozhodně "bodnou", ale všude to berou strašně vědecky I když ona to asi docela věda bude Byla bych ráda, kdybyste mi napsaly svoje zkušenosti s chlebem, případně se i pochlubily fotkami svých výtvorů (já si to fotím všechno, jsem úplně nemocná). Přidávám fotku svého primitivního (ale naprosto výborného) chleba bez hnětení
10325710_58604697150.jpg
Nikdy jsem tenhle chlebík nepekla, ale docela mě ten recept inspitroval a do těsta bych přidala třeba smaženou cibluku nebo nějaký semínka. Miluju totiž chleby a bagety se smaženou cibulkou
Reaguji na Rezakoky: To není špatnej nápad určitě ho péct ještě budu, protože je to hodně muziky za málo peněz a námahy tak zkusím, cibulka i semínka budou fajn. Jak jsem ale psala, ráda bych zkusila už ten vyšší kváskový level
Pokud chceš začít s pečením kváskového chleba, pak doporučím tento
http://www.cuketka.cz/?p=11418
Ten je z toho všeho nejjednodušší a můžeš si na něm vypracovat techniku a pak se pustit do něčeho těžšího. Základ je sehnat kvásek.....a pak už můžeš péct do aleluja,kvásek si pak rozmnožovat též do aleluja. Jinak kvásek je věda sama o sobě . Tento by se Ti měl povést snad napoprvé pokud něco nezmrskáš..mě se povedl a s každým pečením byl jen a jen lepší. Od té doby co jsem si upekla kváskový chleba tak mi ty kupované drožďové moc nejedou. Ohromná výhoda, kterou má kváskový chleba je, že Ti nezplesniví, velmi pravděpodobně Ti ztvrdne - pokud ho nestačíš sníst,ale neplesniví jako klasický drožďový. Fotky svých výtvorů Ti bohužel nepošlu neb jsem nikdy nic nevyfotila a že jsem během zimy těch chlebů napekla spoustu, ale jakmile se přestěhuji tak se do pečení znovu pustím.
Holky používáte na to normální kvásek, kterej se koupí v pekárně (testíčko/hustší kaše)? Nebo existuje i nějaký jiný?
Reaguji na haninkas: já to pekla v obyčejným velkým starým smaltovaným hrnci s poklicí Do skla jsem taky uvažovala, ale měli jsme jenom hranatý a já chtěla kulatej
Reaguji na Jannnie: tak to je super, vyzkouším! Na začátek ideál No už jsem se koukala na kváskovou mapu, takže kvásek snad bude... Jenom se bojím, aby mi nechcípnul, přijde mi, že si to tak nějak asi bude dělat, co chce... Právě mně ten chleba z obchodů přijde čím dál tím horší, to je taky důvod proč začít
Reaguji na Rezakoky: Doporučuju kváskovou mapu Najdeš si tam, kdo má kvásek v okolí a chce se podělit Je to moc hezký projekt. Ani jsem netušila, že jej v pekárnách prodávají...
Reaguji na ffou: To já vim kde u nás kvásek koupit. Ale nebyla jsem si jistá jestli myslej v receptu ten samý co já A jak ho rozmnožujete, nebo jak s nímvšeobecně zacházíte?
Cituji Rezakoky: Nebo existuje i nějaký jiný?
Kvásek nemusí být jen žitný, mám recepty i na další, ale ještě jsem je nezkoušela.
Reaguji na Rezakoky: No ony tam pekárny asi nebudou, jsou to jenom soukromý osoby - nadšenci, co se rozhodli, že se o kvásek podělí
Já s ním ještě nepracovala, ale podle toho, co mám načteno, se zhruba jednou za týden musí oživit moukou a vodou, pak ze směsi odebereš, můžeš péct chleba a zbytek necháš v ledničce zase na příště Pokud náhodou nepečeš ten týden, měla bys ho aspoň oživit moukou a vodou Ale říkám, zatím to mám jenom teoreticky, takže je možné, že moje informace nejsou úplně přesné
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.