Cituji noye: ....jinak není pravidlem, že v česku jsou špatné suroviny, jen to chce asi trošku zapátrat po poctivých dodavatelích, kteří dbají na kvalitu..bohužel to nedělají všichni
Už mně nebaví být detektivem v českém obchodě když za hranice k nejbližším potravinám to mám 15 kilometrů a tam můžu bez starostí koupit prakticky cokoliv dle chuti aniž bych se musela bát,že v šunce najdu mouku a ve smetanovém nanuku rostlinný tuk
Cituji noye: mně modifikovaný škrob nevadí..je to zahušťovadlo, patří tam..pokud tam není, bude tam natuty jiná látku o které akorát nevíš co to je, tudíž tomu nepřisuzuješ význam
viz ty kečupy - kde nebyly Ečka, byl škrob a naopak
jinak Laky má recht, mít možnosti nakupovat jinde tak taky tu detektivní práci vzdám..
ale je to dost smutný, před revolucí neměli lidi z čeho vybírat, a dneska je toho tak moc, že už taky není z čeho vybírat, většinu by ani prasata nežraly... no prasata asi jo
Reaguji na Laky: tak to je samozřejmě výhoda, to ti opravdu závidím...je fakt, že je tohle asi u nás běh na dlouhou trať, páč lidi nechtějí v mnohých případech za kvalitu třeba platit a proto k nám putují i podřadné potraviny.bohužel
Reaguji na Laky:
a ve kterých obchodech nakupuješ?
Reaguji na bedrunela: jojo, ono zase E není jako E...často jsou to i přírodní barviva nebo oxidanty..
Tak jako víte co...nedávno se tu probíraly španělský okurky a byla jsem osočena, když jsem tvrdila, že je to jen mediální bublina...fakt jsou lidi totálně vypatlaný..prasečí, ptačí chřipka, šílený krávy, teď jedovatý okurky...to pak mám žrát jako co?...prokristovy rány...nebezpečnější je obyčejná chřipka...
BIO je případ sám pro sebe..prarodičů známej vyprávěl, že jeho soused je bio farmář a používá postřiky jako kde kdo jinej...
A řeči typu..v čechách jsou v obchodech jen samý sr...y ať si ten dotyčnej nechá pro sebe a nakupuje si někde jinde...já potraviny z čech jím a stále žiju..a poměrně kvalitně
jinak holky co jsem slyšela, tak např. v Německu je Lidl vážně nejlepší obchod, mají prej úplně jiné zastoupení potravin než to co je dováženo k nám...nemám ale vlastní zkušenost, je to jen z doslechu, tak pokud by měl někdo bližší info, tak honem sem s ním
Reaguji na Janissinka: jj, je to spíš o tom, co si kdo z té široké nabídky vybere, v tom máš na prostou pravdu...jinak nemoci z jídla to je kapitola sama pro sebe, je to dost ožehavé téma a těžce prokazatelné a zkoumatelné, na tomto poli bych byla asi opatrnější :/
Cituji noye: páč lidi nechtějí v mnohých případech za kvalitu třeba platit
Paradox je,že kvalitní potraviny v Německu jsou mnohdy levnější než náhražkový hnus v Čechách,ale je to celé o tom,že u nás to spotřebitel stejně koupí a ani neřve,takže jsme popelnicí Evropy.Nejde ani o extra potraviny,jen prostě obsahují to,co by obsahovat normálně měly a u nás je to nahrazené protože normy to dovolují.
Zvláštní je když koupím například v Lidlu kdekoliv v Evropě třeba pomerančový džus,tak má naprosto jiné složení než stejný výrobek ve stejném obalu prodávaný v Čechách!
Cituji lole: ve kterých obchodech nakupuješ?
Běžné obchody jako Kaufland a podobné.Například značka Kaufland K-Klasic prodávaná v Německu je vyrobeno v Německu......ovšem značka Kaufland prodávaná v Čechách je vyrobená v Polsku kde normy jsou velmi benevolentní a tím pádem výrobek levný a nepoživatelný.
Cituji Janissinka: A řeči typu..v čechách jsou v obchodech jen samý sr...y ať si ten dotyčnej nechá pro sebe a nakupuje si někde jinde...já potraviny z čech jím a stále žiju..a poměrně kvalitně
Pokud jíš opravdu české potraviny vyrobené v Čechách tak OK,ale v běžných řetězcích moc takových potravin není aby to bylo poctivé a složení odpovídalo charakteristice výrobku.
Reaguji na Laky: víš co je ale nejhorší, že všechno to na těch potravinách je napsané..jen to nikdo nečte..prostě si řekneš džus jako džus no ne? je to smutné
Mně už zase leze krkem ta hysterie kolem slova modifikovaný.
Výraz „modifikovaný“ u slova „škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního (nativního) škrobu. Znamená to, že škrob (např. bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový) byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových postupů upraven, aby se dosáhlo takových fyzikálních a funkčních vlastností, v důsledku kterých splňuje tato látka v potravině svou úlohu – nejčastěji jako stabilizátor či zahušťovadlo.
Přírodní škroby, nejsou považovány za aditiva (nemají přidělena čísla E a jejich použití není regulováno předpisy o aditivech), ale za „otraviny“ - podobně jako např. sůl či cukr. Podobně nepatří mezi aditiva ani rozpustné škroby vznikající pouhým štěpením přírodních škrobů pomocí kyselin, enzymů či vysokých teplot.
Cituji noye: jen to nikdo nečte..prostě si řekneš džus jako džus no ne? je to smutné
Ono hodně lidí totiž nemá srovnání - nemají šanci porovnat!Když koupím něco stejného v Německu a v Čechách,tak už chutí i čichem je znát rozdíl což právě nemůžou posoudit lidé odkázaní na obchody doma.Takže jim to přijde OK a mnohdy nechápou,že moje rodina by to nejedla
Cituji Laky: Zvláštní je když koupím například v Lidlu kdekoliv v Evropě třeba pomerančový džus,tak má naprosto jiné složení než stejný výrobek ve stejném obalu prodávaný v Čechách!
To je pravda. Máme to dokonce potvrzeno i oficiálně: "Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí Evropské unie, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání,"
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.