Už aby bylo jaro! Při dnešním nákupu jsem si uvědomila, že co se ovoce a zeleniny týče nakupuju teď v zimě stále to samé - mrkev po kilech, jablka, hrušky, brokolici, cuketu, žampiony, kiwi, banány, cibuli, celer, petržel, květák či dýni, výjimečně salát a tady to asi tak končí. Rajčata, lilek, maliny, čerstvý špenát, víno v zimě nekupuju, salát taky jen velmi výjimečně ... jakou zeleninu kupujete Vy? Uvítám tipy na oživení ...
A kolik kousků ovoce a zeleniny sníte denně?
Já asi tak 5 - 6 mkrví (dělám šťávu), 1 - 2 hrušky, 2 - 3 banány, 1 jablko, 1 kiwi, 1 porci vařené zeleniny k obědu a čistě zeleninové jídlo k večeři.
teď v zimě je to blbé, strašně mě chybí letní ovoce - melouny, maliny, jahody, borůvky...
fakt strádám. Hodně piju 100% šťávy
se zeleninou jsem na tom teď bídně, jsem těhu a mimčo mi skoro žádnou zeleninu nedovolí
Reaguji na Julie24:
Zelenina mi ted vůbec nechutná, možná paprika jdou, ale třeba rajčata..brr.. Kupuji si mražené směsi a dělám si je na másle. Jinak z ovoce kupuji banány,pomeranče,jablíčka,mandarinky,mango,pomelo. .. vetšinou k snídani si dám kus ovoce(převážně banán) a pak ještě k nějaký sváče šoupnu třeba mandošku¨nebo jablko.
Reaguji na Yanictta:
a taky jsem si koupila mražené maliny a ty jsou výýborné, akorát cena no
Z typicky zimních druhů mi v Tvém seznamu chybí červená řepa. Je vynikající ve všech úpravách - čerstvá, vařená, pečená. V zimě jím také zelí a kapustu. A čekanku - to je vynikající a velice chutná zelenina, pokud ji máš kde sehnat.
Cituji Lucrezia: teď v zimě je to blbé, strašně mě chybí letní ovoce - melouny, maliny, jahody, borůvky...
fakt strádám.
To já právě taky a nechce se mi kupovat drahé ovoce pochybné kvality ze zámoří. Už aby bylo jaro a léto ...
Cituji Tantomar: A čekanku - to je vynikající a velice chutná zelenina, pokud ji máš kde sehnat.
Čekanky je v mém okolí všude spoustu, ale nějak nemám žádný přitažlivý recept. Nemáš nějaký v zásobě? Jak ji upravuješ?
Řepa je výborný nápad, už jsem ji dlouho nedělala, tak to hned napravím ...
neřeknu kde, nepamatuju se, ale četla jsem, že v zimě by to se zeleninou nemělo přehánět, spíš méně je lépe. krom nějakého zelí, jablek, toho, co si naložíš v létě, nasušíš apod. ovoce ani zeleninu nebrat. osobně nakupuju jen jablka a občas třeba pomeranče. v zimě jsme bez, a nijak nestrádáme.
byly to nějaké studie od bratra, který se zaobírá výživou člověka (studuje to).
to, co si teď koupíš v obchodě, nemá stejně moc hodnotu.
ještě máme na zahradě pod sněhem třeba petržel, tu pořád přidáváme do polévek, a zhruba až do vánoc nám vždycky vydrží domácí rajčata.
edit: zapomněla jsem na mražený domácí celer (nať). samozřejmě cibule, česnek.
Čekanka se dá zapékat (zde nebo zde) nebo použít jako součást salátů. Já ji ovšem nejraději jím jen tak, samotnou - lupen po lupeni, dokud to jde, a pak sním tu prostřední tvrdší část. Je to ideální zelenina na svačinku mimo domov. Není třeba ji nijak mýt a čistit, nehrozí, že Ti umaže oblečení. Pro ty, kterým lahodí její jemná, hořká chuť, je to prostě paráda. Mluvím teď o zelenobílých čekankových pucích. Pokud jde o červenou čekanku (radicchio), ta mi velice chutná orestovaná v italských jídlech, ale sama jsem se ji ještě nenaučila při vaření používat. A syrová je i na mne moc hořká.
Ještě jsem si vzpomněla na fenykl. Taky moc dobrá zimní zelenina - do salátů, ale třeba taky pod kuře při pečení.
Vynikající jsou i ředkve a vodnice, ale speciálně vodnice se v tuzemsku špatně shání. Alespoň já na ni nemám štěstí.
Skvělou volbou pro zimní měsíce je fermentovaná zelenina. Třeba české kysané zelí (výborné je do salátu s jablky), nebo korejské kim-chi (zde) - to je veliká dobrota!
Cituji Julie24: To já právě taky a nechce se mi kupovat drahé ovoce pochybné kvality ze zámoří. Už aby bylo jaro a léto ...
příští rok to musím podchytit a zamrazit- sice to nebude ono, ale třeba na koktejl to bude dobrý
Tantamor, moc děkuji! Právě zapékám k večeři zeleninu (brokolici, žampióny), tak jsem tam přidala i čekanku, měla jsem ji v ledničce, přišla mi v pondělí v bio bedýnce.
Cituji Yanictta: Zelenina mi ted vůbec nechutná
Myslím si, že jsi uhodila na hřebíček...
Zima je holt zima.
Až příjde jaro, tak si všechno vynahradímě.
Kromě toho, tělo si na zimu udělat zásoby a dokáže z nich žít poměrně dlouhou dobu, takže žádný strachy.
A kolik kosků ovoce se ptáš??
Kolik sneseš.
Reaguji na True:
Nemusí to tak být. Stačí respektovat roční období a přeorientovat se na zimní zeleninu, která chutná výtečně. Já čerstvá rajčata v zimě mít nemusím (není o co stát) a na vaření používám ta v plechovce. K chlebu jím čekanku, ředkev, kedlubny, ředkvičku nebo ředkvičky, k obědu nastrouhanou řepu s jablíčky, k večeři kapustovou nebo dýňovou polévku a nemám pocit, že bych nějak trpěla. Tedy vlastně ano - trpím v supermarketu, když tam vidím jen hromady pobledlých rajčat a další nesezónní zeleniny nevalné chuti, kdežto ze zimní zeleniny s bídou mrkev. Není to jednoduché, ale s troškou snahy se zima opravdu dá přežít s dostatkem vitaminů.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.