Holky, poraďte jsem snad závislá na uzeninách. Jak si nedám denně nějakou uzeninu s pečivem mám pocit hladu . Hlavně ji potřebuji vysadit abych zhubla jelikož si myslím že přibírám po uzeninách. Sladké mi nic neříká a vlastně ho ani nejím. Prosím o jakoukoliv radu.
Najdi si na internetu videa, jak se uzeniny vyrábějí a z čeho, případně (to je tvrdší varianta terapie ) absolvuj přímo ve výrobně exkurzi.
Já jsem to viděla kdysi dávno v televizi, a od té doby uzeniny nejím, vždycky se mi to objeví před očima...
Tak místo uzeniny si dej normálně na chleba maso. Může být vařené, pečené, nebo třeba i sušené (ale to chce dobrou sušičku). Také se z toho dají dělat pomazánky.
Rozhodně lepší než mít nějaký salám z obchodu.
Nemusíš je úplně vyřadit z jídelníčku, myslím, že proti kvalitní krůtí šunce nebo prosciuttu jednou za čas není co říci.
Myslím, že na začiatok by bolo vhodné čo najviac obmedziť tie najnezdravšie a najkalorickejšie údeniny - klobásy, salámy ako lovečák, nahradiť ich kvalitnou šunkou s najmenej 70 % mäsa a malým množstvom tuku (šunka od kosti, schwarwaldská šunka). Môžeš skúsiť taktiež rôzne syry a pod. Z času načas údeniny neuškodia, len netreba kupovať celý štangeľ, ale radšej po malých množstvách.
Reaguji na armi:
šunka mi vůbec nechutná, já jsem to už zkoušela několikrát omezit a vždy se vrátím k tučným salámům např. vysočina, křemešník, čabajky atd... Někdo uzeninu nejí co bych za to dala
Reaguji na zdena73: chceš říct , že jsi viděla, z čeho se uzeniny dělají a nevadí ti to jíst? to musíš být dost otrlá povaha
u nás byla jedna výrobna uzenin a všichni co tam dělali a co jsem znala, to jíst nedokázali
Cituji zdena73: to jsem nezkoušela, já jsem prostě masožrout
Však maso jíst budeš, jenom bude vypadat a chutnat trochu jinak. Je to taková berlička, protože rozhodně nebude mít chuť jako uzeniny.
Reaguji na Lucrezia:
tak jsem se asi koukala na špatné video, jdu hledat jiné video a třeba mě to odradí
Reaguji na zdena73: Teď asi před týdnem nebo dvěma bylo moc pěkné video v pořadu Retro na ČT. Mluvili tam o tom, jaké bylo složení uzenin za komančů a jaké je teď. Ve zkratce: zapomeň na nějaký tatarák, pokud je tam něco ze zvířete, tak jsou to šlachy, odřezky, tuk, kůže, zbytek sója, koření, různé konzervanty - tohle se týká hlavně párků apod. Prostě ořežou maso, které se normálně prodává a to, co zbyde, se namele a smíchá s dalšími věcmi. Dorazila mě věta týpka z potravinářské komory nebo odkud: "Znám i firmu, která dělá špekáčky úplně bez masa"... Jasně, malá rodinná uzenářství to dělají poctivěji, ale běžně prodávané uzeniny tak opravdu vypadají.
Cituji kellys: videa, jak se uzeniny vyrábějí a z čeho, případně
To pomohlo mně.Taková šoková terapie Stačilo vidět polovinu takovýho videa a od té doby uzeniny nejím vůbec.
Reaguji na Lotta: no a když ti ještě někdo vypráví, že je běžné stáhnout z obchodů staré párky, omýt, namlet a znovu zpracovat...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.