Cituji Tiakia: Takže tvůj dotaz chápu.
Dotaz? Jako na tu jíšku z plechu myslíš?
Cituji Tiakia: neumím si představit bramboračku,květákovou a jiné zeleninové polévky bez mouky.Všechny dělám stylem zelenina na ramu,zaprášit moukou,zalít vroucí vodou a vařit.Jde o polévky husté a bez mouky to bude jen voda se zeleninou
Ju, já tyhle polívky miluju, hlavně teda když ji uvaří někdo jiný . Od možná základní školy nebo možná školky jsme takhle jedli v jídelně, takže ty nesmysly zdravé - nezdravé, prostě neřeším, a řešit to nemíním ani pokud třeba budu hubnout, jsem přesvědčená, že to lze i na polívce zahuštěné moukou. Koneckonců nechápu, co by na ní vlastně mělo být tak nezdravého, vždyť třeba těstoviny, pečivo, noky, jsou taky z mouky, ne?
Reaguji na Veselka10:
A jak dlouho to tak v té lednici vydrží? Mě se teda do lednice plech asi nevejde, ale tak bych to zkusila třeba dát na talíř a udělat takhle dopředu až zas budu vařit něčeho víc.
Cituji Veselka10: Když už chlazenou jíšku nemám a z nějakého důvodu ji "musím" dát do základu, tak si orestuju pevnou surovinu jídla... maso, zeleninu apod. a na to zapráším moukou a teprve společně s tím dělám jíšku a pak zalévám stopro bez sražení..
Jo ještě jsem možná měla napsat, že v tom jednom receptu je že se do bledé jíšky přidá tavený sýr ( to uznávám zdravé není, ale ta polívka byla fakt dobrá tak jsem to chtěla zkusit), a s tím sýrem to asi úplně takhle nejde, jak popisuješ.
Reaguji na Minette:
Z plechu ne,já jíšku klasickou hnědou nemám ráda,takže světlou jak jsem popsala.
Tmavá jíška je v polévce cítit a nechutná mi.
No a do omáček sypu granule od Vitana tamvé nebo světlé.
Spíš jsem to myslela tak,že tady jsou poznámky o nezdravé mouce a chápu tě,že bez mouky to není ono.Blbě jsem to napsala jako "dotaz" sakra nejde mi citovat
Jíšku lze dělat do zásoby.Udělám jíšku a dám do silikonových tvořítek na led z Ikea.Zamrazím a pak podle potřeby dávkuji přímo do hrnce s horkou polévkou.
Jíšku dělávám na másle s polovinou oleje kvůli přepalování.
Reaguji na Lusinda2:
K čemu dělat jíšku do zásoby když je to za chvilku hotové?
Jaký to má smysl?
Reaguji na Tiakia:
Já popravdě asi ani nevím, jaký je v tom chuťově rozdíl, do polévek znám jen tu světlou variantu, většinou se vydaří a nezhnědne.
Tyhle sypané hotové jíšky, to mi jednou taky ukazovala a doporučovala mámina kamarádka, co teda vařit uměla výborně, ale já jsem asi v tomhle staromódní, ale prostě ta představa mi nesedí. Si říkám, že když už se s tím patlám, tak nejradši vařím z těch úplně nejzákladnějších surovin. Taky mi záleží na tom, aby to bylo zdravé, když už je to domácí, a k těmhle instant věcem nemám důvěru, no.
Cituji Lusinda2: Udělám jíšku a dám do silikonových tvořítek na led z Ikea
No to je přímo geniální
Vyzkouším, díky
Cituji Tiakia: K čemu dělat jíšku do zásoby když je to za chvilku hotové?
Jaký to má smysl?
No když ona se v té chvilce třeba nedaří a nedaří. Taky se mi stalo, že jsem to musela vyhodit a začít podruhé. Jo nejvíc se to po.tento když na tom zrovna záleží, třeba když dělám něco slavnostnějšího pro víc lidí.
Cituji Tiakia: Blbě jsem to napsala jako "dotaz" sakra nejde mi citovat
Jo takhle, už chápu. No, já bych to jako i brala, nejsem nějak proti zdravé stravě, omáčky např. moc moukou nezahušťuju (ikdyž vlastně koprovku jo), ale jde o to, že mě tohle přijde už jako, že to někdo kdysi vypustil třeba v nějakém kontextu (předpokládám, že redukčním), a všichni to teď papouškují. Já se prostě jen domnívám, že mouka není nezdravá, určitě ne v tom množství kterým se zahušťuje polévka. Zajímal by mě názor Ziralky na toto, někde jsem četla, že to studuje.
Reaguji na Minette:
Granule nacpu jen do guláše na dohuštění,jinak používám strouhaný perník do všech tmavých omáček.
Když je omáčka málo hustá,tak dosypu granule,mně klaická jíška tmavá vadí na nos.Má divný zápach.
Doporučuji tohle video
http://www.stream.cz/peklonataliri/810391-peklo-na -taliri-jisky
Ad debaty tady o ztuhlé jíšce z ledničky a odlamování - líbí se mi tip z videa, potřebné množství si z toho nastrouhat. To si dovedu představit, že když se nasype do polévky/omáčky a rozkvedlá metličkou, musí to fungovat skvěle, bez žmolkovatění. Ale zase říkají, že to v ledničce vydrží pár dní, což bych asi nevyužila - během pár dní většinou nevařím tolik jídel, do kterých bych spotřebovala tolik předpřipravené jíšky...
Reaguji na jana81:
tak můj oblíbený granulát se jmenuje Knorr a ne Vitana.
Každopádně 2x do měsíce se s tím nějak vyrovnám.Častěji to nepotřebuju.
Reaguji na Tiakia: Však právě na Tebe jsem si u toho videa vzpomněla. Já toho Knorra taky občas použiju, i tu světlou.
Cituji Minette: Mám i pocit, že jí dělám málo - na celý hrnec polévky, protože když jsem tu polévku jedla jinde, byla daleko krémovější
Cituji Minette: já např. fakt loužičku oleje, na to zapráším tak cca max tou lžící mouky
Tak to určitě děláš strašně malé množství té jíšky, z jedné lžíce mouky neuděláš hrnec krémové polévky. Já když nemám čas (nebo se mi prostě nechce), tak tu hotovou jíšku třeba do omáčky klidně nasypu - do polévek ji teda nepoužívám, ale když chci opravdu hezky krémovou omáčku, tak se mi ta koupená jíška osvědčila nejlépe. Chce se mi říct "bohužel", protože radši bych používala taky domácí, ale s tou se mi to prostě nikdy nepovede tak jako s tou kupovanou. Nebo někdy použiju jíšku domácí, ale není to pořád ono, tak to tou kupovanou třeba jen trochu doladím (rozhodně jsem jí nikdy nedávala tolik jako píší na obalu - 7 lžic na litr polévky a 5 lžic na půl litru omáčky, to mi přijde strašně moc).
Na té kupované je fajn, že nasypeš, zamícháš, nemusíš ani nijak vehementně kvedlat metličkou, nic nehrudkuje, a krémová konzistence se dostaví rychle. Mám pocit, že když dávám svoji dělanou jíšku, vařím ji v tom jídle strašně dlouho a pořád to nehoustne jak bych si představovala.
Jinak ale jak píšeš o svém problému s tím cuckovatěním - mně se osvědčilo dávkování másla/mouky 1:1 a musíš to prostě hodně rozkvedlat tou metličkou. V nějakém receptu jsem zahlédla i postup takový, že se udělá klasicky jíška, trochu se nechá zchladnout, přilije se k ní trochu vody a rozmixuje tyčovým mixérem a to se pak nalije do polévky/omáčky. Tím jak to tam liješ jako tekuté, tak je jednodušší to hezky rozkvedlat a nežmolkovatí to (je taky dobré dávat to tam postupně, ne najednou). Zkoušela jsem to tak, funguje to dobře, ale je to už prostě moc patlání kolem.
Cituji jana81: Tak to určitě děláš strašně malé množství té jíšky
Aha, tak možné to je, no proto asi ani nechápu ty řeči o nezdravosti. Já obecně jsem zvyklá při vaření tukama spíš šetřit, takže by mě nenapadlo dělat jíšku z půl kostky másla, byť by to bylo do velkého hrnce
Cituji Minette: by mě nenapadlo dělat jíšku z půl kostky másla, byť by to bylo do velkého hrnce
v tom bude ten "problém" neb jíška je prostě omastková záležitost a ošidit se to moc nedá stějně jako třeba žmolenka-drobenka-posypka/názvy podle regionů/ na koláč,tam je taky hromada másla,mouka cukr.
Reaguji na Minette: Já myslím, že aspoň ty 3 lžíce mouky plus odpovídající množství másla potřeba je, pokud to chceš mít opravdu hezky krémové.
Podívej se třeba na tenhle recept od Kluků v akci - brokolicová krémová polévka, dávají tam 50g másla a 50g mouky. A konkrétně tenhle recept jsem zkoušela a výsledek výborný.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.