Chystám se péct koláče, tak vkládejte recpety jaké pečete. Kdyby někdo měl i foto, bylo by to ještě lepší.
Nej nej nej nej nejlepší jsou štrůdlíky
1 pomazánkové máslo, 2 kelímky (od toho másla) hladké mouky. Zadělat těsto, vyválet, poklást tvarohem(s vajíčkem a cukrem), mákem nebo postrouhanýma jabkama (s cukrem a skořicí), zavinout, potřít žloutkem a šup do trouby. Mňam!
A nebo lopaťáky (frgály)
Na 8 kulatých lopaťáků:
1 kg hladké mouky
4 vejce
trochu sádla a oleje
1 stella (nebo Zlatá haná)
sůl
kvásek (4 lžíce cukru krystal nasypat do 0,25l teplého mléka a do toho ještě rozdrobit kostku droždí)
Smíchat mouku, špetku soli, 4 žloutky a vzejitý kvásek, přidat stellu pokrájenou na kostičky a pak trochu sádla (asi 2 vrchovaté lžíce) a oleje (taky 2L). Pořádně promíchat a vmíchat sníh ze 4 bílků. Těsto musí být řidší a při míchání musí dělat bubliny. Pak se nechá asi půl hodiny kynout. Po půl hodině promíchat a ještě nechat půl hoďky kynout.
Po vykynutí rozdělit těsto na 8 hromádek, plech vymazat máslem a posypat moukou, z hromádky udělat na plechu placku, na tu dát náplň (tvaroh, mák, povidla, hrušky, ovoce, prostě cokoli), posypat drobenkou, kraje potřít máslem a šup do trouby. Po upečení kraje opět potřít máslem (já peču na 170st asi půl hodiny).
Náročnější ale výsledek stojí za to!!
Bufina
na štrůdlech není co zkazit a pokud děláš něco z kynutého, tak to chce opravdu mít čas a snažit se. I mamka, která je dělá xlet, když se na to nesoustředí, tak se jí nepovedou A opravdu není potřeba kvantum věcí, to je super!
Kdyžtak dej vědět, jestli se do nich pustíš, jsem zvědavá, jak se zadaří někomu jinému
Pokud nemám čas, tak vezmu 300g hladké (nebo napůl s polohrubou), 150 g másla, 2 žloutky, trochu studené mouky a udělám těsto, které nechám půl hodiny odležet, pak vmačkat do formy (jsem líná ho válet ) a naplnit, většinou na dvě čtvrtiny dva oslazené tvarohy s bílky a na zbytek povidla a šup s tím do trouby. Deset minut před dopečením posypat mandlema na plátky. Nebo miluju jako náplň zkaramelizované osminky jablek...
méně než
10 příspěvků
Nás uchvátil tenhle: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=69574
Dělala jsem ho s borůvkama.
Miasofia
Prosím Tě nic vic nedáváš do toho těsta na štrůdl?Jen to pomazánkové máslo a mouku?Děkuji.
blanž
maximálně když je těsto moc řídké, tak se přidá mouka ale jen trošička. Já zatím nikdy nepřidávala, vždy to bylo akorát. Je to fajn pro ty co nemůžou vajíčka (jako můj tchán)
Cituji Miasofia: a štrůdl není koláč
Na štrůdly tady témata jsou:
https://www.omlazeni.cz/recepty-na-jablecny-59-7526 -0.html
https://www.omlazeni.cz/jak-pect-strudl-59-15929-0. html
Obecně vzato, štrůdl bych jako koláč také neoznačila, koláče mám spojené s kynutým těstem, kulatým tvarem (většinou), různými náplněmi, pokladené ovocem a tak. Pak jsou řezy (tvarohové, jablečné, míša, margot, bratislavské...), štrůdly, bábovky, buchty... Souhrnně pro to všechno těžko hledám název.
No ale ten recept na štrůdlové těsto, co jsi sem dala, je opravdu pro mě objev, z pomazánkového másla jsem ho ještě nikdy nezkoušela.
Taky mě zaujal nápad s tím pomazánkovým máslem, já ho normálně nekupuji, ale co si vzpomínám, tak bylo hodně slané, máš nějaké konkrétní, které používáš, že bych dala na prověřenou kvalitu
Tak nevím jestli se jedná o koláč, nebo o řezy , ale já dělám toto.
1 velký bílý jogurt
1 kelímek (od toho jogurtu) polohrubé mouky
půl kelímku cukru
půl kypřícího prášku
Vše smíchat , dát na vymazaný a vysypaný plech a na to ovoce-( nejradši mám borůvky) a na to drobenku. To je vše . Žádný tuk ani vejce.
(Do těsta propašuju, když mám rumovou příchuť a borůvky obalím ve vanilkovém pudingu.
A pod to ovoce je také dobrý tvaroh.)
A budu zkoušet ten štrůdl z pomazánkového másla, zní to dobře.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.