Tak já teda prošlé věci nejím. Když objevím prošlý jogurt třeba i den, tak ho nejím, ale vyhodím. ale třeba mamka, když objeví 3 dny prošlej tvaroh a je dobrej, tak ho dá do nějaký buchty. Co se týče salámů, tak nikdy bych nekoupila vakuově balené nebo krájené. Kupuji zásadně u nás v Coopu. Tam to má paní vždy čerstvé, vozí jí to každý týden a bere toho tak, aby to prodala. Jinak ho kupujem v malém množství, 10dkg stačí a druhý den se koupí nový, max. druhý den bych ho možná snědla, pokud by nesmrděl, ale třetí už ne a v létě ani druhý den ne. Prošlé těstoviny, cukr a podobné mi nevadí, pokud to není x let. A jak tu někdo psal s marmeládou do roku 2005, tak pokud na ní není plíseň, tak bych jí snědla. Pamatuji si, když jsem byla malá, že se hodně dělaly domácí marmelády a jedly se x let nebo kompoty a nikdy jim nic nebylo, většinou to splesniví až po otevření.
ale moje babička to je podobný případ, jako v úvodu. Ta má 2 špajzy a v obou má takových potravin a určitě všechny prošlé. Občas jí to tam proberem, pokud je mimo barák. O ledničce ani nemluvím. Jednou jsme jí vyhazovaly s mamkou 2 a půl roku prošlé sýry. Vždycky to nakupovala v Bille, tam to měli nějak ve slevě a babička to brala málem na kartóny. A kdykoli nám něco dá, tak to kontrolujem (i léky), ale teď už se s tím krotí a vždycky si to zkontroluje než nám to dá, ale bohužel to pak jí sama. Tihle starý lidi už jsou nenapravitelní, ti to mají zažitý. Místo, aby toho koupili míň a třeba dražší, radši toho koupí víc a levný a pak to stejně nesnědí a skladujou to.
třeba u těch jogurtů to zrovna nevadí, je to minimální trvanlivost a jsou dělané tak, aby vydržely. Tím pádem jsou jedlé i docela dlouho po expirační době... teda pokud samozřejmě nemají plíseň!
Prošlé potraviny teda vážně nejíme. Ale když by nás nedejbože viděla babička něco vyhazovat - to by bylo zle.
Reaguji na Haniccino: to zní šíleně...
to už je nějaká porucha toto ne? s těma čínskýma lékama - měla bych velký strach co to s ním udělá ...
tak toto téma mi připomnělo včerejší zážitek. FUJ. Dostala jsem na návštěvě talířek se zákuskem. Bylo to v celkem vysokém talířku, takže boky jsem neviděla. Dala jsem si tři lžičky a říkám si ten je dobrý, mňam, a v tu ránu vidím, že mám na lžičce zákusek a na tom je něco šedého. Mrknu na to pořádně, zkontroluji zákusek z boků a jéje, plíseň. FUJ ! Co jsem měla vpuse jsem letěla vyflusnout, ale i tak 3 sousta jsem už snědla. Takže mi pak bylo duševně zle. Normálně kdybych nekoukala na tu lžičku, tak bych to nezjistila vůbec. Bylo to ve vysokém talířku a vrch byl vpořádku. A chuť- byl chutný a dobrý, tu plíseň jsem necítila. Normálně mi to zkazilo celý den... té plísně bylo po bokách dost.... Bylo to u rodiny, prý to kupovali den před tím, no ale jás si teď nedám zákusek hodně dlouho a když už, tak ho napřed celý i ze spodku prozkoumám.
Prošlé a zkažené potraviny nejím. Přestože jsem celkem šetřílek , tyhle věci letí nemilosrdně do koše. Totéž platí i pro léky.
Já teda prošlý potraviny nejím,z vlastní zkušenosti at sem si dala něco prošlého zvracela jsem celou noc až do dopoledne,tak si datumy hlídám
Tak ona je prošlá potravina a prošlá potravina. Prošlá šunka je dost něco jiného než prošlé suché těstoviny, nebo rýže, takže jím, ale přemýšlím u toho.
méně než
10 příspěvků
Tak prošlé nejím. Záleží tedy co. Třeba šunku bych nepozřela, ale něco, co prochází v ten den, tak klidně. Ovšem teď v těhotenství si na to dávám bacha
Reaguji na Kikulina:
Přesně, u potravin, které méně vydrží - masné výrobky, mléčné, tak bych do prošlých nešla, ale co se asi tak zkazí na těstovinách, když je sním týden po datu minimální trvanlivost?
Cituji drazula: mléčné, tak bych do prošlých nešla
Nemůžu si pomoct, ale pár dní prošlé sýry chutnají prostě líp A nejsem jediná, kdo má tenhle názor. Rozhodně se v tomto případě nedá mluvit o nějaké "zkaženosti"...
Cituji Sportacka: pár dní prošlé sýry chutnají prostě líp
zvlášť ty zrající, hermelín, romadůr, syrečky...ty nejsou k jídlu zvláště těsně po výrobě, to je v té chvíli převážně jen ochucený tvaroh
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.