arrow
profile_image
Minette
od 4. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Tiakia: v tom bude ten "problém" neb jíška je prostě omastková záležitost a ošidit se to moc nedá stějně jako třeba žmolenka-drobenka-posypka/názvy podle regionů/ na koláč,tam je taky hromada másla,mouka cukr.

Ne že bych chtěla "ošidit", ale já tu jíšku takhle pochytila od své babičky, která opravdu řekla "malou loužičku" oleje (pravda, babi je dost spořivá, ale v tomhle mě to jaksi nenapadlo), jde o to, že ona taky té polívky dělá míň, do menšího hrnce, takže to má dobrý, ikdyž teda ne nějak extra hustý.

Půl kostky másla mi ale přijde fakt neadekvátní i na ten největší hrnec co mám

arrow
profile_image
Minette
od 4. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na jana81:
díky za tip

Jen se bojím, že čím víc mouky, tím hůř to může u mě dopadnout

arrow
profile_image
Tiakia
od 1. 4. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Minette: Ne že bych chtěla "ošidit",

jasný,já to nemyslela až tak doslova.
Prostě pokrýt dno hrnce omastkem a zasypat moukou to tak cca odpovídá v každém hrnci neb každý je jinak velký.
mouku sypat pomalu a míchat,pak to špatně nedopadne,neudělat kejdu hustou.

arrow
profile_image
jana81 mojeid
od 13. 10. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

moderátorka

65

Cituji Minette: Jen se bojím, že čím víc mouky, tím hůř to může u mě dopadnout

Myslím, že nejde o množství mouky, ale o postup, jak to rozmícháváš. Mně se osvědčilo, ne to zalít okamžitě celým množstvím vody, ale nejdřív trochou, jen tak na to rozkvedlání jíšky, pořádně to kvedlat takovou tou metličkou, dokud to není fakt dokonale rozmícháné do hladka, a až pak zalít zbytkem vody. V tom menším množství se to rozkvedlává lépe než pak v tom celém hrnci. A jak už to máš jednou rozkvedlané do hladka, už by to pak žmolkovatět nemělo.
(Vlastně tak nějak, jak to dělají právě ti Kluci v akci v tom videu, já to teda musím tou metličkou míchat trochu déle, aby to bylo fakt hladké, ale takový postup jsem myslela. A určitě použít tu metličku, jen vařečkou se to dokonale rozmíchat nedá.)

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na jana81: Tedy já fakt zírám co všecho vyrábíte s jíškou. Zrovna dneska jsem dělala bramborovku do šestilitráku. Hustou plnou zeleniny a hub. Připravenou jíšku jsem neměla. Na pánev jsem si dala cca 1/3 másla, rozpouštěla, za stálého míchání zaprášila moukou, aby vznikla jemná kašička a po orestování jsem jí přelila opět za stálého míchání do zchladlé polévky... tu jsem "vařila" (dala na plotnu a šla pa) o několik hodin dříve. Hotovo, žádné žmolky.

Cituji Veselka10: Tedy já fakt zírám co všecho vyrábíte s jíškou.

Nenapadlo by mě, sypat do jídla ten kupovaný hnus. Nějak nechápu proč, když výroba jíšky trvá asi minutu.

arrow
profile_image
jana81 mojeid
od 13. 10. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

moderátorka

65

Cituji Veselka10: Tedy já fakt zírám co všecho vyrábíte s jíškou.

Já s jíškou nic "nevyrábím", jen jsem odkazovala na nějaké tipy, o kterých jsem slyšela/zkoušela je (když už se zakladatelka ptala na různé tipy a rady, jak na to), ale psala jsem, že sama to tak nedělám a taky to, že do polévky tu kupovanou nedávám. Když vařím polévku, dělám to stejně tak, jak píšeš Ty. Jen jsem napsala, že když chci docílit opravdu hezky krémové třeba omáčky, nějak se mi to "podomácku" nedaří.

Cituji Adka: Nenapadlo by mě, sypat do jídla ten kupovaný hnus. Nějak nechápu proč, když výroba jíšky trvá asi minutu.

Já bych to s tím "hnusem" zas až tak nehrotila, ve složení té světlé je pouze mouka a rostlinný tuk. A proč ji používat? Já osobně ji občas použiju proto, že s ní zkrátka dosáhnu lepšího výsledku než s tou domácí.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji jana81: Jen jsem napsala, že když chci docílit opravdu hezky krémové třeba omáčky, nějak se mi to "podomácku" nedaří.

No, ale je to stejné jako s tou polévkou.

Cituji jana81: Já bych to s tím "hnusem" zas až tak nehrotila, ve složení té světlé je pouze mouka a rostlinný tuk

Jo, hlavně ten rostlinný tuk je tam moc dobrý..., ale je fakt, že v množství jakém se jíška dělá to zase takový vliv asi nemá.
Používala jsem je v začátcích vaření také, když jsem si to chtěla ulehčit, ale právě proto se mi hodí připravit si chlazenou jíšku ve větším množství než tohle kupovat.

arrow
profile_image
jana81 mojeid
od 13. 10. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

moderátorka

65

Cituji Veselka10: připravit si chlazenou jíšku ve větším množství než tohle kupovat.

No jo, ale já právěže větší množství jíšky nepotřebuju. Nebo Ty tu jíšku pak všechnu spotřebuješ? Pokud je jen chlazená, tak určitě nevydrží týdny, a já bych ji třeba použila jen 1x do týdne, někdy třeba ani to ne.

Cituji Veselka10: No, ale je to stejné jako s tou polévkou.

Tak asi je to tím, že u polévky to tolik neřeším, může být klidně i řidší, ale omáčku mám radši krémovější a stejného výsledku jako s tou kupovanou jiškou se mi zatím dosáhnout nepodařilo. Ale ve vaření se neřadím mezi kdoví jak pokročilé, tak snad se taky ještě vypracuju.

Cituji Veselka10: Jo, hlavně ten rostlinný tuk je tam moc dobrý..., ale je fakt, že v množství jakém se jíška dělá to zase takový vliv asi nemá.

Já netvrdím, že je to kdoví jaká mňamka, ale opravdu nehrotila bych to stylem "no nechutný, toho bych se nikdy nedotkla". Používám maličké množství a omáčky nedělám často.

arrow
profile_image
Tiakia
od 1. 4. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na jana81:
Granule jsou pohodlné a bez práce
Když už do omáčky nacpu masox,sem tam i takový ten pytlík co se jmenuje základ na guláš a svíčkovou pouze z halali naložené zeleniny,tak už to nějaké granule nevytrhnou.
Ale chápu uživatelky co vaří bio a bez chemie,že jim vstávají vlasy hrůzou
Do polévek tedy masox,granule ani žádnou jinou vyloženě chemii nedávám.

Cituji Veselka10: chlazenou jíšku ve větším množství


Cituji jana81: toho bych se nikdy nedotkla

No jak píšu, nenapadlo by mě to kupovat, když udělat jíšku z mouky a másla je otázka chvilky.

arrow
profile_image
jana81 mojeid
od 13. 10. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

moderátorka

65

Reaguji na Adka: Ale co s tou chlazenou jíškou ve větším množství děláte? To se přece nedá spotřebovat. Nebo vám to vydrží tak dlouho?

Cituji jana81: Ale co s tou chlazenou jíškou ve větším množství děláte?

Já ji nedělám až tak ve velkém množství, dělám si max. porci navíc.
Mám takovou malou misku a nechávám v ní jíšku zatuhnout, myslím, že je to ona:
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/3005724 5/
A je to přesně to množství, které příště potřebuji do polévky.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené