Otázka je jasná - kolik kuchyňské soli doma používáte?
Už delší dobu si všímám jak lidé používají nadměrně sůl, není téměř žádný recept který by ji neobsahoval. Lidé kolem mě často říkají, že solí málo, skoro vůbec apod., ale když náhlednu do jejich kuchyně, tak skutečnost je úplně jiná.
Vlastně ani moc nechápu proč se solící lidé pokoušejí o nějaké vaření, když stejně neví jak to které jídlo skutečně chutná, chuťové pohárky degenerované solí, to nedovolí...
Ne, nechci tu kázat nic o tom, jak všechnu sůl co potřebujeme máme obsaženu v základních potravinách a běžně solit jídla je barbarství. Jen mě opravdu zajímá, když je kolem tolik rádoby gurmánů, kolik jich je ve skutečnosti.
Pro úplnost, také někdy sůl používám do jídel, která si bez ní neumím představit...bramborová kaše, knedlíky, palačinky, domácí pečivo apod.
Za rok doma spotřebujeme průměrně méně než 50g kuchyňské soli. Co vy?
Reaguji na Veselka10:
Já solím. Nepřesoluju, ale bez soli si jídlo prostě neumím představit.
Pohádka Sůl nad zlato, mne v tom vždycky utvrdí.
Nekupuju žádná jídla - konzervy, polotovary... - ve kterých se nachází velké množství soli a různých konzervantů, které jsou daleko horší, než běžná kuchyňská sůl.
Reaguji na True: Děkuji za odpověď, ale mohla bys zkusit odpovědět na to, kolik té soli asi používáš? Třeba podle toho kolik jí tak cca za rok koupíš...
Jak už jsem psala, lidí, kteří říkají, že solí málo znám mnoho, ale zajímá mě jaká je skutečnost.
Cituji Veselka10: Za rok doma spotřebujeme průměrně méně než 50g kuchyňské soli.
To myslíš vážně? Jak vaříš brambory a těstoviny, bez soli?
U nás se vypotřebuje ročně několik kilogramů soli. Ne moc,ale tak dva tři balíčky určitě. A nemyslím si, že je to moc.
Já to tedy odhadnout nedokážu. Solila jsem méně, resp. dlouhodobě (několik let) velice málo, ale začala jsem mít problémy kvůli malému množství sodíku v krvi a začala kolabovat, takže jsem dala na odbornou radu, solení zvýšila a je po kolapsech. Pravda ale je, že po počátečním šoku, když člověk přestane výrazněji solit, u mne tak po dvou až čtyřech dnech, chuť například zeleniny vynikne a jídla se stanou alespoň pro mne barevnější.
Pokud vařím sama tak žádnou, mamka používá vcelku dost :/ Kolikrát to je dle mě zbytečné, já neosolím brambory, špagety a nejde to vůbec poznat
Reaguji na papapam: Myslím, naprosto vážně. Jednou ročně koupím slánku, tu s dávkovačem a každý rok ji vyhodím plnou okolo 3/4. Kromě již zmíněného sůl nedávám nikam, tedy ani na brambory, těstoviny atd., ono to není potřeba.
Tak já solím dost, za rok si myslím, že spotřebuji (já a můj přítel) cca 0,5 kg soli, nedokážu to odhadnout. Více než sůl ale používám Podravku (která obsahuje také velké procento soli) a různé koření. Přímo do vaření moc soli nedávám, ale potom na talíři si pak přisolím. Není to dobře, vím to, ale nemohu s tím nic dělat...
Reaguji na Eveyli: Moje maminka solí, ale už si zvykla, že když občas vaří i pro mě a manžela, tak sůl nedává.
Reaguji na Veselka10:
Jsem na tom podobně jako ty. Když vařím pro ostatní, tak už automaticky berou sůl, protože vědí, že pro ně to bude bez chuti Nesolím ani vajíčka - to nikdo v okolí nechápe.
Reaguji na Sluncere: Počítám pouze sůl, protože podravku a jiná koření s obsahem soli nepoužívám.
Reaguji na Káča88: Chápu Tě, u nás mají smůlu, protože slánku jsem zrušila. No né tak vážně, kdyby někdo chtěl přisolit, tak sůl donesu, ale zatím se to nestalo. Je, ale fakt, že když vařím pro ostatní, tak volím taková jídla ve kterých to nebude nijak zvlášť znát.
Dávám sůl i do moučníků, chutě se pak hezky spojí . Nevidím na tom nic špatného.
zkusím uvést na pravou míru: dospělý člověk, by měl denně přijmout 5g soli (1 čajová lžička), což je opravdu málo, pokud bereme v úvahu,že sůl obsahuje skoro vše od rohlíků až po šunky, sýry atd. Lidi opravdu přesolují (to je známá věc, a týká se to též profi kuchařů, protože slané přece chutná lépe). Nicméně, pokud doma solíš, většinou vaříš pro více osob, teda špětka soli se v jídle jaksi rozloží, takže se ti může zdát, že solí moc. Nicméně závěr je asi takový,že opravdu soli máme v dietě nadbytek a je opravdu dobré omezovat ji alespoň v jídle, které si uvaříš ty sama doma. Tím samozřejmě nejdeme do extrémů jako je nesolení brambor, atd. Prostě všeho moc škodí a všeho s mírou.
Řekla bych, že solím tak nějak "v normě". Prostě ani moc, ani málo Jsou jídla, ke kterým nepotřebuju sůl vůbec, ale jsou i jídla, která si bez soli neumím představit, takže asi tak
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.