Cituji Luciene1: Luciene1
Tak jsem udělala tu rajskou, akorát jsem do ní nedala tu cuketu (neměli, tak příště) ale dala jsem tam těstoviny a výborná, chutnala i mojemu a to je co říct ... Jo a před podáním jsem dala do každé porce lžíci zakysané smetany.
Moc děkuju, je opravdu božská
Já jsem si taky udělala polévku -tak jste mě navnadily.
Akorát jsem doma už skoro nic neměla-takže 4 deci hrášku, 1 deci červené čočky (ale ta po uvaření hodně zvětšila svůj objem), 1l vody, bio bujón Alnatura, hrst sušené pažitky, trochu kvalitního oleje...mňam.
A někdy si musím udělat zas kapustovou.
méně než
10 příspěvků
martina
Jééé,tak to jsem moc ráda.Přítel si do ní ještě někdy dával nastrouhaný sýr-taky ňami
Ta Tuniská polévka je oravdu bezvadná! pravě jsem jí dovařila! doporučuji! Holky, přidejte více receptů!
méně než
10 příspěvků
Tak já mám nejradši zeleninovou, udělám sii jíšku, zaliju vodou, a do toho hodím na kostičky mrkev, celer, kedlubnu, pak hrášek, nebo co se najde, ochutím vegetou bez glutamátu a když chci hustší tak přihodím nudle, párkárt jsem tam dávala i červenou čočku nebo kvasnicové knedlíčky
tak jste mě tak zblbly, že jsem si udělala na jíšce pórkovou polévku s trochou strouhané mrkve a čerstvým koriandrem ochucenou vegetou ... výborný. Polévky miluju, vyzkouším tu Tuniskou i tu červenou čočku
efox dělám hlavně kuřecí, ale i krůtí, či králičí....základ je hodně masa s kostí..masem nešetřím a dělám opravdu vydatné vývary...když Ti jde o vývar, dej studenou vodu, když o maso, třeba kdybys dělala hovězí a to maso chtěla použít na hlavní chod, dej horkou...vody dávám podle oka...přidám jednu velikou cibuli, sundám jen tu vrchní slupku, zbytek nechám, zasolím...až začne vařit, sítkem sbírám pěnu a čistím tu polévku, přidám pepř, nové koření...a vařím, až je maso měkké..pak zpracovávám dál podle chuti a potřeby....vývar nepřikrývám, má se nechat táhnout volně, jen sem tam bublat, žádný viditelný var...až to mám, tak do jiného hrnce dám zeleninu pytlíkovou, dám ji také hodně a na oleji ji opékám, tak získá lepší šmak, zaliju vývarem, oberu maso - to nesnáším, udělám kapání, dávám i bujon kuřecí a ještě i zeleninový třeba, do kuřecího přidávám i kari koření a když mám, povařím kořen zázvoru...hodně pažitky či petrželky...pokud dělám nudle, zavařím je do jiného hrnce a přecedím a pak jen dám nudle do talíře, zaliju polívkou....nudle vývar v jednou hrnci spolehlivě zakalí, ale kapání to nedělá....
dělám hlavně masové a zeleninové polévky...bramboračky na všechny způsoby..pastýřskou polévku, rajčatovou - ne rajskou....špenátová je suprová...potom krémové polévky hráškové s kuřecím masem, či lososem, nebo treskou...vyjímečně koupím poctivou čočkovku....nejrychlejší polévku dělám krupičkovou...u polévek velmi záleží na správném dochucení a na tom, že osmahnete zeleninu na oleji, třeba s kouskem másla...zahuštění dělám jíškou a používám jáhly..a taky část zeleniny a brambor rozmixuji, pak je jíška třeba minimálně, někdy vůbec...moc rádi máme polévku s tyrolskými knedlíčky....
A ještě, abych nevařila dlouho zeleninu, tak hned, jak ji zaleju horkým vývarem, tak jak se objeví první bublina, dávám jíšku....jinak u krémových polévek dělám cibulovou jíšku na začátku vaření, to je obrácený postup, než u jiných polévek...když mám dobré sherry doma, přidám trochu do masového vývaru pro sílu a šmak...
Mám dotaz k zahušťování červenou čočkou - necháte ji pouze rozvařit, nebo mixujete? Děkuju...
Ahojky, nejraději dělám kuřecí vývar ze spodních stehýnek, kvůli malému , spoustu zeleniny, do mrazáku si nakrájím třeba brokolici, kedlubny, mrkev,nebo klasickou mochovskou zeleninu,ještě jsem se naučila přidávat pohanku, krupičku, vajíčko, je moc dobrá. Maso obere malá a klukovi ho dam pak třeba k bramborové kaši. Holky co si myslíte o těch polévkách bez glutamátů, myslíte, že to můžu občas dát ročnímu dítěti?
Ještě je moc dobrá polévka z uzených vepřových žebírek, které se dovaří v papináku, přidají se kroupy, zelenina, brambory
Jinak abych také přispěla k tematu - naše oblíbená je - cuketovomrkvová. Hoooodně mrkvičky a cukety nakrájet na kostičky, povařit do změknutí, rozmixovat do hladka, dochutit pouze solí a muškátovým oříškem, pro zjemění zakápnout mlékem nebo smetanou (ale i bez toho výborné) a podávat s opraženou houskou - je perfektně hustá.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.