Cituji noye: opěvovaná éčka,lidi možná nepochopili, co vůbec systém E-code znamená , tak pro usnadnění to hází do jednoho pytle
Asi tak nějak - jako ečka se označují i přírodní barvavi, aromata a jiné látky, není to jen "umělá chamie"
Cituji Laky: Když je výrobek z masa,tak chci aby tam bylo maso /například šunka/ ,v mléčném výrobku požaduji mléko popřípadě smetanu,ale žádné rostlinné tuky a škroby,prostě chci poctivé potraviny a žádné náhražky,proto nenakupuji v Čechách
Jsem na tom stejně, ale v čechách zatím nakupuju, jen pečlivěji vybírám. Nechápu, jak někdo může prodávat vepřové masov konzervě a ta přitom obsahuje pouze 30% masa, zbytek je bůhví co (ale je nejlevnější), nebo šunka s méně než 50% masa - fakt síla......Užívám si, kdykoliv jsem v Německu
Jinak já osobně jsem teď propadla farmářským trhům a nedám na ně dopustit. Zelenina a ovoce sice nejsou bio (a já to ani nepožaduji), ale jsou od českých pěstitelů a fakt dobré - člověk koupí krásně aromatický český česnek (oproti vyčpělému čínskému) nebo salátovou okurku a kedlubnu krásně š´tavnaté (oproti vysušené okurce hadovce ze Španělska a dřevovitým kedlubnám bůhví odkud). Chleba a různé uzeniny tam také mají os to procent lepší (tedy uzeniny si kupuje hlavně táta ), o ovocných moštech bez jakékoliv chemie a o sto procent chutnějších než kupované džusy ani nemluvě. Trhy prostě miluju a v zimě jsem měla dost absťák
Na Bio mám svůj názor - pravidla jsou až příliš přísná (příklad - krávu nakrmím geneticky modifikovanou sojou - a té je ve světové podukci více než 2/3 - a její mléko ani jiné výrobky z něj už nemohou být BIO, i když žádná škodlivina tam prostě není - na palici...) a navíc, pouze BIO produkce by světovou populaci neuživila. Různé testy kvality a chuti BIO výrobků jsou také nesrovnatelné - srovnávají třeba BIO jablka a jablka z portugalska koupená v supermarketu - tam rozdíl samozřejmně je. Ale když člověk koupí jablko v čr z nějakého ideálně východočeského zemědělského družstva (my je pravidelně kupujeme), tak chutí nejsou od Bio nijak rozeznatelné (BIo máme na zahrádce - žádná chemie, žádná péče, prostě samy rostou ). Stejně tak, kdyby na zpracování normálních surovin byly kladeny stejné nároky jako na BIO, tak by rozdíl mezi BIO výrobky a těmi klasickými nebyl tak markantní.....
Cituji Laky: Pokud jíš opravdu české potraviny vyrobené v Čechách tak OK,ale v běžných řetězcích moc takových potravin není aby to bylo poctivé a složení odpovídalo charakteristice výrobku.
tak já teda nakupuji v bille ve sparu a jinak u nás na vesnici v sámošce...do lidlu chodim akorát teď na melouny a přijde mi, že nakupuji naprosto kvalitní potraviny..ale přijde mi dost přehnaný tvdit, že tady dobře nenakoupíš...
Reaguji na Laky: je to o tom, že prostě lidi vážně neví co jí a co by jednotlivé potraviny měly obsahovat a kolik čeho. Ovšem je fakt, že kolikrát je to na obalech napsáno šlamounsky a pokud člověk neví,co je v legislativě, tak to prostě nemá šanci zjistit
Cituji prskafka: Cituji noye: modifikovaný škrob v kečupu
No a? Proč ti vadí?
Nevadil zakaldatelce ale jiné uživatelce, která o kečupu bez škrobu měla své téma. jediné, co mě napadá - není geneticky modifikovaný? To by jí vadit mohlo.....Sice nevím proč, ale některým lidem genetická modifikace vadí.....BTW když jsem se chystala v minulém tématu odpovědět, tak ho zavřely
Reaguji na bakalářka: jj, farmářské trhy mě taky šíleně nadchly, kéž by se tento trend rozšířoval
Reaguji na bakalářka: nene geneticky modifikovaný je úúplně něco jiného..prskafka našla skvělou charakteristiku modifikovaných škrobů..zalistuj v diskuzi...jinak jsme u toho že lidi vážně neví..uslyší modifikované a rázem je to hrůza největší...
Cituji Janissinka: přijde mi dost přehnaný tvdit, že tady dobře nenakoupíš...
Netvrdím.........já to prostě vím
Cituji bakalářka: Užívám si, kdykoliv jsem v Německu
Já už si s tím Německem občas připadám jako blázen,ale tam to prostě funguje potravinama počínaje a reklamací čehokoliv kdekoliv konče.Bez problémů se usmívají na zákazníka i když si myslí něco o otravném hmyzu asi.
Cituji noye: to o tom, že prostě lidi vážně neví co jí a co by jednotlivé potraviny měly obsahovat a kolik čeho.
Spotřebitel není povinen být detektivem a potravním specialistou i když u nás už je to skoro nutnost bohužel
Cituji prskafka: Mně už zase leze krkem ta hysterie kolem slova modifikovaný.
Díky za info - předchozí příspěvek jsem psala dřív než jsem tohle četla......Mě třeba panika kolem genetické i jiné modifikace taky leze krkem, i ta mediální bublina kolem španělských okurek byla maso (byť je nejím - přijdou mi poměrně vysušené.....radši si počkám na české)....Prostě lidi jsou stádo
Reaguji na Laky: není povinen, ale je pravidlem, že podniky se budou neustále snažit být před spotřebitelem a legislativou a obcházet zákon a nacházet levnější řešení (tedy ne u všech, ale záleží jakou politiku podnik zvolí)..bohužel často viz poláci...tedy je už na spotřebiteli, pokud chce vážně kupovat kvalitní, tohle dělat..tedy alespoň za situace, jaké je to teď
Cituji Laky: Já už si s tím Německem občas připadám jako blázen,ale tam to prostě funguje
jj, funguje Nevěřila jsem tomu,a le je to tak. Teď jsem v červnu byla ve Švédsku, potraviny jsou tam sice ve srovnání s Německem dražší ale kvalita taky supr, někde jinde než u nás.....
BTW o té popelnici Evropy - oni vždy zkoumají, co zákazníci snesou. Vymění dejme tomu ve zmrzlině smetanu za levnější rostliný tuk a po určitou dobu sledují, zda klesne prodejnost. Pokud klesne, tak se vrátí k původní receptuře. pokud ne, nechají to a začnou přemýšlet nad novou modifikací (opět to slovo ). U nás jim to bohužel prochází
Jinak se připravuje nový zákon o značení potravin - nově by se měl třeba u masa člověk dozvědět, kde zvíře vyrostlo, kde bylo poraženo a kde byl výrobek zabalen (dnes je tam jen kde byl zabalen.....Takže třeba kuřata označovaná jako z čr jsou v čr jen balená.....)
Cituji noye: podniky se budou neustále snažit být před spotřebitelem a legislativou a obcházet zákon a nacházet levnější řešení (
Krásný příklad je nanuk Magnum - začátek byl opravdu smetanový nanuk ze smetany,ale výrobce pro východní trh zjistil,že pomalu a postupně lze časem přidat rostlinné tuky,kdy spotřebitel pomalou změnu chutě nepozná..........výsledek je hnus,který s nanukem známým před deseti lety už nemá příliš společného,ale spotřebitel už si nepamatuje původní chuť,takže pro Čechy OK.
Cituji bakalářka: Jinak se připravuje nový zákon o značení potravin - nově by se měl třeba u masa člověk dozvědět, kde zvíře vyrostlo, kde bylo poraženo a kde byl výrobek zabalen
Tohle v Německu funguje,srozumitelné obrázky a dokonce uvedeno i že bylo krmeno v Německu německou stravou vyrobenou v Německu koukala jsem na to jako tele!
Cituji Laky: Netvrdím.........já to prostě vím
takže podle tebe už by mělo být po nás..jako nevím, nevím...jsem ráda, za to co tu máme např. oproti slovensku
Reaguji na bakalářka: dohledatelnost funguje i teď ale jen na úrovni čísel ze kterých se spotřebitel nic nedozví..myslím, že až tak není důležité že jeho matka byla ta ***** z Horní Dolní,ale spíš nějaké záruka původu v ČR...kterou by uděloval nějaký kontrolní orgán..je to těžko..a i v legislativě lze kličkovat... asi je to běh na dlouhou trať...dle mého je vážně lepší zají ne ten farmářský trh nebo kupovat přímo ze dvora (řetězce se snaží mít všechno a vlastně nemají nic pořádně)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.