Zajímalo by mě, jak jste na tom . Sama jsem opravdu dosti vybíravá, baví mě vaření a tak si troufám říci, že poznám kvalitu na chuti. Protože mám možnost, tak maso nakupuji pouze od chovatelů "farmářů", ryby čerstvé v rybárně, zeleninu a ovoce v sezóně od pěstitele, např. těstoviny dělám sama, šunky pouze s 90-95% masa a více... Dnes jsem měla čas projít se po městě, tak jsem si koupila čerstvé máslo (mimochodem pecka). V Albertu jsem se pak prodavačky ze zvědavosti zeptala, jestli má některá z nabízených šunek více než 90% masa, nebo jestli aspoň tuší, kolik má která šunka procent aspoň orientačně... Nevěděla a jako bonus jsem se dozvěděla, jestli toho nechci trochu moc... Tak nevím, opravdu je stále trend nakupovat co nejlevnější potraviny? Kečup, sojovku, sekanou, taveňák a třicet deka gothaje? Z toho snad nikdo mít chuťový zážitek nemůže
Myslím si, že v dnešní době ani ty kvalitní nejsou až tak kvalitní.. Ve všem je chemie a podobně.. Pro příklad: Pěstujeme si na zahrádce rajčata a když si dám to ze zahrádky a to co je v obchodě, ať už jakože normální, nebo bio nebo někde z trhu a podobně tak žádné se chutí nevyrovná tomu ze zahrady.. Můj názor
Veskrze kupujeme kvalitní potraviny. A kupujeme i to, co jsi vyjmenovala jako příklad nekvalitního. Například kečup jedině od Heinze (teda ne že bysme ho moc používali), protože neobsahuje chemikálie, sojovku vždy nějakou kvalitní, sekanou a taveňák má rád přítel, já to nejím, gothaj je co?Dělám si srandu. Šunku kupujeme taky jen s 90 a více procenty masa. Dalo by se říct, že se řídím dle zdravého selského rozumu - čtu si složení potravin a podle toho nakupuju. Myslím, že i v normálním obchodě se dá nakoupit kvalitně a za přijatelnou cenu. Na trhy, do rybáren a k farmářům nechodím. Nebaví mě kupovat každou potravinu jinde, takže nakupuju v supermarketu, ale s velkým rozmyslem. De facto pořád kupuju ty samé osvědčené potraviny dokola. A když beru novinku, vždy si přečtu složení.
Reaguji na Krvinkaxxx: Nevyrovná, stejně tak třeba jablka, salát, trnky
Také tak nakupuji, hlavně čtu složení. Kousek od domu máme přistavenou mlékárnu, kde si za 20 Kč natočím 1l čerstvého mléka, každé ráno mléko dolévají čerstvé - když nachám mléko stát v hrnci v lednici přes noc, takse mi do rána na něm srazí snad ta nejhustší smetana a mléko se musí převařit kvůli bakteriím.
Jinak se snažím jíst normálně, žádné diety, ale jak píšeš sezónní potraviny. Těstoviny si dělám také své dle Jamieho Olivera.
Jinak bydlím na koleji a když vidím co si studenti kupují k jídlu....hrůza.
Je to taková česká logika hlavně a´t je to levné a je toho hodně - a o kvalitě se nám může jen zdát.
Reaguji na Eveyli: Přesně tak.. I ta vůně je úplně o něčem jiném..
mitternacht:
Heinz na to, že je jeden z nejdražších dopadnul jenom uspokojivě...
Cituji mitternacht: sekanou a taveňák má rád přítel
Ano, přesně tak to máme i my. A přesvědčit chlapa, kterej nerad utrácí, že ta šunka, co stojí dvakrát víc než salám, co si vybral je nadlidskej úkol. Naštěstí skoro vždy nakupuju já, tak ho to donutí a zatím je spokojenej .
Cituji eve.: kde si za 20 Kč natočím 1l čerstvého mléka
To by mě zajímalo, automat mám kousek, ale mám z toho mlíka nějak respekt. Sice ho nepiju, ale občas třeba do musli... Jak dlouho vydrží v lednici? A musí se převářet nebo je to jen na tobě?
Cituji eve.: když vidím co si studenti kupují k jídlu....hrůza
Mám kamaráda, který nedostatkem netrpí, ale když vidím, jak si k obědu dá chleba s kečupem... No, asi jsem frfňa
Jinak holky, domácí z vlastní zahrádky je nejlepší, to je jasné, jenže já na svém pidi balkoně toho moc nevypěstuju, nehledě na to, že mi nepřežila ani máta v truhlíku Když si ale přivezu od rodičů, to jsou hody!
Reaguji na Nixtreme:
Předběhla jsi mě, na ten kečup jsem chtěla reagovat taky.
Jinak já si myslím, že to, co je "značkové" a drahé, nemusí být rozhodně záruka kvality.
Taky se snažím nakupovat kvalitní potraviny, občas zajdu na farmářské trhy, mlíčko z mlékomatu a nedávno u nás otevřeli i farmářský obchůdek, takže tam. Něco se dá sehnat i v třeba v DM, Tescu či Intersparu.. Zeleninu bych si nejradši vypěstovala sama, jenže bydlím v bytě a moc dobře to nejde..
Nakupuji pouze kvalitní potraviny - především Alnaturu a v bio obchodech. Čtu složení, vybírám si vše bez barviv a konzervantů. Sice to leze do peněz, ale s ohledem na zdraví to obětuji.
Na farmářských trzích jsem nakupovala také. Vůbec nejím tavený sýr, tatarku, majonézu, kečup, sójovou omáčku...
Cituji Karolinaa: pouze od chovatelů "farmářů",
Na vlastní oči jsem viděla, jak "farmáři" nakoupili v kauflandu zeleninu, chřest, ovoce a šli s tím do svého stánku, kde to vydávali za jejich produkty. Od té doby farmářským trhům ( v Praze) nevěřím.
Jinak třeba kvalitní šunku 95% kupuji v Lidlu
Reaguji na Renataxyx: Taky jsem viděla farmářskou okurku zalisovanou v obalu Já ale beru od ověřeného zdroje, ne přes nějakého zprostředkovatele. A s tou šunkou souhlasím, taky kupuju v Lidlu
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.