Ahoj holky,
prosím Vás, nemohla byste mi sem některá z Vás napsat recept na dobrou vánočku, která bude nadýchaná i další den? Mamka pořád experimentuje s receptama a její včerejší výtvor dopadl tak, že dneska by se s vánočkou dalo rozbít okno
Děkuji
Reaguji na Martini: recept se mi psát moc nechce, je to jeden jak druhý, jen poradím, že se do kynutého těsta nemá dávat bílek, právě proto aby to netvrdlo
Výborná VÁNOČKA
500g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 30g droždí, 120g cukru krupice, 120g másla, vanilkový cukr, 4 žloutky, 50g rozinek, 50g loupaných mandlí, sůl.
Do 100ml vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky, promíchám, zakryju ubrouskem a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Od Ježíška jsem dostala pekárnu, tudíž teď zadělávám těsto v ní, ale jinak dříve opravdu ručně vypracovávat cca 20 min čím déle tím lépe......
Mouku smíchám s cukrem, vanilkou, přidám kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko, špetku soli a 3 rozšlehané žloutky. Potom do těsta přimíchám rozinky a sekané mandle. Mísu zakryju utěrkou a nechám kynout. Po upletení je nechám ještě asi 20 min kynout na plechu. Potom je potřu rozšlehaným žloutkem s jednou lžící mléka a posypu nahrubo nasekanýma mandlema. Vložím do středně vyhřáté trouby a peču dozlatova cca 3/4 hodiny Když by vám povrch vánočky rychle hnědnul, buď uberte teplotu, nebo ji přikryjte alobalem.
Ahooj,, tak já ti dám recept taky na výýýbornou vánočku.. vždy ji dělám 23.12 a 24.12 ji snídáme.. a je krásně nadýchaná a nedusíš se s ní! Dříve jsem měla jiný recept a nebylo to vůbec ono, tady tento je vemi jednoduchý a o to více chutný
Vánočka
5dkg kvasnic zasolíme (asi 1/2 čajové lžičky) a necháme dokud se neroztečou (můžeme tomu pomoci mícháním).
Přidáme 75 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru krupice, nastrouhranou ciktrokůru, špetku anýzu (není nutnost), 3 žloutky, 4 dcl mléka (teplého) a 7dkg rozpuštěného másla.
Zamícháme a necháme nakynout (během toho ještě 2x promíchneme).
Upletenu vánočku potřeme mlékem a necháme 10 minut nakynout a až poté vožíme do trouby rozehřáté na 250°C, kterou po vložení nastavíme jen na 160°C!
Pečeme alespoň 45 minut (můžeme přikrýt alobalem a zabránit tak spálení).
já dělám vánočku z buchet od Dr.Oetkera
udělám těsto podle návodu na krabici, přidám rozinky, mandle...podle chuti...nechám vykynout, upletu, potřu rošlehaným vajíčkem, upeču a je to
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.