Ahoj, prosím o radu. V poslední době se mi prostě nedaří udělat jíška do polévky - jde mi hlavně o recepty, kde se tou jíškou začíná. Máte nějaké tipy a fígle jak na to, aby se jíška jednak nepřipalovala, a jednak aby se mi z toho nestal takový "knedlík", když to pak potřebuji rozředit tak to nakonec obvykle musím vzít přes síto, ale takhle to v receptu není.
Mám i pocit, že jí dělám málo - na celý hrnec polévky, protože když jsem tu polévku jedla jinde, byla daleko krémovější, ale když dám víc mouky, oleje, tak je to ještě horší. Budu ráda za každý tip.
Cituji Ziralka: a lžíci a půl másla
A myslíš, že teda máslo je lepší než olej? Myslím i z hlediska zdr. výživy ? (všimla jsem si že se výživou zabýváš)
Cituji Ziralka: když je jíška základ, tak pak dolévat jen vařící tekutiny, nesmí to být studená voda nebo vývar - srazí se do cucků
Tak to není pravda, je to přesně naopak, horkou jíšku zaléváš jen studenou vodou a prochladlou jíšku dáváš do horké tekutiny a rozmícháváš v obou případech metličkou..., já dělám jíšku když už tak jen z másla, ale i tak mám mnohem raději nezahuštěné polévky, takže jíšku se snažím nezařazovat, není zdravá
Míchám také teplou jíšku s horkou vodou - udělám jíšku z másla a mouky, zaliju na pánvi jedním šufánkem horké polívky, rozmíchám metličkou a naliju do zbytku polívky, ještě mi zatím nikdy nezcuckovatěla
Cituji Minette: když dám víc mouky, oleje, tak je to ještě horší.
musíš dávat mouku pomalu a nesnažit se usmažit jí do zlatova.
Nemá to být hustá kejda co udělá kompaktní kus.Mělo by to vypadat jakoby rozlité po celém dně a pěnit.
Když dělám polévku,tak hodím do hrnce,zeleninu a veškeré věci ze kterých chci dělat polévku na kus Ramy /máslo pro můj nos smrdí a olej používám jen na smažení řízků/ nechám rozehřát a mírně orestovat,přidám mouku,párkrát promíchám a zaliju vroucí vodou.Nemám klasickou hnědou jíšku nic cucky neudělá,vaří se to komplet s polévkou,což by mělo být,mouka se má provařit.
Cituji pampalatrala: takže jíšku se snažím nezařazovat, není zdravá
Já nevím, ale pravá bramboračka bez jíšky.
Tak nějak nemusím ty řeči, že to či ono, zvlášť, pokud to člověk konzumuje párkrát do roka, není zdravé.
Cituji sarra: Do polévky pouze jíška z másla.
Přesně tak.
Cituji True: Já nevím, ale pravá bramboračka bez jíšky
Tak zase nejsem tak striktní, že bych nezahušťovala bramboračku, to jsem ani nikde nepsala, jen říkám, že to jsou v podstatě prázdné kalorie-reagovala jsem na otázku ohledně zakladatelky dotazu, jestli je zdravější olej nebo máslo...sama jinak dělám jíšku pouze z másla..když už jí dělám..
Cituji True: Tak nějak nemusím ty řeči, že to či ono, zvlášť, pokud to člověk konzumuje párkrát do roka, není zdravé.
někdo jí polévku každý den
horkou jíšku ředit studenou polévkou/mlékem/příslušnou tekutinou, kdyby se to zavařilo vroucí kapalinou, tak se teploty sečtou a bude z toho knedlík; studenou jíšku do teplé kapaliny
dále je dobrý trik dávat jíšku do kapaliny přes síto, na kterém se jíška rozetře bez žmolků
a vůbec nejlepší je naučit se bez jíšky se obejít, použít na zahuštění třeba rozmixovanou bramboru
Reaguji na Minette: Studená jíška se dává s horkou vodou a teplá jíška se studenou. Pokud se dává do teplé vody, tak ne ve varu. To je vše.
I když spousta receptů jíškou začíná, není to třeba. Osvědčilo se mi udělat si jíšky víc, nalít na plech, nechat vychladnout a dát do ledničky. Pak si podle potřeby můžu odlamovat kolik jíšky potřebuji.
Cituji pampalatrala: Tak to není pravda, je to přesně naopak, horkou jíšku zaléváš jen studenou vodou a prochladlou jíšku dáváš do horké tekutiny
Taky jsem to dolévala studenou a potvrzuju - srazí se to do cucků, ale jako jde to.
Cituji Agigue: udělám jíšku z másla a mouky, zaliju na pánvi jedním šufánkem horké polívky, rozmíchám metličkou a naliju do zbytku polívky, ještě mi zatím nikdy nezcuckovatěla
No vím, že někdo to dává nakonec, ale já právě mluvím o receptech, kde se začíná např. na dně hrnce bledou jíškou, apod.
Cituji Veselka10: Studená jíška se dává s horkou vodou a teplá jíška se studenou.
Já to sice dolévala vždy studenou, ale právě to zcuckovatí, teď jsem zmatená, protože tu každý píše něco jiného.
Cituji Veselka10: udělat si jíšky víc, nalít na plech, nechat vychladnout a dát do ledničky. Pak si podle potřeby můžu odlamovat kolik jíšky potřebuji.
Odlamovat jíšky? Teď jsem teda zmatená ještě víc. Takže ty uděláš tu tekutou konzistenci jak píše Tiakia - rozlité, pak to naleješ na plech, necháš stuhnout a ulamuješ po kouskách? A ono se to pak samo rozpustí - nezhrudkovatí nebo tak něco? Tohle teda slyším prvně.
Cituji Kikulina: a vůbec nejlepší je naučit se bez jíšky se obejít, použít na zahuštění třeba rozmixovanou bramboru
No tak to bych i ráda, poněvadž mi to jednak moc nejde, jednak mě to nebaví, apod. ale prostě v některých receptech kór např. na některé ty polévky si to nedovedu představit nahradit bramborou, a ničím jiným mě ani nenapadá.
Cituji pampalatrala: takže jíšku se snažím nezařazovat, není zdravá
Cituji vourara: párkrát do roka, není zdravé.
někdo jí polévku každý den
Cituji True: Tak nějak nemusím ty řeči, že to či ono, zvlášť, pokud to člověk konzumuje párkrát do roka, není zdravé.
Zdravé - nezdravé - celé to je dle mě nesmysl. Je to máslo a mouka, mimochodem myslím, že málokdo řekne, že např. chleba s máslem je nezdravý.
Je to kalorické, to ano, a pro někoho kdo drží striktně redukční dietu tudíž nevhodné, jasně, ale upřímně si myslím, že příčinou snad žádné nadváhy není konzumace polévek s jíškou - byť by to bylo i denně.
Prostě tohle se o té jíšce říká, a většina lidí to slepě opakuje, ale když si vezmete z kolika mouky - oleje se ta jíška do polévky dělá (já např. fakt loužičku oleje, na to zapráším tak cca max tou lžící mouky) a když to je dejme tomu na hrnec polévky z něhož sní každý tak max 2 - 3 naběračky, tak mi to přijde asi fakt jak jedno kousnutí do např. housky s máslem (také prázdné kalorie), kdyby toho bylo víc, tak je to třeba kalorické, ale rozhodně ne nezdravé. Naopak některé vitaminy jsou rozpustné v tucích tudíž má použití toho tuku do polévky se zeleninou i svůj význam.
Nezdravé jsou např. smažená jídla v restauracích a fastfoodech, ale důvod taky není ten, že by tuk jako takový byl nezdravý, ale že je přepálený, karcinogenní, a v horším případě průmyslový (např. popcorn v kinech).
Ono taky ne vše zdravé musí být vždy dietní a ne vše dietní zdravé.
Reaguji na Minette:
neumím si představit bramboračku,květákovou a jiné zeleninové polévky bez mouky.Všechny dělám stylem zelenina na ramu,zaprášit moukou,zalít vroucí vodou a vařit.Jde o polévky husté a bez mouky to bude jen voda se zeleninou.Takže tvůj dotaz chápu.
Cituji Minette: Odlamovat jíšky? Teď jsem teda zmatená ještě víc. Takže ty uděláš tu tekutou konzistenci jak píše Tiakia - rozlité, pak to naleješ na plech, necháš stuhnout a ulamuješ po kouskách? A ono se to pak samo rozpustí - nezhrudkovatí nebo tak něco? Tohle teda slyším prvně.
Ano, nechám ztuhnout, zchladlé vrazím do lednice a pak si odlamuji podle potřeby, rozpustí se a nikdy mi nezcukovatěla.
Cituji Minette: Taky jsem to dolévala studenou a potvrzuju - srazí se to do cucků, ale jako jde to.
Když už chlazenou jíšku nemám a z nějakého důvodu ji "musím" dát do základu, tak si orestuju pevnou surovinu jídla... maso, zeleninu apod. a na to zapráším moukou a teprve společně s tím dělám jíšku a pak zalévám stopro bez sražení..
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.