Cituji Red_fire: takže se mezi vámi cítím jako amatér, ale ráda se inspiruji a přiučím!
Zrovna u tebe mám pocit, že máš domácnost (soudím z jiných jídelních diskuzí) zvládnutou tak, že by se leckterá "zasloužilá" manželka mohla přiučit.
Cituji Laky: Kde bereš to čerstvé mléko?V obchodech se neprodává proto se ptám.
Já jsem kupovala na farmářských trzích, v mlékomatu nebo jsme v létě jezdili na výlety za Prahu a zároveň to spojili s nákupem na nějáké farmě (po předchozí domluvě). Výborné je i bio mléko od Amálky, má silnou vrstvu smetany - nakupuji v Intersparu, Tescu nebo bio obchodech.
Cituji Adka: Výborné je i bio mléko od Amálky
Aha,to mi nechutná má divnou pachuť.
Cituji Laky: má divnou pachuť.
Ono je totiž (snad jako jediné mléko na trhu) nehomogenizováno.
Mně chutná, je poctivé.
Reaguji na Adka: Sýr jsem dělala podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/23380-domaci-syr-z -domaciho-kefiru/, používám domácí kefír nebo z Chocně.
Ljutenice-recept mám cca pět let z internetu, ale je výborný a přímo od Bulharky
Suroviny:
1 kg cibule, 3 kg zralých až přezrálých rajčat, 3 kg kapií, 1 dl oleje, feferonka, česnek, sůl, cukr
Postup
Jemně nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme oloupaná, namletá rajčata a dusíme tak dlouho (za občasného míchání), až se vypaří šťáva. Mezitím si opečeme na plotně nebo v troubě kapie, sloupneme je a umeleme na masovém strojku. Kapie přidáme k rajčatům a opět podusíme, až hmota zůstane na oleji. Před sundáním z plotny dochutíme feferonkami, solí, cukrem a kdo má rád může přidat i prolisovaný česnek. Slijeme do skleniček a sterilujeme 25 minut.
Cituji Lauritta: Zrovna u tebe mám pocit, že máš domácnost (soudím z jiných jídelních diskuzí) zvládnutou tak, že by se leckterá "zasloužilá" manželka mohla přiučit.
Děkuji ! Částečně je to tím, že vaření mě velmi baví, částečně tím, že jsme finančně limitováni - nemusím doslova promýšlet každou korunu, ale snažím se vařit levně a přitom chutně a z poměrně kvalitních surovin. A při takové strategii už je třeba nad vařením přemýšlet...
Jistě, dělala jsem třeba domácí zmrzlinu, ale třeba na ten tvaroh nebo nudle ještě opravdu nedošlo, "vlastní domácnost" vedu pár měsíců.
A můžu se zeptat, vývar děláš z hovězích kosti nebo něčeho jiného?
Reaguji na Red_fire: Vývar dělám z hovězího žebra, díky kostem má vývar sílu a pokud seženeš slušné maso, tak ho pak můžeš použít i do omáček apod, ale výborný je i vývar z morkových kostí.Bohužel ten se pak nedá moc redukovat, protože nemá tendenci rosolovatět.
Reaguji na Lauritta: Díky! Moc se mi líbí nápad se zrosolovatělým vývarem.
Když jsem v Apetitu našla radu kuchaře, který vývar takto používá, nadchlo mě to. Těším se, až se do toho pustím, mám v plánu jej zamrazit do malých mističek a vařit z něj zejména polévky a omáčky.
Vařit s Masoxem odmítám, v rámci volby menšího zla jsem zatím alespoň koupila bujón Alnatura v DM (hovězí a kuřecí) a na dochucení ještě sušenou zeleninu.
Cituji Lauritta: Vývar dělám z hovězího žebra
Prý je výborný z hovězí oháňky, ale nezkoušela jsem.
Cituji Lauritta: vývar z morkových kost
Cituji Lauritta: z hovězího žebra
Také jsem dělávala, ale teď jsem krátce vegetarián, tak nevím jak si s tou zapeklitou situací poradím.
Cituji Adka: Prý je výborný z hovězí oháňky, ale nezkoušela jsem
Ten je nejlepší Adi, bohužel oháňku jsem neviděla ani nepamatuji.
Cituji Lauritta: bohužel oháňku jsem neviděla ani nepamatuji
Já taky ne. Asi to bude podpultové zboží nebo na objednávku.
A pochopitelně si dělám i bramborovou kaši, moučníky..., nepoužívám žádné polotovary, věci z prášku, směsi ...
Cituji Red_fire: ..a taky vanilkový cukr
Já také, pridávám z vanilkového lusku semínka.
Cituji Adka: Cituji Red_fire: ..a taky vanilkový cukr
Já také, pridávám z vanilkového lusku semínka
Kočky, semínka použiji do moučníků a prázdný lusk stačí dát do sklenice s cukrem a uzavřít.Ovoní se dokonale a prakticky využíváte "odpad" po vaření.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.