Jasně, běžně dolívám převařenou vodou. A oberu maso, nakrájím zeleninu co byla v té polévce (teda jen mrkev, jinou nemáme rádi). Přidám sekanou mraženou petrželku nebo pažitku a nudle. Nechápu proč bych měla zeleninu vyhodit a dát tam zase jinou. Na chuti to nic nezmění. A taky co je špatného na vývaru z kostí - podle někoho odpadu? (třeba vývar z kolene nebo oháňky je skvělý). Nevařím jen vývary z ryb, protože mi smrdí a nemusím moc kuřecí vývary, taky zapáchají.
Cituji Dominikka: Proč by to nešlo?
No mě je jasné, že to jde, ale dělala jsem silný kuřecí vývar i z důvodu nemoci i na mě něco leze, možná je to jen pověra, ale prý silný kuřecí vývar pomáhá při nachlazení, chřipce, tak když už se to tak dlouho dělalo tak jsem to nechtěla nakonec pokazit. Měla jsem to zafixováno jak psala Didli, s tím, že jsem teda vše zpracovala, zeleninu nevyhazovala.
Cituji Dominikka: kdybys dala na začátku víc vody tak nebude tak silný, ted máš větší koncentrát a rozředíš ho, takže to vyjde nastejno
Nevyjde chuťově, aspoň já to tak vnímám. Dolila jsem to vroucí vodou, ale normálně jsem to dřív nedělala.
Cituji Ivčáááá: Nechápu proč bych měla zeleninu vyhodit a dát tam zase jinou. Na chuti to nic nezmění.
Ta polévka s vařenou zeleninou od začátku je podle mě chuťově mnohem sladší, víc po mrkvi, než když dáš ke konci syrovou mrkev nakrájenou na kostičky. Nebo když tu mrkev zavčas nevyndáš.
Cituji Tiakia: žádné kosti a jiný odpad
Nezlob se, ale kosti nejsou při přípravě vývaru žádný odpad, ba právě naopak, jsou pro chuť vývaru žádoucí. To že z nich nevaříš ty neznamená, že jsou odpadem.
Cituji Minette: Ta polévka s vařenou zeleninou od začátku je podle mě chuťově mnohem sladší, víc po mrkvi, než když dáš ke konci syrovou mrkev nakrájenou na kostičky. Nebo když tu mrkev zavčas nevyndáš.
Já to ale nevařím celou dobu s tou zeleninou, tak to bude asi ono. Dávám celer, petržel, pastyňák, mrkev, cibuli, česnek, pórek, listy koření (libeček, nať celeru, petržele atd.), ale ne od začátku. To by bylo asi uplně rozvařené, ne? Pak tam vrátím jen mrkvičku a obrané maso.Myslíš, že bych měla teda zkusit dát tam čerstvou zeleninu? Přiznám se, že jsem to fakt nikdy nedělala. Vývary celkově moc nemusím, jejich příprava mě smrdí a je zdlouhavá.
Cituji Kvetena: To že z nich nevaříš ty neznamená, že jsou odpadem.
Byla to reakce na to,že někdo vaří z kostí a nemá tedy moc masa,já když dám do polévky kilo masa vyvařit,tak nemám žádný odpad a vařit polévku z nějakých žeber se mi tedy moc nelíbí,no jsem na jídlo cíťa
Cituji Ivčáááá: .Myslíš, že bych měla teda zkusit dát tam čerstvou zeleninu?
Já to tak dělávám, ale podle všeho se pak asi nejedná o "ten pravý" vývar. Když jsem koukala na všechny možné recepty na kuřecí vývar, tak společné mají, že se tam už na začátku dá zelenina k masu a vaří spolu, když se to vaří celé fakt dlouho a pomalu, tak je pravda, že ta zelenina může být téměř rozvařená a někdo ji pak vyhazuje, ale účel to podle mě splní i tak - tím myslím, že vývar bude obsahovat vitaminy ze zeleniny, i ty co jsou rozpustné v tucích, vyhodí tedy jen tu vlákninu, ale to teď spíš dedukuju.
Cituji Ivčáááá: jejich příprava mě smrdí a je zdlouhavá.
zdlouhavé mi přijde hlavně to obírání, když naporcuju kuře tak tam dám celý ten "střed" a křídla, tak je tam masa až moc.
Cituji Kvetena: Nezlob se, ale kosti nejsou při přípravě vývaru žádný odpad, ba právě naopak
No ale vyhodit je pak musíš, takže to odpad je
Cituji Minette: Ta polévka s vařenou zeleninou od začátku je podle mě chuťově mnohem sladší. Nebo když tu mrkev zavčas nevyndáš.
přesně tak. Když se nechá zelenina vyvařit, vyndá se a pak se nechá vývar táhnout jen masem, tak vývar není tolik nasládlý.
Reaguji na Kvetena:
Cituji Tiakia: a vařit polévku z nějakých žeber se mi tedy moc nelíbí,no jsem na jídlo cíťa
a z čeho vaříš teda hovězí vývar? Co ti vadí na žebrech?
Hovězí vývar se dělá rozhodně ze žeber, kostí-ty jsou na vývar nejlepší.
Dělám ho ze 2 ks žeber s kostí+kousek nějakého obyč. masa a 1ks uzených žeber a vývar je luxusní.
Jinak jak správně vařit hovězí, kuřecí vývar je dobře popsané v kuchařkách od Romana Vaňka.
Cituji Ivčáááá: jejich příprava mě smrdí a je zdlouhavá
bože, to je zase názor...smrdí ti příprava jídla? Existuje digestoř, okno...a zdlouhavá příprava? Naházet vše do hrnce a přecedit (když potřebuji čirý vývar) popř. nakrájet trošku zeleniny a masa? Vždyť se to dělá samo...znám rozhodně jiná jídla, která by se dala nazvat zdlouhavá.
Cituji Didli: znám rozhodně jiná jídla, která by se dala nazvat zdlouhavá.
No ono když se to dělá pomalu a několik hodin tak to zdlouhavé je, tím myslím, že když to budu chtít mít v poledne na stole, tak abych nejpozdějc v 8 ráno začla (v mém dnešním podání, jasně, že se dá i rychlejc, ale četla jsem, že ta pravá kuřecí polívka na nachlazení se má dělat fak na malém plamínku a hodně dlouho)
Cituji Didli: Když se nechá zelenina vyvařit, vyndá se a pak se nechá vývar táhnout jen masem
A po jak dlouhé době od varu tu zeleninu vyndaváš (když ji máš vcelku)?
Reaguji na Didli:
Polévka hovězí z hezkého předního hovězího bez kosti.Kupuju maso v Německu a většinou požádám řezníka,on něco vybere.
Žebra uzená jsou mi na phled nesympatická,neuzená marinovaná a pečená občas dělám,ale nejím.
Kosti bych prostě nevyvařovala neb je mi to nejedlé no.
Cituji Didli: Jinak když dělám vývar, tak dám zeleninu, maso, koření a když se zelenina vyvaří (je měkká jak sr..., tak ji vyndám a vyhodím a už nechám třeba další 2hod. vyvářet jen maso).
Když děláš vývar tak máš zeleninu jako sr..u?
Zajímavý, vývar táhnu 6-8 hodin a ještě nikdy se mi to nestalo. On se totiž nevaří, ale táhne.
Cituji Minette: No ono když se to dělá pomalu a několik hodin tak to zdlouhavé je, tím myslím, že když to budu chtít mít v poledne na stole, tak abych nejpozdějc v 8 ráno začla
A proč ne, než jdeš spát?
Připravím na to stačí deset minut, zapnu sporák a nechám táhnout do rána. Až vstanu tak vyndám zeleninu s masem, vývar sleji přes plátýnko.. to je opět chvilka a pak před jídlem vše pokrájím a vrátím do vývaru.
Reaguji na Veselka10:
no napadlo mě to už taky, ale sporák mám plynový, takže tohle si nerisknu, kdyby to náhodou zhaslo
Cituji Didli: bože, to je zase názor...smrdí ti příprava jídla?
Jo, vývar neskutečně smrdí. A jak se to slívá tak to je uplně něco hrozného. A crcat se s polévkou několik hodin...No dík, nemusím. Prostě nemám to ráda, snad mám ještě právo na to nemít něco ráda Ale já celkově nesnáším vaření, takže vařím tak jednou za 14 dní a nevařím nic co trvá délě jak 30 min
Cituji Veselka10: zapnu sporák a nechám táhnout do rána.
Já bych to s plynovým sporákem taky měla strach dělat...
Cituji Veselka10: 6-8 hodin
a zelenina ti za tu dobu nezměkne? A neboj, vím, že vývar se nechává jen lehce táhnout a ne vařit na nejvyšší stupeň
Cituji Tiakia: Polévka hovězí z hezkého předního hovězího bez kosti
Ale ty kosti ti dají specifickou chuť, kterou čistým masem nedocílíš... Bohužel jasně, pak je musíš vyhodit, takže ti vzniká odpad. A když vaříš třeba z kila masa, co s tím masem pak děláš? To je dáš všechno do polévky? Já třeba hovězí maso moc neprožívám, napadá mě leda je dát na kousíčky kočičákovi (ale zase je to ze soleného a kořeněného vývaru, nevím).
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.