Cituji sarra: Potraviny v Německu jsou kvalitnější?
Ano jsou, schválně se podívej na složení koupené v Německu a stejný produkt koupený zde, budeš hodně překvapená. Není tajemství, že západní evropské státy vyrábějí dva druhy výrobků jedny pro sebe a druhé pro vývoz do střední a východní Evropy. Jinak my se snažíme nakupovat jen kvalitní výrobky s co nejméně chemií, hlavně se u nás ujíždí na chlazených rybách z makra a kvalitním vínu
Reaguji na Karolinaa: Tak mléko si převařujeme, ale musím ho do druhého dne spotřebovat, jinak dost rychle kysne. Je to madeťácké mléko (co také jiného na jihu čech, že?)
mě mlíčko chutná moc
a smetánka je také moc dobrá - akorát na zjemnění svíčkové.
Jinak jak píšeš, je to dáno výchovou - moje maminka i babička jsou poctivé kuchařky, žádný bujón ani masox, nebo hodně mouky v omáčkách - u nás to neexistuje, vše domácí.
navíc jsme z vesnice, tak i většina surovin, akorát nám teď přestala dojit kravička, tak to mléko musíme kupovat
A s těmi studenty - no, bratránek také nedostatkem netrpí, ale raději šetří na půlitry piva, než aby si koupil lepší jídlo. (studuje v Plzni)
Reaguji na sarra: Ono je totiž rozdíl,když se vyrábí pro český trh a když si němci vyrábí pro svůj trh.Sama jsem se na vlastní oči přesvědčila u jednoho z výrobků: Úplně stejná značka,koupeno v ČR a stejná koupená v Německu,kromě obalu (který je skoro stejný ) rozdílné složení a úplně jiná chut.Jedno vyrobeno v Polsku,druhé (opakuji stejná značka) vyrobeno v Německu.Skoro všechny výrobky,které mají i u nás mám důkladně prozkoumané a ochutnané takže můžu s klidným svědomím rozšiřovat,že v NĚMECKU JSOU POTRAVINY KVALITNĚJŠÍ !! a z velké části i LEVNĚJŠÍ !
Reaguji na karkulkaR:
Bydlím sama, za jídlo utrácím jen za sebe. Sice to nepočítám, ale nejméně
6.tis. to bude (bez restaurací a kaváren). Na jídle opravdu nešetřím, když mám chuť na bůvolí mozarellu, tak si ji koupím, cca 65kč, mám ráda sýry, tak si je na víkend nakoupím v italském obchodě za 300kč... Za jídlo mi peněz líto není.
Cituji Rosie: Cituji Eveyli: Je to taková česká logika hlavně a´t je to levné a je toho hodně - a o kvalitě se nám může jen zdát.
To já nepsala, jak se ti to povedlo?
Ano, čtu složení, vybírám, maso mám ráda bio, hlavně na chutí kuřecího to je poznat...
Jsem z Liberce, naučila jsem se jezdit do Německa, potraviny jsou tam levnější, kvalitnější a třeba jenom když koupím veliké balení pracího prášku, tak se mi benzím vrátí...
A je zajímavé, že tam nakupouju v Kauflandu a složení výobků pro německý a pro český trh je dost rozdílné, což je hrůza...
Jediné co nakupuju v Čechách je chleba Šumava( miluju ho) a ovoce, protože do Žitavy jezdím jednou za týden nebo i 2 týdny a to by mi nevydrželo...Navíc ovoce je tam dražší než tu...
Reaguji na Adka:
to já radši jsem furt doma abych neutratila ještě víc, právě chci začít šetřit abych na jaře jela po 3 letech na dovolenou trošku luxusnější, tak holt se bude šetřit na jídle ale zas taky jsem kupoval třeba pringles uzená žebra za 65kč protože jsou vynikající, ale chci si dokázat, že dokážu žít i trošku usporně, jak to má X lidí celý život, zatím je to 14 dní a už ted mám abstáky po dobrotách
Cituji eve.: Tak mléko si převařujeme, ale musím ho do druhého dne spotřebovat, jinak dost rychle kysne. Je to madeťácké mléko (co také jiného na jihu čech, že?
Vyzkoušej bio mléko Amálka, je nesrovnatelně lepší než ostatní!
Snažím se o to
Cituji petraparis: Jinak já si myslím, že to, co je "značkové" a drahé, nemusí být rozhodně záruka kvality.
To platí snad o všem, k potravinám pak můžeme dodat, že třeba bio výrobky jsou náchylnější k plísním a podobně, takže vše má svá pro a proti
Cituji eve.: Je to taková česká logika hlavně a´t je to levné a je toho hodně - a o kvalitě se nám může jen zdát.
Cituji Rosie: no ono to až tak není nějaká blbá logika, spoustu lidí by si třeba chtělo kupovat biopotraviny a podobně, ale každej na to holt nemá....a nejlevnější potraviny bohužel jsou často (ne vždy) ty nejmíň kvalitní a nezdravý....
Na obou názorech něco je, já to zkouším stylem "ať je je to levné a je toho hodně (přece jenom vařím i pro chlapa) - a přitom pořád kvalitní".
Nedávno jsme se s přítelem sestěhovali a mně tím vznikla unikátní příležitost plnit ledničku tím, čím sama chci Peněz nazbyt opravdu není, tentokrát jsme (za oba) utratili za jídlo pět tisíc a to vím, že tam byly zbytečné věci a ještě by se to dalo trochu snížit. Takže se řídím selským rozumem a když nad tím přemýšlím, vychází mi zhruba toto:
1) když už nemám na to, abych kupovala danou věc v dobré kvalitě, oželím ji a nebo ji nahradím, ale užívám minimálně (jinými slovy kde to jde, koupit kvalitnější výrobek)
- to je třeba příklad šunky, nejíme ji ve velkém, ale občas ano a já si ráda koupím nějakou poctivou (třeba ty z Lidlu, jak píšete, mají přes 90 % masa) a když na ni není, raději si koupím tvaroh, pórek a udělám pomazánku
- každý den si do práce beru na svačinu jogurt a teď jsem zjistila, že v Lidlu mají malý dobrý plnotučný jogurt (vyrobený ve Valašském Meziříčí!) za cenu nějakého kauflanďáckého ošuntu, takže moje volba je jasná - čili zde koupím kvalitnější výrobek a dokonce nic nepřiplácím
2) nepotřebuji vyloženě bio kvalitu, stačí mi poctivé potraviny a jednoduché recepty aneb nejjednodušší řešení bývají mnohdy na nejlepší
- když udělám jahelník s domácími jablíčky, medem a dobrým tvarohem, je to levné, dobré a výživné jídlo z kvalitních potravin - nic není ošizeno a s milým si pochutnáme
- stejně tak než řešit, že zelenina je drahá a maso taky, udělám sem tam na oběd luštěniny s čerstvými vajíčky nebo zvolím nějakou jednoduchou úpravu brambor a doplním čerstvým sýrem či podmáslím - a hned se pár korun ušetří, je to milé zpestření a opět, nic není na úkor něčeho jiného a oproti nedozrálé zelenině a steroidovému masu jsme dokonce na vyšší kvalitě.
Cituji Eveyli: To já nepsala, jak se ti to povedlo?
tak to teda nevím teď jsem koukala, psala to eve.
Reaguji na Rosie: Já si myslím, že na to řada lidí má, ale nechce hledat a jsou líný. Mám lidi v okolí, kteří nadávají,jak je u nás vše drahé a že čeští zemědělci pomalu vymřou a biokvalitním surovinám se vysmívají, přitom když jedou nakoupit, tak koupí vše dovezené z německa, číny a polska, namísto kvalitních surovin, třeba i z bedýnky si ještě vypráví o tom, jak to měli kde levné a bylo toho hodně. Hluboce zamražené prsní řízky 1Kg za pár korun a pak kouknete na obsah masa a je ho tam 60% zbytek voda - myslím, že to je hodně drahá H2O. A tak je to se vším....A neříkám kupujte bio, ale přemýšlet odkud sem ta daná věc putovala a přečíst si složení není zas tak náročné.
Reaguji na Red_fire:
super přístup, přesně. také bydlím s přítelem na koleji a těch peněz opravdu moc není a vaříme obdobně. Přítel je masový, tak se snažím mu také maso dopřát, ale třeba jej udělám s omáčkou a kynutými knedlíky - to on moc rád a náklady až na to maso minimální. Čočka s vajíčkem a párkem je u nás také často, dnes máme dušenou mrkev s předním hovězím a bramborem, do menzy nechodíme (vyjde to o hodně dráž a mají malé porce, takže i já mám po obědě hned hlad a ani to není moc dobré)
Takže je to o hledání.
Reaguji na eve.:
netvrdím, že to vůbec nejde...ale přece jen, když letím v šest ze školy nebo z práce a doma mě ještě kupa úkolů a práce čeká (a jsou lidi, co jsou na tom časově ještě hůř), nemám ani čas ani náladu strávit v obchodě hodinu studováním složení potravin, nehledě na to, že kdybych chtěla kvalitněji nakoupit, v našem věčně vybrakovaným albertu asi moc neuspěju, takže bych si musela zajet někam dál...zrovna včera jsem slintala u regálů s biopotravinama v DM, ale ne, ani tu blbou tyčinku, na kterou jsem měla fakt chuť a hlavně hlad jsem si za 19 korun nekoupila...Sama bych nejraději jedla všechno čerstvý, poctivý, kvalitní, ale prostě to né vždy jde... když maj v albertu chlazený kuřecí prsa v akci, tak je koupím spíš, než abych si koupila prsa jednou tak drahý v masně vedle. třeba brambory máme z chalupy od souseda každoročně, mnohem levněji, než z obchodu, přes léto zeleninu z babiččiné zahrádky (i když není vyloženě velkej výběr), ovoce sem tam od někoho, vajíčka jsou jasný, ty hlavně od známé celoročně, ale není to bohužel pořád (a zrovna na nich hodně poznám kvalitu), ryby moc nemusím, ale máme je od mamčinýho přítele rybáře docela často,...a to je asi tak vše, zbytek bohužel nemám kde získat a v obchodech nebo na trzích (i tam je ale kvalita pochybná) je to vážně předražený.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.