Reaguji na panda08: je to dělaný narychlo s prckem v náručí, taky se s tím chci pomazlit a mám jeden vánoční dárek
Reaguji na Lauritta: prosím tě a jakým způsbem dosáhneš rosolu z toho vývaru? jsem kuchař začátečník, tak nemám ponětí, jak se to dělá. Jinak super nápad!
Reaguji na panda08: dělala jsem v pondělí, dvě koule tu jsou a jsou už tvrdší...ale možná je to tím, že nejsou v chladu
Zapoměla bych na můj strašně oblíbený domácí nakládaný hermelín. (uvnitř je červená paprika-koření a česnek)
A spořiče na bylinky už mám doma. Mám v tom petželku už 4 dny a jeví se stejná jako na začátku, zatím tedy spořič funguje.
1
2
Tak pozor, domácí bramborový salátek... Já ho dělám s gothajem a je opravdu lahodný.
suroviny
hotov salt
tak my bydlíme na vesnici, dokonce máme ten luxus, že mydlíme s rodiči od manžela . . . takže se starají o slepičky, prasátko a zrovna máme i telátko takže maso i vajíčka máme svoje . . . hlavní je, že se o všechno starají rodiče
prasátko máme dvakrát do roka, tak je v létě co grilovat
aby se tchýně nenudila, pěstuje hafo rajčat, okurek, jahůdky - prostě samé dobroty - takže zavařenin máme až až. brambory taky samozřejmě máme . . .
domácíma nudlema mě zásobuje moje babča
Cituji kivus: prasátko máme dvakrát do roka, tak je v létě co grilovat
Teeeda... To je něco. My grilujeme sele jen jednou ročně. Koupené od známého, vlastní ale nemáme.
Reaguji na chocolattecoffee:
tiramisu podľa teba robím opakovane, na žiadosť manžela, mojich neterí a ja sa pri nich zveziem
je fakt super
a poprosim receptik na hermelin, ďakujem
Tak já krom klasických potravin a sýrů, prostě všeho co nejde doma vyrobit kupuju jinak chleba peču v normální troubě dělám si vlastní kvásek. nudle, knedlíky, bujony, omáčky a vše sladké, si dělám sama. Sousedka má slepice, takže kupuju za krásné ceny domácí masíčko a vajíčka stejně jako králíky nebo jehněčí.
Na jaře plánuju na louku pořídit pár oveček od souseda, to potom budou párty. )
Jak se vlastně stavíte k bio potravinám a trhům s domácí zeleninou??
Ahoj holky. Taky se snažím aby jsme jedli kvalitně. Část masa máme domácího od přítelových rodičů - mají prasata, slepice, králíky, morky, ... a mlíko z kravína (ale já mlíko nerada), nějaké to ovoce a zeleninu. Máme zahrádku. Akorát toho moc nepěstuji, protože mám malý mrazák a skoro nic se do něj nevejde (a pak přes rok kupuji hrášek atd. ).
Nevyrábím si toho doma teda tolik co vy -pečivo, těstoviny atd. ani nepeču tolik sladkého. Nakupuji v Inter sparu, Tescu, Zdravých výživách a DMku (Alnatura).
Ráda se inspiruji knížkami Hanky Zemanové a nebojím se zkusit nové druhy obilovin, luštěnin a zeleniny.
Někde jsem tu zachytila, že jste debatovaly o olejích. Na smažení musí být oleje s kouřovým bodem nad 180C.
-nezhařívat vůbec: konopný nerafinovaný, lněný nerafinovaný, z vlašských ořechů nerafinovaný
-do 110C: slunečnicocý nerafinovaný, světlicocý nerafinovaný
-do 140C: z dýňových semínek nerafinovaný, z lískových ořechů nerafinovaný
-do 150C: máslo
-150-175C: sezamový nerafinovaný
-do 160C: arašídový nerafinovaný, kukuřičný nerafinovaný, sójový nerafinovaný
-160-180C: rostlinné směsné oleje rafinované (běžné v PET láhvích)
-160-190C: olivový extra virgin
-do 170C: řepkový nerafinovaný
-do 180C: kokosový nerafinovaný, sádlo, slunečnicový (s vysokým obsahem kyseliny olejové)
-190-200C: mandlový nerafinovaný
-200-230C: arašídový rafinovaný, kukuřičný rafinovaný
-200-250C: ghí, máslo přepuštěné (ghí)
-do 210C: olivový virgin, olivový pure, palmový, sezamový rafinovaný
-do 230C: kokosový rafinovaný, slunečnicový rafinovaný, sójový rafinovaný
-do 240C: řepkový Canola
-do 250C: mandlový rafinovaný, světlicový rafinovaný
-270-300C: avokádový nerafinovaný
Jinak díky za tip na vanilkový cukr - pekla jsem s ním letošní cukroví. A fotky od chocolattecoffee jsou luxuxní !
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.