Zdravím všechny hospodyňky,věřím že mi zase dobře poradíte.Miluji koprovou omáčku,četla jsem tady i téma s recepty ale...Mě se omáčka pokaždé srazí,asi mám nějaký špatný postup nebo co.Poraďte mi nějaký fígl,aby se mi už konečně povedla.Díky.
Cituji Hanullinka: srazí
A není to mlékem? My když používali pytlíčkové mléko, tak se při kontaktu s teplem vždycky zdrclo..
problém je v tom, že dooctovat se musí až po zalití šlehačky, nebo šlehačku nelít do vroucí omáčky - ten ocet tu šlehačku vždycky srazí
Za prvé si smetanu vyndej tak hodinku dvě předem z ledničky a do smetany, než ji naliješ do omáčky, přimíchej pár lžic horké omáčky (popř. i trochu mouky pokud nezahusťuješ jíškou).Okysel omáčku až poté, co ji vypneš.
Platí, že klasickou smetanu a šlehačku můžeš provařit, ale zakysanku pouze vmíchat do omáčky, prohřát a už nenechat projít varem.
Ahoj ,
ak já například dám smetanu vedle sporáku když źačínám s vařením (aby nebyla studená) no a když přijde čas na to nasypat ji do jídla dělám to obráceně (ale ani tak né u koprovky, spíš když dělám kuřecí dušené po rumunsku) dám smetanu do misky a do té přidám jednu lžíci toho co mám na pánvi (opečená cibule s olejem, výpek atd,) a rozmíchám, tento postup opakuju až je smetana opravdu horká, a naliju ji ke zbytku na pánev. Takhle se mě to ještě nikdy nesrazilo.
Tak doufám že jsem trochu pomohla.
Reaguji na helusiky:
Koukám, že máme stejnou radu i avatar .
odstavíš, zaliješ šlehačku a nezdrcne se to, pak to zase přivedeš do varu a doděláš ( zahustíš, dosolíš a tak)
vařím jí z nakládaného kopru - dělán základ, zaliju vodou, uvařím, dochutím zahustím, odstavím, zaliju šlehačkou, a pak dám zase chvilku vařit - nic se nezdrcne
a jak bylo psané, šlehačku mám celko dobu připravenou vedle sporáku
Mě vždycky mamka učila, že šlehačka se musí lehce zahustit hladkou moukou a pak se teprve může nalít do vroucí omáčky. Dělám to tak stále i se svíčkovou a jinými smetanovými omáčkami a v pohodě.
Reaguji na klaris:
Dám ti recept a doma budou mrkat
Reaguji na Lusinda: Já chci taky recept na svíčkovou.Sice ji dělám,ale takovou tu obyčejnou.
Reaguji na Hanullinka:
Pošlu ti do SZ dva mé recepty z jiné stránky.
Cituji klaris: Svíčkovou se asi nenaučím nikdy...
Ále naučíš, neboj.
Já už mám pár let praxe. To by jsi mě musela vidět začátcích mého kuchtění.
Svíčková je strašně jednoduchý jídlo, jen to není hned. Já teda smetanu liju přímo do mixéru k zelenině a šťávě, ze který vyndám maso a koření po vyndání z trouby a umixuju. Pak až naleju do hrnce, povařím a zahustím. Nikdy se mi to nesrazilo.
A celkově vůbec si na smetanu moc nedávám pozor, jen by se neměla lít přímo do vařícího (nalejt ji tam jen když je to trošku horké, ne vařící) a koprovku dochucuju nikoli octem ale citronem, je to jemnější. kyselé by se taky do vařícího dávat nemělo. Doladění chuti, ať už slazení nebo kyselení dělám až nakonec. Ale jak se to správně dělá netuším, spoustu věcí u vaření dělám intuitivně nebo to mám odněkud odkoukaný
ono taky záleží na kvalitě smetany a zakysky. Já mám nejlepší zkušenosti se zakyskou Yoplait - 15% s Pohlreichem.
A teď mají novinku Chef de Créme s 30% a ta je fakt výborná... jemňoučká a pokud ji budeš mít pokojové teploty a odstavíš z plotny, tak se nesrazí a omáčka bude krásně krémová....
Třeba Kunín zakyska nebo Zott jsou takový tekutý děsy, ty se mi srazej vždycky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.