Reaguji na panda08:
Jak prosím děláš domácí lučinu? Ty tipy na saláty na večeři zní výborně, určitě něco zkusím. A chlapovi do toho jen přihodím klobásu
Cituji panda08: My teď teda ujíždíme na domácí lučině třeba. Je to skoro bez práce, mnohem levnější než v krámě a chuťově nebe a dudy.
Prosím, napiš jak ji děláš, Lučinu miluju, ale nikdy mě nenapadlo, že by šla vyrobit doma.
Cituji panda08: Ze začátku jsem se musela hodně přemáhat a při svačinkách (lučina a jablko) se mi navalovalo
Tak to jsi ještě možná nezkusila odšťavnit kapustu - to byl takový hardcore, že jsem to ani já nedala, žaludek se mi zvednul při prvním loku, takže skončila u psů v granulích. Prděli pak celou noc...
Cituji Tank: Tak to jsi ještě možná nezkusila odšťavnit kapustu - to byl takový hardcore, že jsem to ani já nedala
Kapustu miluju v domácích kapustových karbanátcích (sama jsem to ještě nikdy nedělala), anebo jsem jí nedávno jedla obalenou panenku, tady je aspoň je vidět, že mě fakt nic bez masa nenapadá
Cituji Tank: U nás je výborná indická restaurace, kam chodím na obědy a tam dělají různé omáčky s hráškem, špenátem, cuketou, lilkem. K tomu jen rýže a je to výborný. Doma se snažím o podobné mixky, ale nikdy to nechutná tak skvěle jako od Indů
Zní to dobře, jen já tohle prostě uvařit neumím - chutně, ani bohužel nemám v okolí nikoho, od koho se to naučit.
No a pak ale je tu druhá věc, že kdo chce jíst opravdu ortodoxně čistě, tak se pak i restauracím vyhýbá (nevíš co tam skutečně dali, a většinou dost solí a používají blbé, levné tuky)
Cituji panda08: Takže teď mám v plánu přejít na zdravější stranu, ale rozhodně ne tak radikální, jako tenkrá
No je fakt, že žaludek si zvykne a pak se dost těžko tráví věci, co dříve šly, aspoň mně to tak přijde. Nedávno jsem byla u našich a mamka mě tak "psychicky vydírala", že jsem teda z povinnosti snědla řízek. Jak mě bylo potom neskutečně těžko! Špatně jsem se i sousředila a usínala jsem za pochodu! To mě přesvědčilo, že tudy prostě cesta nevede...
Cituji Minette: No a pak ale je tu druhá věc, že kdo chce jíst opravdu ortodoxně čistě, tak se pak i restauracím vyhýbá (nevíš co tam skutečně dali, a většinou dost solí a používají blbé, levné tuky)
To máš pravdu, ale doufám, že do téhle fáze nedojdu, kdy budu už tak moc zmagořená. Znám slečnu, co všude tahá baťohy jídla (vitariánka) a v restauraích by si nedala snad ani vodu, protože by neměla jistotu, jestli je filtrovaná. No, tak takhle já určo ne
Cituji Tank: No je fakt, že žaludek si zvykne a pak se dost těžko tráví věci, co dříve šly, aspoň mně to tak přijde. Nedávno jsem byla u našich a mamka mě tak "psychicky vydírala", že jsem teda z povinnosti snědla řízek. Jak mě bylo potom neskutečně těžko! Špatně jsem se i sousředila a usínala jsem za pochodu! To mě přesvědčilo, že tudy prostě cesta nevede...
No já zas dříve úplně běžně jedla různé ochucené ovocné jogurty, chutnalo mi to víc, než bílé, v poslední době už si právě jogurt vybírám podle složení, bílý a hlavně aby byl kvalitní, a představ si, že mi bylo blbě a těžko od žaludku z výrobku od danone (píšu výrobku, protože ono se to ani jogurt nejmenuje) plus mi třeba úplně přestaly chutnat některé sladkosti, které mi v dětství chutnaly, jen tam to bohužel přikládám tomu, jak hrozně se zhoršila kvalita a složení ale už mi nepřináší vůbec žádné potěšení, jen je mi pak akorát těžko
Cituji panda08: Lučina se dělá tak, že: Základní postup- vezmete vyšší nádobu, nahoru dáte velmi navolno platýnko (třeba dětská bavlněná plena), a vršek zagumičkujete. Nalijete danou směs a necháte vykapat (ideálně 24 hodin, ale dá se jíst i po 12 třeba, záleží, z čeho ji děláte a ja tuhou ji chcete).
Já si to nějak nedovedu představit - tak vezmu například vysokou sklenici, namísto víčka zagumičkuju plátýnko, a odkud mi ta směs má odkapávat přes plátýnko? (to asi neproteče najednou, nebo jo?
A nechává se to vykapat v lednici, nebo při pokojové teplotě?
Jinak já zakysanou smetanu moc nemusím, ale lučinu mám nejradši takovou tu úplně obyčejnou kostku zabalenou ve staniolu, tak ta je z té zakysané smetany, nebo ze smetany - šlehačky?
Zaprvé - nemůžeš nahrazovat donekonečna.
Zadruhé - všichni lžou. Nevěřím že někdo může žít jen s pardonem "z kytiček a vody".
Zatřetí - to co vyhovuje jiným, nemusí vyhovovat tobě.
Všeho moc škodí, a pokud si chceš dát chleba s lučinou tak si dej. Žiješ jen jednou, a tohle je opravdu extrém.
Reaguji na Tank:
Mám v baráku něco obdobnýho, slavný Gopál. Furt to samý na stejný brdo, kradený rajčata, šef který s pardonem o*ebává své zaměstnance atd atd. Občas je to fajn, ale za to abych se z toho pokaždý po*rala mi to nestojí. Protože to bylo po obědu tam vždy jisté....
Jen jsem to tady prolítla nechápu, proč tady doporučujete žitný chléb? Nebo kovářský? Pokud tazatelka nechce jíst lepek, tak si musí nakoupit zboží pro celiaky, protože lepek je nejen v pšenicné, ale i v žitné mouce a ovsu (tam to není potvrzené, ale ani vyvrácené).
Jinak žitný chléb bude VŽDY hutný, mokrý a těžký, protože jen ten je pouze žitný. Pokud je nadýchaný, tak tam v nějakém poměru bude pšenice.
No já si to pročetla a stále nechápu, proč jí radí žito nebo pšenici se žitem posypané zrním, kdyz nechce jíst lepek?? Lepek není bílé pečivo nebo jen pšenice. Spíš si to přečtěte vy ostatní :-D
Cituji Tank: rošku mě tu některé chytáte za slovo, ale i tak díky za názory
Taky mi to tak přijde. Ale já Ti rozumím. Mám to taky tak. Ano, chutná mi tatranka, ale nemám po ní dobrý pocit a tak mi to nestojí za to. Dobře děláš a když si zvykneš, ani Ti to nepřijde. Ale je něco špatného na chlebu s lučinou? Versus mastná kobliha?
Cituji Minette: Můžu se zeptat, proč vícezrnným - co tím sleduješ? Ne, fakt já když vidím "vícezrnné" mám už pomalu kopřivku
Opravdu tím nemyslím pečivo z marketů.
Cituji Minette: Fakt bych uvítala, kdyby tu někdo napsal, kde kupuje černý chleba - dobrý a levný.
Pokud chceš dobrý a levný chleba kup si pekárnu a upeč si jej , vyjde tě na pár korun a víš co v něm je . Můžeš zakoupit tmavou žitnou chlebovou mouku , celozrnnou či špaldovou .To samé v některých pekárnách jdou upéct i bagetky tam máš libovolné pole působnosti co si do směsi přidáš a vyřeším tak své dilema kde sehnat dobrý černý levný chleba
Cituji Petruszka: proč tady doporučujete žitný chléb? Nebo kovářský? Pokud tazatelka nechce jíst lepek, tak si musí nakoupit zboží pro celiaky, protože lepek
ona ale nepíše, že chce držet bezlepkovou dietu .
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.