Mě kolegyně teď poradili nějaký játra na bazalce, že už je prodávají naložený v Tescu, Intersparu, tak je zkusím o víkendu z rýží. Prý jsou vynikající.
Já dělám výbornou omáčku z masoxu.... Jen se na průměrnou pánev dá cca centimetr vody, v tom se rozpustí kostka masoxu a zalije se to smetanou... A to je všechno. Je to výborný jak k nokům, tak k rýži, stačí usmažit pak jen libovolný plátek masa a máš hotovo. (tu omáčku lze vytvořit až po smažení, použiješ tu pánev, co na maso - zůstane tam po něm trochu chuť, samozřejmě ne pokud tam máš moc oleje). Je to hodně rychlé, tak si to můžeš i v týdnu nacvičit, jestli by ti to vůbec chutnalo.
Cituji Nufice: kolegyně teď poradili nějaký játra na bazalce, že už je prodávají naložený v Tescu, Intersparu
Hlavně to ne,vnitřnosti v něčem naložené nikdy neodhadneš jak moc je to čerstvé!Nekupuj to.
Nebo něco netradičního, jako je například špenátový quiche neboli slaný koláč:
http://tege.blog.cz/0812/spenatovy-quiche
Na kolečka cibuli,na kolečka různě barevné papriky dát na pánev s trochou oleje,na to položit krůtí plátky/kuřecí nebo vepřové dle chuti/ osolit,opepřit a orestovat.Potom přiklopit pokličkou a nechat dusit do měkka,dle chuti lze přidat zelený pepř a smetanu sladkou nebo kysanou.K rýži ideální lehké.
Já k rýži dělám nejčastěji kuřecí na kari s pórkem, žampiony a smetanou. Na pánvičce osmahneš na kostky kuřecí maso, okořeníš (sůl, pepř, kari koření). Po osmahnutí přidám pórek, žampiony (nemusí být), chvilku podusím a zaleju smetanou.
Reaguji na honeyMichell: K rýži nejvíc milujeme čínu, jak říkáš a děláme jí takto:
Nakrájet cibuli na jemno a osmahnout, na to přidat kuřecí kousky na nudličky (obalené v solamylu), ono se stáhne a je šťavnaté. Když maso dostane "zdravou barvu" dám tam sojovku (někdy i trochu kečupu) pak přidám zeleninu co je při ruce (mrkve na nudličky, papriku na čtverečky, brokolici, cibuli na stroužky, cuketu na čtverečky...), nakonec přidám oříšky, které si osmahnu na jiné pánvičce. A uplně na závěr přidám vodu a dusím zeleninu a aby byla omáčka hustá, tak doladím kořením nebo sojovou omáčkou a přidám solamyl, aby to nebyla polévková konzistence, ale tuhá.
Jelikož se snažíme žít zdravěji, tak přidávám jen dvě lžíce sojovky a jinak to doladím kořením, podleju troškou vody (jen abyse zelenina nepřipalovala) a už nepřidávám solamyl ani víc sojovky. Je to sice trochu sušší, ale i přesto naprosto vynikající.
A pak čína na sladko:
Broskve nakrájím na kousky (z plechovky - šťávu z nich ponechám), osmahnu broskve na másle (to tomu dá moc dobrou chuť) a až začnou "karamelizovat" tak dám stranou - na tu samou pánvičku přidám osolené kousky kuřecího masa a osmahnu do zlatova pak podleju šťávou z broskví (přiměřené) a přidám na kousky nakrájené broskve. Jde to i s ananasem mňám.
Co třeba kuřecí zapečené se šunkou, sýrem a broskví. Je z toho šťáva. Dochucujeme jenom solí a trošinku pepře.
Taky přidám svou variaci na čínu:
Maso nakrájím na nudličky (dnes mám vepřové z kotlety). Do misky prolisuju 3 sroužky česneku, 1-2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, přidám koření kari nebo kari pastu případně i koření na čínu, 1 žloutek a podle množství masa olej (na 500g asi 2-3 lžíce). Směs rozmíchám, přídám maso a nechám aspoň pár hodin naložené. Maso se do směsi hezky obalí, nezůstane žádná přebytečná šťáva (olej).
Na pánvi osmahnu trošku cibulky a přidám maso. Jakmile dostane masíčko barvu, přidám nakrájenou papriku a bambusové výhonky (příp. další zeleninu, kousek jablíčka na kostičky nebo ananas). Zaleju vodou a chvilku podusím. Vody dávám méně, aby se vydusila. Když chci omáčkovitější konzistenci dám vody více a nakonec zahustím solamylem. Papáme s jasmínovou rýží a moc nám to chutná.
Vyloženě omáčka.to asi ne, ale mám moc ráda kuřecí játra s rýží. Po tom bych se mohla utlouct.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.