Další polívka, co mi moc chutná, je z hub, krup a fazolí. Je dobré mít předem uvařené fazole, kroupy a podušené houby (lepší je mix hub, ale dělala jsem to už i ze žampiónů). Já si fazole a kroupy dělám do zásoby do mrazáku a pak to jen vyndávám. Oškrábou se brambory (menší množství), nakrájí nějaká zelenina, hlavně mrkev, připraví světlá jíška, přidá voda, dají se vařit brambory se zeleninou a potom se přidají ty kroupy, fazole, houby, dochucuji kostkou bez glutamátu s bylinkami. Okořenit může každý podle svého, může se přidat majoránka. Je to hodně hustý a sytý a dobrý.
Cituji imoen: otec holduje polévkám "s co nejmenšími kousky" čehokoli, a mrkev nemá rád
Aha, tak to pak jo, já zase mám ráda ty kousky.
Já polívky prostě miluju!! Jakoukoli, kromě rajské a mlíčné. Nejraději mám hovězí s játrovejma knedlíčkama. To se i tchýně olizuje až za ušima. Miluju bramboračku se sušenýma houbama, brokolicovou, špenátovou, zeleninovou s máslovýma knedlíčkama, nebo se strouháním, uzenou s kroupama a s kapustou, česnekovou, porkouvou atd. Vždycky uvařím plný hrnec (4l) a pak jí celý den ujídám přímo z hrnce naběračkou.
Zapomněla jsem na ten můj trik. Do zeleninové polévky (celer, mrkev, cibule) někdy přidávám čerstvou papriku, červenou nebo žlutou. Nakrájím ji na kostičky a asi desaet min. povařím. Polívka pak má úplně jinou a lahodnou chuť.
Můžu mít dotaz? Co je to ta červená čočka? To je nějaká spešl? Já znám bohužel jen normální obyčejnou hnědou čočku. V čem je tato jinačí?
Jinak já polívky nemám ráda. Jedině takovou hustou růžovou rajskou s rýží, domácí hustou fazolovou z růžových fazolek s bramborem a sekyrkovou (což je bramboračka, ale v mém podání). Když už ale musím dělat polívky, tak dělám klasické zeleninové (protože mám na zahradě zeleniny hafo) a nebo klasický vývar k tomu nudle a játrové knedlíčky. Jakoukoli polívku ze sáčku bych ale nevzala do úst - jsem rozmazlená.
Cituji LHL: Ještě by mně zajímalo, co děláte a jaké máte využití pro maso z polévky?
Chceš to opravdu vědět? Ze všeho nejraděj ho prostě sním jen tak a nejradši sama. To prostě miluju. Když je doma rodinka, tak mi ho ujídá přímo z krájecího prkýnka.
LHL
Zrovna včera jsem to psala do rychlých večeří:
Obrat kuře, králíka, vepřové- třeba co jsme z nich dělali vývar.
Nakrájet na drobno.
Přidat olej, česnek, sojovou omáčku, plnotučnou hořčici, sůl a pepř- promíchat a nechat uležet.
Usmažit topinky, potřít masem, poklást sýrem a dát zapéct do mikrovlnky. K tomu zeleninku, třeba i kyselou okurku.
Dnes jsem dělala špenátovou: kostku rozmraženého mraženého špenátu podleju vodou, přidám najemno nakrájenou cibulku a česnek, nové koření, celý pepř a dvě kostky WEurtzlu (zdravější masox), maličko pohanky a pár houbiček a nakrájené brambory. Všechno to povařím a zahustím dvěma lžičkami mouky rozmíchanými ve vodě. Když se mi podaří hodně řídká, zavařím do ní rozkvedlané vajíčko, dnes se mi povedla taková akorát, takže bez vajíčka a švagr-profi kuchař vylízal talířek To je ta největší odměna
Cituji Romísek: Ze všeho nejraděj ho prostě sním jen tak a nejradši sama
Super, tak to jsme dvě osolit, okořenit a zbaštit. Ale zdálo se mi to tak nějak "nedůstojné" - pro to maso myslím, že by si zasloužilo třeba nějaký recept
Cituji LHL: Ještě by mně zajímalo, co děláte a jaké máte využití pro maso z polévky?
no nakrájím ho do toho vývarucca kilo masa
Mám ráda zahuštěné polévky,tak jakoukoliv zeleninu trochu podusím na másle a zasypu hladkou moukou,opražím a zaleju vroucí vodou,pak vařím až je zelenina měkká.Je to lepší,než dávat na konci jíšku a rozvařovat.
Miluji polívky zahušťované čevenou čočkou. Jinak většinou dělám ze zeleniny a bio "bujónu" -např. Alnatura.
Lentilie
Oni ale prodávají loupanou i neloupanou, já kupuju jen loupanou, nevím, jestli je v tom nějaký velký rozdíl.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.