noo takže já si dělám vlastní máslo, pečivo, nudle do polévky, sušená rajčata (které pak následně ještě nakládám do oleje s bylinkami), občas jogurt.... tvaroh a sýr jsem ještě nezkoušela, tak bych to měla co nejdřív napravit

arrow
profile_image
estrellita
od 1. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na denmisca:
Můžu se zeptat, jak děláš ta sušená rajčata? To zní zajímavě

arrow
profile_image
Jannnie
od 26. 10. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Tak já dělám domácí knedlíky - i když je moc nejíme, drobení do polévky, vývar jak masový tak zeleninový ...chtěla jsem zkusit i domácí pečivo,ale nemám na to moc podmínky...ale asi to zkusím udělat v troubě

Cituji chocolattecoffee: Mimochodem, objednala jsem si teď dva ty spořiče bylinek

Já si ho také koupím. Hlavně na mátu, kterou si dávám do čaje.

Cituji denmisca: já si dělám vlastní máslo,

Cituji denmisca: občas jogurt....

Nepřídáš prosím postup? Ráda bych vyzkoušela.
Sice jsou návody na internetu, ale ráda bych něco osvědčeného.

Reaguji na estrellita: no, nejlepší je usušit je na sluníčku, jenže není už léto, tak se dá vypomoct troubou nebo sušičkou. suším je podle receptu zde http://www.kucharka-recepty.com/susena-rajcata-v-o leji-3523 vykrajuji dužninu a krájím na čtvrtky (lépe se to pak nakládá)
když se mi je podaří přesušit, tak ještě pořád není nic ztraceno, namočím je do horké vody a ony zase změknou. pak už je nakládám do oleje (používám kvalitní slunečnicový-olivový se mi zdá zbytečný) - ten nechám trochu prohřát, mezitím smíchám rajčata s malinkou lžičkou octu, bazalkou, tymiánem, piniovými semínky (slunečnicovými, sezamovými), oreganem a trochou česneku, naskládám do sklenice, zaliju olejem, zavíčkuju a obrátím dnem vzhůru. a voila..zazrak je na světě a samozřejmě i v jiných variantách (s přidáním chilli papričky, kouskem rozmarýnu a jalovce-jak kdo má rád)
no a pokud je nechceš nakládat, ale mít jen ta sušená, tak doporučuji více prosušit a před použitím zase užít trik s horkou vodou. když budou totiž sušší, tak nebudou mít tendence k zplesnivění atd..

arrow
profile_image
estrellita
od 1. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na denmisca:
Teda moc děkuju! Vyzkouším, lákají mě právě ta nakládaná sušená rajčátka. Díky

A to domácí máslo by mě taky zajímalo ....jogurt jsem kdysi zkoušela...bez jogurtovače teda, klasika ruční výroba a šup pod peřinu....ale z výsledku jsem nijak nadšená nebyla...

Reaguji na Adka: dneska budu mít slohový den takže s máslem je to jednoduché, vemu 2 smetany na šlehání s vysokým obsahem tuku (alespoň 35%), stčím do mixéru a nechám přešlehat (není nutné to šlehat metličkovým mixérem - je to pomalejší, takže klidně nožovým, ať už ponorným nebo klasickým velkým-je to nejen rychlejší, ale zdá se mi, že se i lépe odděluje podmáslí) jak takhle šlehačku přešlehám a oddělí se mi podmáslí (to sleju do hrníčku a můžu použít do nějaké buchty třeba), tak vytáhnu skoro hotové máslo, uplácám ho a nechám propláchnout pod studenou vodou. zas vložím hrudku do mixéru a postup opakuji až z másla neteče nic krom vody. důležité je ho dobře propláchnout (mně stačí jen 2x), protože jinak nechutná vůbec dobře a rychle se kazí. no a pak s ním šupky hupky do nějaké krabíčky nebo jen do obyčejné potravinové fólie. z takového surového másla lze pak dělat bylinkové a ochucené.
no a co se týče jogurtu (mimochodem chutná úplně jinak než bílý z obchodu), tak vezmu litr čerstvého polotučného (může být i plnotučné, avšak nízkotučné e e) mléka, které by mělo být teplé (asi tak 40°), ale ne horké a hodím do toho jeden malý bílý jogurtík (hollandii). celé to důkladné rozmíchám a naplním do krabiček, ve kterých chci jogurt mít. pak to celé hodím na topení a počkám do rána až se mi tam nový jogurt sám utvoří. samozřejmě je nutné mít topení zapnuté v mimotopnou sezónu bych to hodila buď do peřin nebo to trouby tak na 40°
no a když jogurt zbyde, tak se z něj dá udělat ještě čerstvý sýr (osolit zbytek jogurtu, hodit to to do suché utěrky a nechat pořádně okapat syrovátku, která z toho poteče)
no snad jsem vše vysvětlila

Já jsem začala dělat domácí jogurty a už uvažuju i o domácím másle Občas nějaký ten domácí kečup, když seženu bio rajčátka. Hovězí vývar a nudle do polévky..

Cituji Adka: A také si dělám domácí omáčky a pesta na těstoviny.

Jůůů, mohla bych se zeptat jak si děláš ta pesta na těstoviny? Já znám jen to klasické s rajčaty..

arrow
profile_image
lila_star
od 29. 4. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Adko, jak děláš domácí tortilly, prosím?

Reaguji na denmisca:
Děkuji , vyzkouším.
Reaguji na huggieska:
Dělám si Pesto genovese. Potřebuješ čerstvou bazalku, česnek, trochu mořské soli, olivový olej a piniové oříšky. Ve hmoždíří krouživými pohyby drtíš a třeš stroužky česneku s trochou mořské soli, pak postupně přidáváš po malých kouskách natrhané čerstvé (omyté a osušené) lístky bazalky a po částech přidáváš píniové oříšky. Uděláš z toho takovou kaši. Na závěr přidáš olivový olej. Dle chuti do toho můžeš přidat parmazánn pecorino nebo ricottu.
Určitě vyzkoušej, je to výborné!

arrow
profile_image
Red_fire
od 5. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji panda08: Můžu se tě zeptat, co tě k tomu vede v dnešní době si takhle dělat snad vše doma? To bydlíš na vesnici a máš hospodářství, nebo jsi ze města?
Přijde mi to jako sci-fi.

Pandičko, nezlob se, ale zrovna od tebe bych čekala něco inteligentnějšího než tento příspěvek
Já třeba nebydlím přímo ve městě, ale Kaufland, Lidl nebo Tesco mám dvacet třicet minut MHD, což mi přijde v pohodě. Přesto i já mám v plánu vyrobit si domácí jogurt či máslo (zvláště od doby, co čtu Apetit), tvaroh a pesto mě zaujaly zde.
V mém případě je za tím chuť vyzkoušet, jak potraviny mají chutnat. Nutno dodat, že velmi ráda vařím a přípravu jídla si užívám a to je podle mého další nutný předpoklad.

Přiznávám, že do přípravy základních potravin jsem zatím nepronikla, nejblíže tomu můžou mít likéry před Vánoci, nakládané hermelíny a jablíčková přesnídávka (...a taky vanilkový cukr ), takže se mezi vámi cítím jako amatér, ale ráda se inspiruji a přiučím!

Cituji denmisca: ), tak vezmu litr čerstvého polotučného (může být i plnotučné, avšak nízkotučné e e) mléka,

Kde bereš to čerstvé mléko?V obchodech se neprodává proto se ptám.

arrow
profile_image
Lauritta
od 18. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Domácí-jogurt, kefír (tibetské houbičky), šunka, pečivo (ale rozhodně ne všechno), tvarohové sýry, paštiky, marmelády, dětské přesnídávky, kečup, nakládaná sušená rajčata, ljutenice, pesto, zavářky do polévky, knedlíky, creme fraiche...
V pomalém hrnci dělám vývar, který pak redukuji do rosolu a používám místo bujonu.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené