jednou za čas by se maso prostě jíst mělo-hlavně hovězí a ryby...maminka pracuje na transfuzním oddělení, krev lidí, kteří opravdu DLOUHODOBĚ maso nejedí nemají dobrou krev a jsou téměř průsvitní v obličeji...jsem pro jíst ovoce zeleninu semínka a ořechy ale to maso jednou za čas je nutné...můj ex přítel se takhle nějakou dobu stravoval a pak začal být taky hodně bledý v obličeji a dokonce párkrát omdlel, tak zase začal maso papkat občas a je ok...
No tak já mám pocit, že většina lidí je (nejen) v obličeji mnohem bledší a nezdravější než já. Tabulky ohledně kvality krve jsou hlavně dělané podle nějaké normy, tj. podle průměru populace, přitom se nebere ohled na alternativce ve stravování, kteří mají samozřejmě složení krve trochu jiné - je ale otázka, jestli je proto jejich krev horší nebo lepší. Navíc to, že někdo jenom vyřadí maso z jídelníčku, ještě vůbec neznamená, že jí celkově zdravě. Takových "vegetariánů", co do sebe mimo masa nacpou všechno možné, je celkem dost. Podle těch si ale není možné dělat úsudek. Jakýkoliv stravní režim jde dělat dobře nebo špatně.
Reaguji na Gogelka17:
Tělo potřebuje:
- sacharidy - pro energii, aby mohlo nějak fungovat
- bílkoviny - stavební složka celého těla, bez nich to nejde
- tuky
poměr: 50:40:10
U vegetariánů bývá nejčastějším problémem příjem kvalitních bílkovin, těch je prostě nejvíce v mase. To je největší úskalí tohoto stylu. Pokud tomu někdo (jakože většina) vůbec nerozumí, tak si akorát zadělává na dost velké problémy. Osobně bych do toho vůbec nešla. Pokud chceš zhubnout, tak hubni normálně a jez vyváženě, vykašli se na nějaké diety. No a k tomu je samozřejmě důležitý pohyb.
Reaguji na angor:
Ten poměr makrosložek může být jiný, není nutností mít tento
Vitariánem jsem byla rok. Doporučila mi to kamarádka a přesvědčilo mě to, že dosáhla skvělých výsledků. Já jsem se tím vyléčila z neustálých problémů se štítnou žlázou, taky jsem se cítila nadopovaná energií. Jo zhubla jsem taky, 15 kg, byl to ale spíš takový vedlejší efekt. Pleť jsem měla jako mimino. Jenže pak mě zlákalo grilování s rodinou, sezení v restauraci s přáteli u pizzy, větrník nebo zmrzlina s přítelem na procházce.... Jakmile to porušíte je těžký se k frutariánství vrátit. Pár týdnů je to prostě o pevné vůli a odříkání. Přitom ten rok mi fakt nic nechybělo, neměla jsem chutě, dělalo mi to dobře zdravotně, ale prostě v čechách a myslím si ani jinde ještě k tomu vitariánství nejsou podmínky Člověk je jiný kamkoli přijde, nikde pro něj nemají to správné jídlo a musí se furt prát s názory okolí a odpovídat na blbý dotazy.....Teď se k tomu stylu vracím vždycky pár měsíců v roce - takový "detox". Anebo se snažím takhle jíst na 70% a doplním jogurtem, rybou, sýrou.....samozřejmě není to to, co bylo u 100% vitariánství, ale je to lepší než běžná strava. Pleť už není samozřejmě tak krásná a váha šla dost nahoru, můžu si ale posedět v restauraci s kamarády a nebýt divná tím, že si nemohu dát nic k jídlu. Takže za mě: vitariánství je skvělý pro zdraví i zhubnutí, ale náročnost na tlak okolí je opravdu velká a málokdo to vydrží.
Zuza81: Tak mě právě takové různé prohřešky naopak přinutí se velmi rychle k vita zase vrátit. A to mluvím jen třeba o grilované zelenině, to mi úplně stačí, abych si na "normální" jídlo nechala zajít na nějakou dobu chuť. Byla jsem teď na dovolené a dva dny za sebou jsem si dala v restauraci restovanou, resp. dušenou zeleninu. Výsledkem bylo (kromě toho, že jsem si nijak nepochutnala, bylo to z nouze, protože pro mě nic neměli), že třetí den ráno jsem sama sobě začala smrdět - normálně totiž nepoužívám deodorant, potím vlatně jen vodu, teď jsem ale začala být cítit klasickým potem. Dost mě to naštvalo a opravdu už nechci vařené jídlo nějaký čas ani vidět.
Tlaky okolí už neřeším, kvůli tomu nebudu dělat žádný kompromisy, když vím, proč vita dodržuju a jak mi oproti klasice prospívá. Ať si o tom každý myslí, co chce. Mně taky přijde nechutný, co jedí ostatní.
Cituji mau-mau: jsem sama sobě začala smrdět -
no , tak to mě vlastně vůbec nenapadlo jakou to má souvislost...
Cituji mau-mau: dušenou zeleninu
to už dušená je "škodlivá" ?
Pro Wánka: Jde o to, že šlo o zeleninu "dušenou" na tuku. Problém by asi nebyl se zeleninou jako takovou, ta maximálně přišla o většinu vitamínů. Ale zřejmě šlo o ten tuk - i kdyby to byl olej původně panenský (např. za studena lisovaný olivový), zahřátím se úplně mění jeho struktura, což už tělu dost vadí. Sama používám oleje dost, ale nezahřívám ho, takže tělo si s ním poradí a dokáže ho rozložit a vstřebat, příp. přirozeně vyloučit. Ale zahřátím už vznikají toxiny.
Reaguji na Wánek:
Vitariánství je o potravinách, které nejsou NIJAK tepelně zpracované (jakékoli zpracování obírá potravinu o vitamíny), syrové potraviny jsou "živé" a postarají se o maximální detox organismu. Zní to sice extrémně, ale v podstatě jde o návrat k přírodě....já občas jedla tatarák z čerstvě chyceného norského lososa a taky jsem jedla med od včelaře. Možná teď nějaký vitarian napíše, že to nebylo pravé vitariánství. Ale jsou různé odnože vitariánství, někteří dokonce jedí jen spadlé plody, zásadně je netrhají. Žádné prohřešky jsem za celý rok neměla. Neměla jsem vůbec potřebu. Hledáš samozřejmě maximální šíři ovoce, ořechů i zeleniny a to leze do peněz..... já nezvládla tlak okolí, ale taky mě hlodali moji červíčci....chemie v ovoci a zelenině, finance, tahání batohu jídla (sníš toho fakt hodně, protože neupravené potraviny jsou energeticky jinde, já jedla i různé traviny a byliny - bez nich to určo není ono). Já věřím, že vitariánství zdravé je a hodně a kdo na to má finančně a okolí ho nechává chladným, tak proč to nezkusit, není nad vlastní zkušenost
Reaguji na mau-mau: Neviděla jsi náhodou dokument, ve kterém šlo o několikaměsíční pokus vlivu vitariánství na skupinu lidí, která trpěla nejvyšším stádiem nevyléčitelných nemocí? Bylo to drsné vitariánství vedené a sledované skupinou lékařů (zavřeli ty lidi do chatkách v buši a vozili jim trávu, byliny, ovoce a zeleninu na kárce jak gorilám - denně každý musel sníst celou kárku). Já to kdysi viděla, je to tak 8 let, ale už nevím jak se to jmenovalo a docela ráda bych se na to mrkla znovu, vím, že výsledky byly skvělý. Některým to zlepšilo nemoc málo jiným víc, některý v průběhu umřeli a některý se i úplně uzdravili.... ale byl to masakr teda, hlavně jak tam řvali hlady a spásali ty kárky jak ovečky.
Dokument jsem neviděla, ale musel být zajímavý. Jak to s nimi (kromě vyléčení) nakonec dopadlo? Vrátili se zase ke klasické stravě nebo si tak zvykli, že už ji nechtěli, příp. nesnesli?
Škoda, Zuzo, že jsi se poddala tlaku, i když vitariánství zřejmě hodně věříš. Ale sama vím, jaké to někdy je, jak prostě nechápou, a i když nikdy nic ani trochu podobného nevyzkoušeli, přesto soudí a vědí nejlíp, že to děláš špatně. To, že je člověk na rozdíl od nich stále zdravý, odolný, se spoustou energie, vyrovnanější atd., to prostě nechtějí vidět. Ale když se pak jednou zdravě rozčílím, tak už štěkají, že to mám z toho, že nemám dostatek cukrů (kila ovoce asi nejsou nic), příp. mám málo bílkovin, tuků, minerálů... no prostě toho, na co si zrovna vzpomenou. (Že by se nějak zvlášť vyznali v tom, jak to v těle chodí, to se přitom říct nedá.)
Neříkám, že mě tím neštvou, ale vážně to nehodlám řešit. Zdravá mysl je stejně důležitá jako zdravé jídlo, tak proč se nechat otrávit "nevědomými"
Taky neřeším okolí a jím si tak jak mě vyhovuje - z větší části vitariánsky, jsem na 80% a někdy na 100%.
Ti lidé byli vážně nemocní a neměli naději na vyléčení, proto se pokusu podřídili....pro mě bylo fascinující, že pár z nich bylo vyléčených, tj. bez negativních nálezů. Tedy zázrak medicíny ne? Někteří ale výsledky neměli a někteří zemřeli během pokusu (otázkou je, zda kvůli extrémnímu náporu díky stravě - zřejmě ano, nebo zda by zemřeli tak rychle i bez extrémního vitariánství). To se nedozvíme. Dokument končil lékařskými testy, takže jak to s nimi bylo dále po pokusu, to by mě taky děsně zajímalo......
Já se vitariánství vzdala, hlavně kvůli tlaku rodiny a přátel. Několik let předtím jsem jim díky svému hladovění připravila psychickej nápor a tak jsem chápala jejich neustálé obavy a pro jejich klid jsem přestala být vitarian. Prostě tak jím na 80% a doplním to masem a mléčnými produkty...pořád si myslím, že i tak je to lepší než běžná strava...syrová strava je prostě lék z přírody....vitariánů je tak málo, takže škoda, že sem asi nepřidá zkušenosti někdo další..... a taky, že asi nikdo neví, jak se tenhle dokument jmenuje, možná se stejně nedá stahnout ani na netu, viděla jsem ho tenkrát na cizojazyčným kanálu. Držím všem, kteří se navracejí k přírodě palečky.
Reaguji na zuza81:
Ano čistota jídla a beru to jako takový návrat k matce přírodě.
V mém okolí je spousta lidí nemocných civilizačními chorobami a já nechci patřit mezi ně, tak se ubírám jiným směrem.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.