Ahoj,
chystám se na Vánoce vařit rybí polévku pro 8 lidí a v podstatě nikdy jsem ji nevařila sama, vždy ji u nás vařila babička. Měla takový svůj recept, ale nemám ho nikde napsaný a nevím přesně. Všude je receptů plno, ale každá tu polévku děláme trochu jinak, tak bych uvítala vaše recepty a rady. Díky holky
Nikdy jsem nejedla rybí polévku, než jsme ji doma začali vařit podle receptu, který píšu níže. Je výborná kopíruji již to, co jsem si opsala do pc, takže kdyby byly nejasnosti.. klidně se doptej
Suroviny na 6 porcí
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
60 g másla
1 lžíce hladké mouky
1 špetka muškátového oříšku
200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Sůl
Pepř
Vývar:
1 hlava
1 kostra
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
1 badyán
10 kuliček černého pepře
Vložka:
Vnitřnosti z 1 kapra (mlíčí a jikry)
Máslové krutonky
2 rohlíky (den staré)
60 g rozpuštěného másla
1. Vývar: kapří hlavu a kostru dobře omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 l studené vody a pozvolna přivedeme k varu. V průběhu vaření sbíráme pěnu. Krátce po dosažení bodu varu (pěna se již netvoří) přidáme koření. Vaříme asi 30 minut. Pak vyndáme hlavu a kostru. Po zchladnutí z nich důkladně obereme zbylé maso a pokrájíme ho na malé kousky. Vývar slijeme přes sítko.
2. Vložka: vnitřnosti omyjeme, vložíme je do hrnce a zalijeme 300 ml studené vody a vaříme stejně jako vývar. Poté scedíme a přidáme k vývaru. Je ale třeba odstranit střevní trubici a pokrájet je na menší kousky.
3. Očistíme zeleninu, nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejme část másla, přidáme do něj mrkev, petržel a celer a vše osmahneme (cca 6 min). Na pánvi ze zbytku másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Jakmile vystydne, rozmícháme ji v trošce vývaru. Pak jej vlijeme zpět do hrnce a za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme asi dalších 20 minut. Asi 5 minut před koncem přidáme zeleninu, maso, vnitřnosti a špetku muškátového oříšku a zalijeme smetanou. Podle chuti opepříme a osolíme.
4. Krutonky: osmažíme na pánvi s máslem. Polévku podáváme s krutonky a petrželkou.
Tip! Mlíčí a jikry můžeme místo vaření osmažit na pánvičce na másle.
Kapří polívku dělám téměř stejně, jen do vývaru nedávám badyán (na mě moc voňavý), zeleninu na osmažení strouhám na hrubém struhadle a nedávám smetanu. Krutony dělám z chleba (opeču topinky a pak nakrájím na kostky - není to tak mastné, jako když se ty kostičky smaží, případně je lze udělat v troubě). Už se na ni těším.
Skotská slavnostní rybí polévka My doma děláme tuto Skotská slavnostní rybí polévka , není to česká klasika, ale je úplně dokonalá.
Reaguji na la.fee: Díky za recept, smetanu ani badyán nedávám, jinak si babičky recept pamatuju podobně jak ho píšeš ty. Tak ať se nám povede
Reaguji na mimi55: Krutonky dělám z rohlíků nebo housek, kostičky smažím na minimu másla a mastné to nemívám. Ale upéct je v troubě je dobrý nápad
Reaguji na AlmaSinger: Mám ráda osvědčenou klasiku, na vánoce recept zkoušet nebudu, ale zkusím ho po vánocích. Díky
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.