Reaguji na Girasole:
jj, do normálního základu na italské rizoto se přidá čerstvý horkou vodou propláchnutý špenát, bud nakrájený na malé kousíčky nebo na hrubo. já radši na hrubo, přítel na jemno, tak to dává tak půl na půl
Tak rizoto pro mě = jedině pravé italské s vínem a kvalitním parmazánem. A další ingredienci/e přidám podle momentální chuti - šafrán, prosciutto, hrášek, houby...
České "rizoto" doma dělám jednou do roka a spíš jen tak z recese a ze vzpomínek na školní jídelnu Klasika - rýže, maso (nejčastěji když mi zbyde kuřecí po uvaření polévky), steril. hrášek, cibulka. Hodit zapéct do trouby, pak podávat se steril.okurkou a nastrouhaným eidamem.
Pan Cuketka nabízí verzi tuto, ve škole nám dělali zřejmě srbské. A já se přiznám, že když mě napadne udělat rizoto, příteli rovnou řeknu, že bychom mohli mít smíchanou rýži se zeleninou, masem, "..něco jako rizoto", protože si sama uvědomuji, že to rizoto opravdu není Uvařenou rýži smíchám na pánvi s "mokrou směsí" - podušená či restovaná zelenina, podle druhů zeleniny zvolená omáčka, maso (nebo šunka či dvě nožičky párků). Na talíři posypeme sýrem a baštíme, vždycky je to dobré, ale rizoto to opravdu není...
Přítelova i moje mamka to dělají podobně, takže si milý nestěžoval
Cituji Red_fire: bychom mohli mít smíchanou rýži se zeleninou, masem,
Rýže zamíchaná s něčím styl "co dům dá" je univerzální rychlé jídlo a nikdy není chuťově stejné....mám moc ráda.
Cituji Laky: Rýže zamíchaná s něčím styl "co dům dá" je univerzální rychlé jídlo a nikdy není chuťově stejné....mám moc ráda.
Děkuji!
V našem případě velkou roli hraje i to, že se milý diví a žasne, jak dobré jídlo dokážu připravit, když vlastně "doma nic není"
České mi moc nejede ale italské je úžasné.. bohužel ne vždycky se mi podaří dosáhnout té krémové konzistence Nemáte na to nějaký trik? Někde jsem četla že se má vařit přesně 18 minut
Reaguji na Sportacka:
Stadium pokusů máme za sebou a přišli jsme na to, že do hrnce s rýží je třeba neustále dlévat vývar a pořád míchat, vývar by měl být aspoň 1 cm nad rýží.
Vaříme i dýl než 18 minut.
Reaguji na Sportacka: ale pr.d 18 minut.
1. v hrnci rozpustit máslo (nebo máslo napůl s olivovým olejem)
2. osmahnout najemno nakrájenou cibulku/šalotku
3. přisypeme rýži na rizoto (Carnaroli, Arborio)
4. až se rýže začne lesknout, tak zalijeme skleničkou dobrého bílého vína
5. postupně za stálého míchání přidáváme vroucí/horký vývar - vždy, až se tekutina v rizotu vsákne do rýže = rizoto nikdy neplave!
6. až je rýže měkká, vypneme sporák, vmícháme kousek másla, nastrouhaný parmezán a je to.
Pokud dělám rizoto s něčím (hrášek, parmská šunka, houby...), tak je přidávám během dušení, případně ještě osmahnu spolu s rýží.
Reaguji na Ladie: Jj to všechno mám nastudované ale přesto - někdy je to fakt úžasné krémové risoto a jindy míchám a míchám a pořád je to jen mastná rozvařená rozvařená rýže Nevím, možná dávám opravdu moc vývaru naráz.. Ale teď jsem na to úplně dostala chuť
Mám ráda oba způsoby přípravy. České mi chutná s kousky kuřecího nebo s mletým masem (fakt je to dobré), červenou paprikou, kysekou okurkou a hromadou eidamu (typické školní).
Italské zase miluju s hráškem, vývarem, bílým vínem, chřestem, parmezánem apod.
Asi trošku OT, ale byly jste někdy na pravém italském risottu v restauraci? Já si ho jednou dala - v dost slušné italské restauraci v Praze - a chutnalo to příšerně, myslím že to ani pravé risotto nebylo Nevíte o nějaké, kde ho umí uvařit??
Tak u nás se jí jen české rizoto, recept od mé babičky Italské jsem asi nikdy neměla
Jinak teda pytlíkovou rýži uvařím zvlášť, cibulka, vepřová konzerva tak nějak pokrájená, sterilovaný hrášek a kukuřice, popř. i kapie, zakapat sojovkou, smíchat s rýží, na talíři posypat sýrem. Toť naše rizoto Když jsou zbytky z kuřete, tak místo vepřovky kuřecí. Rizoto je u nás nouzové jídlo, když mi nic jiného nenapadne, nebo potřebuju něco rychlého
Reaguji na Sportacka:
Aromi - rizotto výborné....
ale ovšem taky záleží co od rizotta očekáváš??A jestli jsi ho někdy jedla v itálii?
Reaguji na Mylady: V Itálii ne.. Poprvé v životě jsem na něj šla do téhle restaurace - děs. Když se mi povede doma tak je úžasné, proto bych chtěla zkusit i tu restauraci-očekávám že bude jemné a krémové, trošku mastné, s parmazánem-ne eidamem a prostě to nebude "české rizoto". Podle mě by taky mělo být v hlubokém talíři ne? Jinak to není risotto.. Na to Aromi se kouknu, díky.
Reaguji na Sportacka:
Jojo přesně tak...to ti můžu slíbit, že v aromi na eidam určitě nenarazíš mě tam chutná, a chutná mi i v itálii. Mám ráda risotto milanese, chřestové, s hříbkama, ...skoro všechny vlastně.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.