Cituji panda08: mimochodem prosimvás kde koupim ten lusk
Viděla jsem ho i v Bille. Jinak nakupuji tak různě, kde o něj zakopnu, většinou v obchodech se zdravou výživou, bio obchody...
Cituji Lauritta: mě nakopla J.F.Zatloukalová svou kuchařkou
Podívám se po ní. Já mám zase strašně ráda kuchařky od Hanky Zemanové.
Kucharka.png
Kucharka_2.png
Cituji panda08: Milá Red_fire,
to vůbec nebylo myšleno nějak zle!
Tak jo, uznávám a omlouvám se - a prosím o recept na žitný chleba!
Cituji panda08: Mi přijde, že totiž finančně se to třeba i dost prodraží totiž. Bohužel.
Souhlasím, zejména s tím "bohužel". Ale jde dělat i cenově nenáročné změny. Třeba špaldová mouka stojí 3x víc, než bílá, ale i tento rozdíl vychází zhruba na 15 Kč a udělá čtyři moučníky mnohem zdravějšími. (Tak jsem to vysvětlovala milému, když zjistil, že mouka v Tescu stojí 8 Kč a ta v naší komoře má cenovku 20 Kč )
Nebo ten vanilkový cukr - pytlík vanilinového vyjde na 2 Kč a je ho 20 g, čili kilo vychází na 100 Kč, oproti tomu vanilkový lusk stojí 40 Kč a při zasypání kilem cukru krupice vyjde na 60 Kč, při zasypání kilem třtinového cukru pak na 90 Kč a to je pořád levnější řešení než to první
Stejně tak i šunka by měla vyjít levněji než kupovaná, ale s tou nemám zkušenosti...
Jak už jsem psala, musím se řídit omezenými financemi, ale i tak se dá vymyslet mnoho zlepšováků, u některých se navíc i ušetří
Cituji Adka: Jsi šikovná a vedeš si moc dobře.
Adi, moc děkuji
Cituji panda08: .ale rozdíl mezi farmářskym máslem
Pokud třeba kupuješ másla od Olmy nebo Madety, tak ty jsou kvalitní a chuťový rozdíl tam asi nebude. Rozdíl je v kvalitě surovin - máslo versus margarín... U králíka posoudit nedokážu, nemám srovnání.
Reaguji na panda08: Podle toho, co budeš dělat.Pokud třeba krém, tak zrníčka z lusku na cca 500ml šlehačky (neboj, je ho málo, ale má sílu) a prázdný lusk dávám klidně do dózy s 500 g cukru.
Kotányi mají běžně v Bille i Tescu.
Cituji Red_fire: ale i tak se dá vymyslet mnoho zlepšováků, u některých se navíc i ušetří
Dobře jsi mu to vysvětlila.
Cituji Adka: A také dělám dezerty - tiramisu a panna cottu. Je to jednoduché a vždy s tím mám hrozný úspěch.
Taktéž.U nás masožravců letí i domácí paštiky, když se dají do hezké sklenice a zalejí máslem se snítkou rozmarýnu, tak je to (s lahví vína) i efektní dárek (a za pár korun).Nebo různé domácí chutney apod...
Reaguji na panda08: U těch mléčných je fakt dobré číst etikety-polo nebo plnotučné mléko plus jogurtová kultura a ne odtučněné mléko, mléčný tuk sušený, škrob a říkat tomu smetanový jogurt.
Cituji panda08: kupujem buď jihočeský, nebo obyčejný z Lidlu teď.
Stejná volba-Madeta, Olma, Lidl.
Cituji Lauritta: U tebe bych chtěla být na stravu.
Lauri, počkej ještě pár let, až se to všechno pořádně naučím, zatím si jen tak zkouším! Mě zase dostal tvůj výčet:
Cituji Lauritta: jogurt, kefír (tibetské houbičky), šunka, pečivo (ale rozhodně ne všechno), tvarohové sýry, paštiky, marmelády, dětské přesnídávky, kečup, nakládaná sušená rajčata, ljutenice, pesto, zavářky do polévky, knedlíky, creme fraiche....
Úctyhodné!
Každopádně vám holky moc děkuji za pochvaly, vážím si jich a udělaly mi radost
Reaguji na panda08: Díky za recept, příští víkend vyzkouším!
Cituji panda08: A tu ještě většinou ani nemůžu sehnat-třeba celozrnou hrubou! Prostě je celozrná(nebo špaldová) hladká a nebo žitná hrubá! A hlavně mě nejvíc štve ta logika, že mam za opracovanější a náročnější mouku platit míň, než za celozrnnou!
To máš pravdu, na tom něco je...
Cituji Lauritta: U těch mléčných je fakt dobré číst etikety-polo nebo plnotučné mléko plus jogurtová kultura a ne odtučněné mléko, mléčný tuk sušený, škrob a říkat tomu smetanový jogurt.
Přesně tak, nedávno jsem byla nadšená z jogurtů v Lidlu - a opět mě potěšilo i to, že vycházejí opravdu levně.
Cituji Red_fire: nedávno jsem byla nadšená z jogurtů v Lidlu
My si je s holkama mrazíme jako zmrzku, když se nám chce tak i namixujeme se zmraženým ovocem a mlékem na shake.
Reaguji na panda08: Domácí zmrzka jde, ale ono to úplně není.Já ji dělala podle Nigelly a fór byl v tom, že základ je, kromě jogurtu a ovoce, našlehaná smetana a musí se po půlhodině promíchnout.
Čokoládová (osobně jsem ji nedělala, ale autorka je má int. kamarádka a nic špatného by nedoporučila)
Suroviny:
250ml smetany 33%, 200ml mléka, čokoláda na vaření (nebo jiná hořká), půlka velkého bílého jogurtu, 140g cukru.
Postup
Ve smetaně a mléku opatrně rozvaříme čokoládu a necháme vychladnout.
Pak rozmixujeme s ostatními ingrediencemi a dáme zmrazit do strojku.
Poznámka
Pokud strojek nemáme, můžeme mrazit v uzavíratelné nádobě v mrazáku, ale je třeba zmrzlinu občas promíchnout, až do doby, než ztuhne.
Cituji panda08: Kamarádky se mi za to už smějí a tvrdí, že by mi Lidl za to měl platit.
Cituji taťku, dva týdny zpátky: "A opravdu ti ten Lidl neplatí za to, jak ho všude vychvaluješ? My bychom se tam s mamkou jeli podívat, ale..." - "Ne tati, nedělej se srandu, oni tam fakt mají výborné podmáslí, LITR ZA 15 KORUN, máslo za 30 bez akce!, čerstvý sýr 200g za dvacku - chutná jako lučina, ale stojí 3x méně, potom..." - "No, dobře, dobře, stačí..."
Cituji panda08: Zajmala by mě nějaká delikátní smetanová čokoládová zmrzlina!
My dělali s milým tuhle. Akorát nám nějak zvláště sublimovala, po pár hodinách už v tom mrazáku prostě nebyla... (Už to editovat nebudu, vysvětlení níže)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.