ahoj, chtěla bych se zeptat, čím se dá zahustit omáčka (guláš apod.) bez použití mouky a aby to nebylo cítit.... Já chci vynechat ze svého jídelníčku mouku, ale nechci omezovat manžela, je hrozně mlsnej.....
Guláš se zahušťuje tou cibulí, co se dává pod maso a pak se dá ke konci vaření zahustit najemno nastrouhaným bramborem - a třeba svíčková se dostatečně zahustí tou rozmixovanou zeleninou + šlehačkovou smetanou, já taky nejsem zastáncem "pudinkových" moučných omáček á la školní jídelna, mouky do vaření dávám opravdu minimálně, spíš jen pár granulek hotové jíšky, aby se přidávaná smetana nesrazila ( ! ) . Nebo do takových těch rádoby čínských jídel se dává místo mouky na zahuštění kukuřičný škrob, ale s tím nemám zkušenosti.
Zrovna guláš se zahustí sám, a pokud nevaříš omáčky obden, tak tu lžičku mouky tělo ani nepozná
Buď ničím, jak už tu holky psaly - třeba ten guláš není třeba nebo, když potřebuji, dám pohankovou mouku. Cítit není.
Také se vyhýbám mouce a nahrazuju ji bezlepkovou rýžovou moukou nebo už zmíněným nastrouhaným bramborem
U nás se zahušťuje kukuřičným škrobem. Řekla bych, že je to úplně bez chuti a zápachu, takže to není v jídle poznat.
Reaguji na poklicka: děkuji a ten škob smícháte se studenou vodou jako je to u mouky z vodou na zahuštění nebo sypete rovnou? Děkuji
guláš zahušťuju bramborem
Já mouku k zahušťování nepoužívám vůbec. Dobrý je již zmiňovaný škrob, zahušťuju jím i guláš, když je potřeba. Rozmíchat pár lžiček v trošce studené vody, pomalu zamíchávat do omáčky - množství "vychytáš" časem sama. Ráda vařím různé omáčky na indický způsob - rozmixovaná zelenina (nebo jen část), zejména kořenová. V indické kuchyni se zahušťuje i cibulovým pyré - uvařené a rozmixované cca 2,3 cibule. Vhodné do indické nebo jiné chuťově výraznější kuchyně - cibule dodá omáčce nasládlý nádech, takže nemusí chutnat všem. Zkusím ještě pohankovou mouku - ale přítel je na její chuť háklivý
Já zahušťuji gia semínky. Dají se umixovat a použít na zahuštění, já nemixuji, používám celá a je to zdravé a moc dobré
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.