Přeji krásný den všem . Jsem omáčkový začátečník, ale přítel omáčky miluje. Byla bych ráda, kdyby jste sem přidávali své osvědčené recepty na klasické omáčky, které se podávají ke knedlíkům. Např. na houbovou, svíčkovou, smetanovou ke králíku, rajskou, ...
Přidávám recept na rajskou omáčku:
Na kolečka nakrájím 2 mrkve, kousek petržele, případně i celeru, 2 menší cibule a 2 stroužky česneku. Vše orestuji v kastrolu. Přidám 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 2 nového koření, kousek skořice, krátce restuji. Zaliji 2 konzervami protlaku a vývarem (asi 1,5l). Vařím dokud zelenina nezměkne. Mezitím lehce osolím a hlavně osladím (máme rádi sladší). Přeliji přes sítko a zahustím hotovou jíškou.
Svíčková na smetaně
1kg hovězí zadní
300g mrkve
150g petrzel
150g celer
300g cibule
150g špeku
celý pepř
nové koření
bobkový list
citrón
hořčice
cukr
olej
sůl
ocet
smetana ke šlehání
Maso prošpikujeme, zbytek špeku nakrájíme na kostičky.Zeleninu nakrájet vč.cibule,orestovat na oleji do zlatohněda se špekem,přidat bobkový list,celý pepř,nové koření.Poté přidat cukr,nechat zkaramelizovat,přidat hořčici, na kolečka nakrájený citrón bez kůry. Základ by měl mít tmavší barvu. Vložíme osolené a prošpikované maso, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do změknutí. Poté maso vyjmeme, vybereme koření, omáčku rozmixujem nebo propasírujeme.Pokud je příliš hustá přilijeme vodu nebo vývar, zašleháme smetanu, popřípadě dochutíme,cukrem,citr.šťávou nebo octem.
Boloňská omáčka
tuhle s přítelem uplně milujeme. není to teda typisch omáčka ke knedlíkům, ale snad nevadí.
- mrkev a celer nakrájet na malé kostičky, nebo nastrohat nahrubo
- osmahneš cibulku a pak k ní přidáš mrkev a celer, smažíš asi 10 minut a během této doby do toho naliješ tak nadvakrát celej hrnek vývaru (nebo masoxu smíchanýho s vodou)
- po těch asi 10ti minutách přidáš osolený a opepřený mletý maso a asi 15 minut to smažíš, hlavně přitom promíchávat
- před koncem těch 15ti minut přidam česnek (prolisovanej) - podle chuti, já dávam 2 - 3 stroužky podle velikosti
- ztlumíš oheň na minimum a naleješ do toho protlak (větší plechovku, nebo tak třičtvrtě té velké sklenice...prostě podle chuti, to poznáš)
- lžíci oregana
- dochutíš kečupem podle chuti
- další hrnek vývaru (masoxu)
- pak zesílíš oheň a ještě tak 3 minuty promícháváš
a je to...strašně rychlá a mooooc dobrá omáčka
Reaguji na framboise: když mám kilo masa v celku,tak dávám vody tak do 3/4 masa. Dnes jsme měli k obědu, a poprvá jsem dneska místo rozmixování zeleniny pasírovala, musím říct, že je lepší když se rozmixuje mixérem
u té svíčkové mi přijde úplně škoda, kazit to octem, cukrem a hořčicí.
děláme ji tak, že všechnu zeleninu i s masem (králík, hovězí) a kořením osmažíme na pánvi, přendat na pekáč, podlít vodou a dát péct na několik hodin do trouby. Když je maso měkké, dát ho stranou, vytáhnout koření a rozmixovat zeleninu. Dokyseluji pouze citronem, kdo chce může zjemnit mlékem nebo smetanou.
Cituji Lucrezia: u té svíčkové mi přijde úplně škoda, kazit to octem, cukrem a hořčicí.
přesně tak! Když už okyselit, tak citonem !
Koření před mixováním vyndavám a mixuji jen tu zeleninu.
Cituji lusinda: Jenže to právě dělá tu chuť svíčkové.
Ten králík musí být úplně bez chuti.
chuť svíčkové dělá především ta zelenina a to koření
Ten králík krásně natáhne v troubě chuť té zeleniny.
Mimochodem, měla jsem možnost ochutnat jednou svíčkovou, která byla dělána pouze bez masa a byla naprosto výborná, že jsem to až sama nepobrala
Chalupářská /rychlá/ svíčková
Použité suroviny jsou: hovězí kližka
sterilovaná směs zeleniny na svíčkovou
čerstvá smetana na šlehání
celý pepř,bobkový list,nové koření
Maso by mělo být jen mírně prorostlé,odblaníme z vrchu a necháme vcelku /kilo až kilo čtyřicet masa/,dáme do velkého pekáče,přidáme směs na svíčkovou /2 velké sklenice/ a zalijeme studenou vodou,aby maso bylo potopené alespoň ze 2/3.Dáme cca 6 kuliček pepře,nového koření a nějaký bobkový list,zavřeme pekáč a dáme do trouby na cca 180 stupňů,pečeme dokud není maso měkké.
Maso dáme stranou,vylovíme koření,zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem,dle chuti můžeme přisladit,dáme na sporák a do vroucího nalijeme smetanu,pokud by bylo málo husté lze použít instantní světlou jíšku.
Cituji lusinda: fakt to děláš ze skleničky a kližky?
Jasně,já se u vaření celkem netrápím a ze všech svíčkových tato nejvíce chutí připomíná tu skvělou hospodskou komunistickou omáčku,mě svíčková ze syrové zeleniny přijde chutí moc dietní a jalová.
Navíc kližka pečením v troubě zmizí a maso je bez těch průhledných pojiv.Hovězí zadní je suchá hmota a originál svíčková zase jako bláto z hovězího mi přijde kližka nejpoživatelnější v guláši a tak jsem někde našla i recept na tuto svíčkovou....už jinou nedělám.
Kuře na paprice (pro začátečníka snad ta nejjednodušší)
balení kuřecích stehen
cibule
sladká a trošku pálivé papriky
máslo
sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, až zeskolvatí přidáme sladkou papriku a trošku pálivé a taky všechno koření. Na to položíme očištěná kuřecí stehna, necháme ze všech stran zatáhnout, ale ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla! Zalijeme vývarem nebo vodou, aby bylo maso ponořené, zakryjeme a dusíme aspoň hodinu. Až je maso měkké, vyndáme ho. Ve smetaně nebo šlehačce rozmícháme podle množství omáčky asi lžíci mouky a vmícháme do omáčky, necháme provařit, dosolíme a nakonec vložíme maso zpátky. Místo sladké smetany můžeme použít i zakysanou.
přidávám receptík na pravé španělské ptáčky, je to trochu pracné a zdlouhavé, ale neskutenč výborné ke knedlíkům nebo rýži
Maso (hovězí zadní) naklepeme na co největší plátky, každý osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Přidáme čtvrtku vejce, kousek párku, cibule, kyselé okurky a špalík slaniny. Pevně smotáme (když máme dostatečně veliké plátky není nutné motat nití) a naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného olejem tak, aby spoj masa byl vespod (to právě když to není s tou nití tak ať se to nerozmotá) a přiklopíme poklicí. Ptáčky potřeme olejem i shora a zapečeme v troubě při 170 stupních asi 30 – 40 minut.
Než se maso zatáhne, připravíme si základ na omáčku: nakrájenou slaninu opražíme, část odebereme na později a ke zbytku přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Tu osmažíme do tmava. Přidáme hořčici, orestujeme, zalijeme vývarem (masox), krátce provaříme a dochutíme pepřem a solí. Základem na omáčku přelijeme ptáčky v pekáči, přiklopíme je a dusíme v troubě. Asi po hodině a půl je vyjmeme, šťávu přelijeme zpět do hrnce, provaříme, zahustíme jíškou, a na závěr přidáme kousky opražené slaniny a kdo má rád přidá ještě zbytky toho vajíčka, okurky a párku.
a ještě jeden receptík na dušené hovězí s hráškem a mrkví:
500 g hovězí maso
1 balíček mraženého hrášku s mrkví
2 ks mrkve
cibule, masox, worcesterová omáčka
Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Cibuli smažíme na oleji, dokud nezesklovatí . Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Pak ho osolíme, okmínujeme a opepříme. Podlijeme vývarem, připraveným z kostky masoxu a hrnku horké vody. Maso necháme vařit a pokračujeme přípravou mrkve: Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Osmahneme ji na másle, pak přisypeme i mraženou mrkev s hráškem a ještě chvíli smažíme, dokud mražená zelenina nepovolí. Posolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, dáme lžičku cukru. Mrkvovou směs přidáme k masu, zavřeme papiňák a vaříme 15 minut od pískání. Z másla a hladké mouky usmažíme růžovou jíšku a necháme ji vychladnout. Vychladlou ji vmícháme ke konci dušení k masu a zelenině. Omáčka se zahustí. Nebo použijeme jíšku v granulích. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, nebo i šťávou z citronu.
Reaguji na Janullka: svíčkovou dělám taky dle tohto receptu, dá se najít na stránkách nějakého pořadu Kluci v akci a je fakt skvělá zrovna dneska jsem ji dělala
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.