Ahoj všem fanynkám a fandům dobrého a zdravého jídla. Miluji polévky, vývary a zajímalo by mně, jak je připravujete? Vaří ještě dnes někdo klasický vývar z masa kostí? Používáte do vývarů bujonové kostky, vegetu, magi a podobná dochucovadla? Jaký je váš ten NEJ recept na polévky a vývary?
Můj nej je slepičí vývar, dlouho vařený s domácími nudlemi. Hned za ním je vývar z oháňky, který nechám "táhnout" minimálně 5 hodin, i déle. Tak, moc se těším na tipy a triky. Děkuji.
Miluju polévku z červené čočky-cibulku orestuji,nasypu červenou čočku,zaliji vývarem nebo bujonem,vařím a ke konci rozmixuji,přidám špetku čili,osolím,ochutím může se přilít i kapka smetany,ale nemusí. Je to zdravý ,jemný a lehce pikantní.Potom mě maminka přítele naučila do polévek jako bramboračka,rajská atd. dávat pohankové vločky či prášek.Polévka se zahustí a je to chutné. Uvítám také recepty na polévky,pr. je miluju! Až bude více času dám sem recept na rajskou.
Já polívčičky taky moc ráda, předtím jsem dělala takový ty rychlovky alá masox, nějaká zelenina a nudličky z pytlíku..pak mě to přestalo bavit, tak jsem zkusila kuřecí vývar...pěkně natvrdo od začátku, a jako byl vynikající, sice si u tý plotný počkám ty dvě hodinky než je to hotový, ale za ten výsledek to stojí. Teď už bych masox a podobný dochucovadla do polívky nedala, pěkně napřírodno, ať už vývar ze zeleniny nebo masíka...a co jsem teda zjistila - neuveřitelný pomocník je mrkev - nastrouhaná, na kolečka, uvařená celá a pak na kousky nakrájená...dá těm polívkám úžasnou chuť. Takže polívkám zdar
méně než
10 příspěvků
martina
Není to klasika,spíš taková italská,ale já jsem dělala tuhle:
-osmažit česnek a cibuli nadrobno,přidat cuketu (používám takové ty malé,zelené,nemusí se loupat),lehce orestovat
-zalít nasekanýma rajčatama z plechovky i se šťávou,podle potřeby dolít vodou
-přidat zeleninový bujón (nejlepší je takový ten s oliv.olejem a bylinkama)
-chvilku povařit
-sůl,pepř,bylinky (podle chuti-dávala jsem bazalku,oregano nebo tymián)
-podle toho jak kdo má rád buď zahustit nebo ne,může se rozmixovat,ale já mám radši když je tam co "zkousnout",může se dát i smetana
Holky, jste zlaté Díky za receptíky, hned bych si nějakou polévku dala, mňam! Také jsem přestala používat bujony, dochucovadla a vařím hezky pomalu, na přírodno Pytlíkové polévky "jako od babičky" už nikdy!
Glazy
Pohankový prášek? Jak to vypadá a kde se dá sehnat? Asi někde ve zdravé výživě? Zatím se mi podařilo koupit jen pohankové kroupy a klasickou pohanku.
méně než
10 příspěvků
martina
tak doufám,že ti bude chutnat
Ještě jsem zapomněla,že ji i přisladím,mám ráda když je nasládlá.Přítel si do ní dal tabasco-taky dobrý.A ty cuketky jsou v tom hezké na kolečka nebo na půlkolečka
já přidávám červenou čočku skoro do každé zeleninové polévky, místo zahušťovadla, když se tam dá brzo, pěkně se rozvaří, dodá barvu , chuť a hustotu....
jinak má oblíbená polévka je celá z domácí zahrádky...nastouhám mrkev (případně trochu peržele), osmažím na oleji, zaliju, přidám brambory, trochu česneku, červenou čočku (ok, ta není ze zahrádky )...ke konci přidávám zelený hrášek a majoránku. je fakt rychlá, a moc dobrá. nebo tam místo čočky zavařím vajíčko. nebo hodím pár kapustiček. chlapi u nás doma mají všecky variace této polévky moc rádi...pravda, rádi tam ještě přidávají trochu zeleninového bio-bujónu.
méně než
10 příspěvků
Nebo mi strašně chutnala polévka co jsem obšlehla v Tunisu v hotelu:
-na oleji orestovat cibuli na měsíčky,na tom opéct naporcované kuře (stačí nějaké hřbety,hrudník,co zbyde po vykoštění,ale aby tam bylo i trochu masa)
-zaprášit sladkou paprikou,opéct,sůl,pepř,bobkový list,nové koření
-zalít vodou nebo vývarem,pořádně podusit,aby maso odpadávalo z kostí
-vyndat kuře
-přidat mrkev,celer,petržel,brambory-povařit
-obrat maso,nasekat,hodit do polévky
-dochutit maličko chilli,citronovou šťávou
-může se lehce zahustit jíškou
-na závěr posypat celerovou natí a petrželkou
Ten začátek je stejný jako naše kuře na paprice
Cituji LHL: Glazy
Pohankový prášek? Jak to vypadá a kde se dá sehnat? Asi někde ve zdravé výživě? Zatím se mi podařilo koupit jen pohankové kroupy a klasickou pohanku.
Je to myslím od Alberta v oddělení bio-je to mletá pohanka nevím přesně co je na sáčku... kouknu se ti pak .
Cituji imoen: jinak má oblíbená polévka je celá z domácí zahrádky...nastouhám mrkev (případně trochu peržele), osmažím na oleji, zaliju, přidám brambory, trochu česneku, červenou čočku (ok, ta není ze zahrádky )...ke konci přidávám zelený hrášek a majoránku
Tu dělám taky, akorát místo hrášku tam dávám houby. A mrkev nestrouhám, ale krájím na kostičky. Je to dobrý.
lollo
nám právě chutná ta nastrouhaná (nahrubo) otec holduje polévkám "s co nejmenšími kousky" čehokoli, a mrkev nemá rád, ale takhle toho sní klidně i hrnec
jo, ještě ji mám ráda se zelím....mrkev, pak zaliju, hodím brambory a zelí na nudličky, a hrášek a nebo houby....taky dobrá...máme přes léto hodně všeho ze zahrádky, takže vlastně nic nekupujeme, a musíme to honem spotřebovávat, aby se to nekazilo...takže takovéto plévky děláme skoro celé léto
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.