Ahoj holky,
zajímalo by mě, jestli doma vaříte rizoto českým nebo italským či francouzským způsobem?
Přivedl mě na to manžel, který se nedávno pozastavoval nad tím, proč to moje rizoto je úplně jiné než od maminky. Já osmahnu cibulku, houby, přidám rýži, osmahnu ji, zaleji buď zeleninovým vývarem nebo vínem či obojím, případně hned na začátku přidám další dobroty (hrášek, mušle, chřest ...) a koření. A všechno to dohromady dusím, míchám, přílévám případně vývar. Na závěr posypu parmezánem.
Manželova maminka prý nejspíš uvařila rýži, smíchala ji s masem a hráškem a dala zapéct do trouby.
Sice si to vypadlo, že si manžel na mém rizotu pochutnal, ale jako kdyby zatoužil po té chuti z dětsví ...
Jak děláte rizoto Vy?
Italsky, osmahnu šalotku, arborio, pak víno (když mám ) a nakonec postupně vývar a pak další dobroty, podle toho jak dlouho se vaří. A nakonec parmezán/gran padano. Koření moc nedávám, jen sůl, pepř a muškátový oříšek úplně nakonec.
Na tom českém bych si už vůbec nepochutnala.
já dělám takový, co dělávala moje máma, příteli bych to pravý italský těžko vnutila. Takže já uvařím rýži, orestuju maso, smíchám, přidám trochu vývaru, sladkou a pálivou papriku, kmín a na talíři posypu sýrem. Asi by se tomu ani nemělo říkat rizoto, jíme to s kyselýma okurkama.
já dělám 2 druhy,úplně jednoduché.Mě více chutná:kuřecí kousky(vařené nebo na grilu),klasicky vařená rýře a jakákoliv mražená zelenina,nakonec posypat strouhanám eidamem.Přítel má rád místo kuřecího mleté maso a ze zeleniny jen hrášek a kukuřici
Tak já teda nejsem žádná kuchta a moje rizoto není ani české ani italské. Jednoduchost je moje heslo, nějakou slípku vůbec nevařím (to dělají naši, pak je z toho polívka a tím pádem i vývar), natož ji pak obírat. Sólo uvařím rýži, na pánvi osmažím na cibulce kuřecí prsa pokrájené na kostičky, smíchám s rýží, přidám ster. hrášek a kukuřici, opepřím, osolím a tím taky končím Na další chutě nejsem zvědavá, možná houby bych tam snesla, vývar jak píšu, jsem tam v životě nedala a jím to zásadně taky se ster. okurkou. Když se to někomu nelíbí, ať si uvaří sám Ale přítel to jí rád, neremcá, jeho mamka dělá jiné a naši taky, ale jak říkám, já sem ráda, že zvládnu tohle
Cituji BarbieBlonde: mleté maso
to si nedokážu vůbec představit, mleté maso s rýží?
Cituji NetaNeta: na talíři posypu sýrem
Cituji BarbieBlonde: posypat strouhanám eidamem
tak to já vůbec a nikdy mi tam nechyběl, ale ve školní jídelně to tak bývalo, to je fakt, pro mě zbytečná ingredience navíc
většinou na český způsob,ale párkrát jsme to zkoušeli na italský a to je ovšem jiná mňamka!..to naše je spíš taková míchanice-všehochuť
Tož já to vařím ještě jinak (podle toho, jak to znám z domu). Uvařím zvlášť rýži (většinou sáčkovou), na pánvi osmahnu cibulku, přisypu mraženou směs kukuřice-hrášek-mrkev, osolím. Pak to všechno zamíchám, přisypu kari a když mám, přiliju lák z okurek...nakonec jen nastrouhám eidam nebo nasypu balkán a hotovo. Je to šílená patlanice, ale já jsem na to zvyklá od malička, jiné se u nás nedělalo, tak mi to chutná a přítel si taky nestěžuje.
vařím obě, klasický český má rád muž a sobě si dělám italský třeba s hráškem a pršutem nebo chřestem
Cituji panda08: tak to máš jako třeba plněné papriky
No já právě ani ty plněné papriky s rýží nejím, jen s knedlíkem. Ale to je asi o zvyku, nejsem na to naučená. Mám kámošku, co sní s rýží i řízek.
Cituji panda08: uvaří se rýže, osmahne mleté, uvaří květák(na kousky)-smíchá se to, zalije smetanou a zapeče..ňam!
To může být dobré, myslím ta zapečená rýže, mleté maso bych asi nahradila tím kuřecím Ale jako inspirace zajímavé, nikdy by mě nenapadlo rýži zapékat, ale to je tím, že umím uvařit tak 20 jídel a neexperimentuju
Cituji Julie24: Já osmahnu cibulku, houby, přidám rýži, osmahnu ji, zaleji buď zeleninovým vývarem nebo vínem či obojím, případně hned na začátku přidám další dobroty (hrášek, mušle, chřest ...) a koření. A všechno to dohromady dusím, míchám, přílévám případně vývar. Na závěr posypu parmezánem.
Ne až tolik zeleniny, ale jinak úplně stejně
Z domu a ze školní jídelny pamatuju takové to typicky české rizoto. Ne, že by mi nechutnalo, ale s italským to moc společného nemá. V mé variantě nikdy nechybí kulatozrnná rýže - ideálně Arborio, bílé víno, vývar (většinou kuřecí a nikdy ne z kostky) a parmazán. Ostatní přísady jako maso a zelenina měním dle nálady a stavu ledničky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.