Další polívka, co mi moc chutná, je z hub, krup a fazolí. Je dobré mít předem uvařené fazole, kroupy a podušené houby (lepší je mix hub, ale dělala jsem to už i ze žampiónů). Já si fazole a kroupy dělám do zásoby do mrazáku a pak to jen vyndávám. Oškrábou se brambory (menší množství), nakrájí nějaká zelenina, hlavně mrkev, připraví světlá jíška, přidá voda, dají se vařit brambory se zeleninou a potom se přidají ty kroupy, fazole, houby, dochucuji kostkou bez glutamátu s bylinkami. Okořenit může každý podle svého, může se přidat majoránka. Je to hodně hustý a sytý a dobrý.

Cituji imoen: otec holduje polévkám "s co nejmenšími kousky" čehokoli, a mrkev nemá rád

Aha, tak to pak jo, já zase mám ráda ty kousky.

Já polívky prostě miluju!! Jakoukoli, kromě rajské a mlíčné. Nejraději mám hovězí s játrovejma knedlíčkama. To se i tchýně olizuje až za ušima. Miluju bramboračku se sušenýma houbama, brokolicovou, špenátovou, zeleninovou s máslovýma knedlíčkama, nebo se strouháním, uzenou s kroupama a s kapustou, česnekovou, porkouvou atd. Vždycky uvařím plný hrnec (4l) a pak jí celý den ujídám přímo z hrnce naběračkou.

Zapomněla jsem na ten můj trik. Do zeleninové polévky (celer, mrkev, cibule) někdy přidávám čerstvou papriku, červenou nebo žlutou. Nakrájím ji na kostičky a asi desaet min. povařím. Polívka pak má úplně jinou a lahodnou chuť.

arrow
profile_image
Lentilie
od 21. 2. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Můžu mít dotaz? Co je to ta červená čočka? To je nějaká spešl? Já znám bohužel jen normální obyčejnou hnědou čočku. V čem je tato jinačí?

Jinak já polívky nemám ráda. Jedině takovou hustou růžovou rajskou s rýží, domácí hustou fazolovou z růžových fazolek s bramborem a sekyrkovou (což je bramboračka, ale v mém podání). Když už ale musím dělat polívky, tak dělám klasické zeleninové (protože mám na zahradě zeleniny hafo) a nebo klasický vývar k tomu nudle a játrové knedlíčky. Jakoukoli polívku ze sáčku bych ale nevzala do úst - jsem rozmazlená.

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ještě by mně zajímalo, co děláte a jaké máte využití pro maso z polévky? Dík

Cituji LHL: Ještě by mně zajímalo, co děláte a jaké máte využití pro maso z polévky?

Chceš to opravdu vědět? Ze všeho nejraděj ho prostě sním jen tak a nejradši sama. To prostě miluju. Když je doma rodinka, tak mi ho ujídá přímo z krájecího prkýnka.

arrow
profile_image
lentilkah
od 19. 5. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

LHL
Zrovna včera jsem to psala do rychlých večeří:
Obrat kuře, králíka, vepřové- třeba co jsme z nich dělali vývar.
Nakrájet na drobno.
Přidat olej, česnek, sojovou omáčku, plnotučnou hořčici, sůl a pepř- promíchat a nechat uležet.
Usmažit topinky, potřít masem, poklást sýrem a dát zapéct do mikrovlnky. K tomu zeleninku, třeba i kyselou okurku.

Dnes jsem dělala špenátovou: kostku rozmraženého mraženého špenátu podleju vodou, přidám najemno nakrájenou cibulku a česnek, nové koření, celý pepř a dvě kostky WEurtzlu (zdravější masox), maličko pohanky a pár houbiček a nakrájené brambory. Všechno to povařím a zahustím dvěma lžičkami mouky rozmíchanými ve vodě. Když se mi podaří hodně řídká, zavařím do ní rozkvedlané vajíčko, dnes se mi povedla taková akorát, takže bez vajíčka a švagr-profi kuchař vylízal talířek To je ta největší odměna

arrow
profile_image
LHL
od 19. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Romísek: Ze všeho nejraděj ho prostě sním jen tak a nejradši sama

Super, tak to jsme dvě osolit, okořenit a zbaštit. Ale zdálo se mi to tak nějak "nedůstojné" - pro to maso myslím, že by si zasloužilo třeba nějaký recept

Cituji LHL: Ještě by mně zajímalo, co děláte a jaké máte využití pro maso z polévky?

no nakrájím ho do toho vývarucca kilo masa

Mám ráda zahuštěné polévky,tak jakoukoliv zeleninu trochu podusím na másle a zasypu hladkou moukou,opražím a zaleju vroucí vodou,pak vařím až je zelenina měkká.Je to lepší,než dávat na konci jíšku a rozvařovat.

arrow
profile_image
Lentilie
od 21. 2. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

elissabeth
Děkují. Tož tak to já se po ní taky podívám, když nenadýmá.

arrow
Neprodává v Bazaru

Miluji polívky zahušťované čevenou čočkou. Jinak většinou dělám ze zeleniny a bio "bujónu" -např. Alnatura.

Lentilie
Oni ale prodávají loupanou i neloupanou, já kupuju jen loupanou, nevím, jestli je v tom nějaký velký rozdíl.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené